Hľadáte cuketové recepty? Vyskúšajte naše bezmäsité karbanátky z cukety. Sú veľmi jednoduché na prípravu a vynikajúce so zemiakovou kašou a jogurtovým dipom. Ak chcete, môžete ich urobiť tenšie a dať ich do hamburgerov namiesto mäsa. Cuketové karbonátky so syrom sú jednoducho vynikajúce. Poďme si ich pripraviť.

Ako pripraviť cuketu na cuketové karbonátky
Ak cuketu nepripravujete často, dajte si pozor na prebytočnú vodu. Cuketu si najprv nastrúhajte, môžete to urobiť na bežnom strúhadle alebo pomocou kuchynského robota, ale nepoužívajte mixér, mohli by ste mať cuketovú kašu. Nastrúhanú cuketu nechajte päť minút odstáť v miske a potom z nej vyžmýkajte prebytočnú vodu.
Prebytočnú vodu ľahko odstraníte kate tak, že nastrúhanú cuketu vložíte do jemného sitka, prenesiete naň nastrúhanú cuketu a pomocou kuchynského robota alebo rúk vodu vyžmýkate.

Ako pripraviť cesto na cuketové karbonátky
Keď ste z nastrúhanej cukety vyžmýkali prebytočnú vodu, môžete začať pripravovať cesto. Nakrájajte sušené paradajky, rukolu, bazalku alebo iné bylinky a nastrúhajte parmezán.
Toto všetko dajte do misy spolu s nastrúhanou a vyžmýkanou cuketou, pridajte vajcia, špaldovú múku, ľanovú alebo inú orechovú múku, soľ a korenie. Všetko dokonale premiešajte.
Cesto by nemalo byť ani príliš suché, ani príliš vlhké. Karbonátky môžete vypracovať buď rukami, alebo vždy dajte trochu cesta na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou valčeka cesto trochu „sploštite“.
Ako upiecť cuketové karbonátky so syrom
Cuketové karbonátky pečte približne 30 – 40 minút (v závislosti od veľkosti karbonátok) pri teplote 200 °C v rúre. Vždy ich skontrolujte po 20 minútach, pretože nie vždy sa vám podarí urobiť rovnako veľké karbonátky a tie menšie sa, samozrejme, pečú kratšie. Keď sú upečené dozlatista, vyberte ich.

Ako vyprážať cuketové karbonátky
Ak máte radšej chrumkavé vyprážané karbonátky, môžete ich vložiť do vrstvy oleja a vyprážať z oboch strán dozlatista. Potom ich preložte na obrúsok a nechajte odkvapkať prebytočný olej. Cuketové karbonátky môžete, samozrejme, pripraviť aj pomocou teplovzdušnej fritézy.
Ako pripraviť zdravšie cuketové karbonátky
Tí z vás, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, môžu pridať viac orechovej múky a znížiť množstvo špaldovej múky. V našom recepte je pomer v prospech špaldovej múky, ale môžete dať 1/3 špaldovej a 2/3 orechovej múky. My radšej používame mandľovú alebo ľanovú múku. Mandľová múka je však u nás zvyčajne obľúbenejšia, pretože ju používame aj na prípravu našej fantastickej zdravej pizze, takže ju máme vždy poruke.
Ak by ste chceli upraviť pomery, odporúčame zvoliť menej výraznú orechovú múku – ideálna je spomínaná mandľová. Môžete tiež pridať jedno vajce navyše, aby vám karbonátky lepšie držali.
S čím cuketové karbonátky podávať
Keď chceme z cuketových karbonátok urobiť stále zdravé, ale pomerne slávnostné jedlo, radi si pripravíme náš obľúbený tekvicový „zemiakový“ šalát. Výborné sú však aj so šalátom. K cuketovým karbonátkom si môžete pripraviť napríklad grécky šalát alebo lahodný ázijský uhorkový šalát.
My úplne milujeme cuketové karbonátky s jogurtovým dipom, ktorý si pripravíme z gréckeho jogurtu, štipky soli, cesnaku a korenia. Alebo si môžete zvoliť tradičnú prílohu a pripraviť si k cuketovým karbonátkam zemiakovú kašu.
Tipy na ďalšie cuketové recepty
Máte tento rok príliš veľa cukiet a neviete, čo s nimi? Ak stále hľadáte recepty z cukety, vyskúšajte naše obľúbené cuketové cestoviny alebo klasické cuketové perníky.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako na prípravu vegánskych cuketových krbonátok?
Vegánske cuketové karbanátky pripravíte ľahko, nahraďte parmezán lahôdkovým droždím, mlieko vegánskou alternatívou a vajíčka tzv. ľanovým vajíčkom.
Ako dlho skladovať cuketové karbonátky?
V chladničke vydržia 2 – 3 dni, ale ideálne je, keď ich zjete v ten istý deň.
Čím nahradiť parmezán?
Parmezán môžete nahradiť lahôdkovým droždím.

Nejlepšie cuketové karbonátky bez mäsa pečené v rúre
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 1 väčšia cuketa (nastrúhaná a vyžmýkaná)
- 200 g špaldovej múky
- 100 g ľanovej alebo orechovej múky
- 350 ml mlieka
- 1 kypriaci prášok
- 60 g nastrúhaného parmezánu
- hrsť sušených paradajok (nakrájaných)
- hrsť byliniek (bazalka, koriander, ale môžete použiť aj rukolu)
- soľ
- čierne korenie
Pokyny
- Nastrúhajte cuketu a nechajte odstáť 5 minút. Potom vyžmýkajte prebytočnú vodu.
- Nakrájajte sušené paradajky, bylinky a nastrúhajte parmezán.
- Do misy pridajte všetky ingrediencie vrátane vajec, múky, mlieka, soli a korenia. Dôkladne premiešajte.
- Vypracujte karbonátky podľa požadovanej konzistencie alebo cesto rovno rozotrite na papierom na pečenie vystlaný plech.
- Pečte 30 – 40 minút pri teplote 200 °C.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?