Najlepšie cuketové karbonátky bez mäsa pečené v rúre

Hľadáte cuketové recepty? Vyskúšajte naše bezmäsité karbanátky z cukety. Sú veľmi jednoduché na prípravu a vynikajúce so zemiakovou kašou a jogurtovým dipom. Ak chcete, môžete ich urobiť tenšie a dať ich do hamburgerov namiesto mäsa. Cuketové karbonátky so syrom sú jednoducho vynikajúce. Poďme si ich pripraviť.

Najlepšie cuketové karbonátky bez mäsa pečené v rúre.
Najlepšie cuketové karbonátky bez mäsa pečené v rúre.

Ako pripraviť cuketu na cuketové karbonátky

Ak cuketu nepripravujete často, dajte si pozor na prebytočnú vodu. Cuketu si najprv nastrúhajte, môžete to urobiť na bežnom strúhadle alebo pomocou kuchynského robota, ale nepoužívajte mixér, mohli by ste mať cuketovú kašu. Nastrúhanú cuketu nechajte päť minút odstáť v miske a potom z nej vyžmýkajte prebytočnú vodu.

Prebytočnú vodu ľahko odstraníte kate tak, že nastrúhanú cuketu vložíte do jemného sitka, prenesiete naň nastrúhanú cuketu a pomocou kuchynského robota alebo rúk vodu vyžmýkate.

Ak máte domácu cuketu, nemusíte ju šúpať.
Ak máte domácu cuketu, nemusíte ju šúpať.

Ako pripraviť cesto na cuketové karbonátky

Keď ste z nastrúhanej cukety vyžmýkali prebytočnú vodu, môžete začať pripravovať cesto. Nakrájajte sušené paradajky, rukolu, bazalku alebo iné bylinky a nastrúhajte parmezán.

Toto všetko dajte do misy spolu s nastrúhanou a vyžmýkanou cuketou, pridajte vajcia, špaldovú múku, ľanovú alebo inú orechovú múku, soľ a korenie. Všetko dokonale premiešajte.

Cesto by nemalo byť ani príliš suché, ani príliš vlhké. Karbonátky môžete vypracovať buď rukami, alebo vždy dajte trochu cesta na plech vystlaný papierom na pečenie a pomocou valčeka cesto trochu „sploštite“.

Ako upiecť cuketové karbonátky so syrom

Cuketové karbonátky pečte približne 30 – 40 minút (v závislosti od veľkosti karbonátok) pri teplote 200 °C v rúre. Vždy ich skontrolujte po 20 minútach, pretože nie vždy sa vám podarí urobiť rovnako veľké karbonátky a tie menšie sa, samozrejme, pečú kratšie. Keď sú upečené dozlatista, vyberte ich.

Najlepšie cuketové karbonátky bez mäsa pečené v rúre.
Cuketové karbonátky so syrom máme radi so šalátkom a jogurtovým dipom, skvelé sú ale aj s kašou.

Ako vyprážať cuketové karbonátky

Ak máte radšej chrumkavé vyprážané karbonátky, môžete ich vložiť do vrstvy oleja a vyprážať z oboch strán dozlatista. Potom ich preložte na obrúsok a nechajte odkvapkať prebytočný olej. Cuketové karbonátky môžete, samozrejme, pripraviť aj pomocou teplovzdušnej fritézy.

Ako pripraviť zdravšie cuketové karbonátky

Tí z vás, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, môžu pridať viac orechovej múky a znížiť množstvo špaldovej múky. V našom recepte je pomer v prospech špaldovej múky, ale môžete dať 1/3 špaldovej a 2/3 orechovej múky. My radšej používame mandľovú alebo ľanovú múku. Mandľová múka je však u nás zvyčajne obľúbenejšia, pretože ju používame aj na prípravu našej fantastickej zdravej pizze, takže ju máme vždy poruke.

Ak by ste chceli upraviť pomery, odporúčame zvoliť menej výraznú orechovú múku – ideálna je spomínaná mandľová. Môžete tiež pridať jedno vajce navyše, aby vám karbonátky lepšie držali.

Skladom
13 € 11.59 €
Mandľová múka je bezlepkovou a nízkosacharidovou alternatívou bežných obilných múk. Vo veľkom sa používa pri low-carb, paleo a keto diéte na prípravu koláčov, palaciniek, chleba alebo pizze. Biela mandľová múka sa vyrába z blanšírovaných mandlí.
Skladom 1.84 €
Bezlepková, jemne mletá ľanová múka z hnedého ľanu je vynikajúcou alternatívou bežnej múky. Vždy čerstvo namletá! Obsahuje veľké množstvo vlákniny, bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Vyrába sa z lisovaných semien hnedého ľanu. Rýchlo absorbuje tekutiny. Ľanovú múku ocenia najmä milovníci LOW CARB!

S čím cuketové karbonátky podávať

Keď chceme z cuketových karbonátok urobiť stále zdravé, ale pomerne slávnostné jedlo, radi si pripravíme náš obľúbený tekvicový „zemiakový“ šalát. Výborné sú však aj so šalátom. K cuketovým karbonátkom si môžete pripraviť napríklad grécky šalát alebo lahodný ázijský uhorkový šalát.

My úplne milujeme cuketové karbonátky s jogurtovým dipom, ktorý si pripravíme z gréckeho jogurtu, štipky soli, cesnaku a korenia. Alebo si môžete zvoliť tradičnú prílohu a pripraviť si k cuketovým karbonátkam zemiakovú kašu.

Tipy na ďalšie cuketové recepty

Máte tento rok príliš veľa cukiet a neviete, čo s nimi? Ak stále hľadáte recepty z cukety, vyskúšajte naše obľúbené cuketové cestoviny alebo klasické cuketové perníky.

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako na prípravu vegánskych cuketových krbonátok?

Vegánske cuketové karbanátky pripravíte ľahko, nahraďte parmezán lahôdkovým droždím, mlieko vegánskou alternatívou a vajíčka tzv. ľanovým vajíčkom.

Ako dlho skladovať cuketové karbonátky?

V chladničke vydržia 2 – 3 dni, ale ideálne je, keď ich zjete v ten istý deň.

Čím nahradiť parmezán?

Parmezán môžete nahradiť lahôdkovým droždím.

Nejlepší cuketové karbanátky bez masa pečené v troubě

Nejlepšie cuketové karbonátky bez mäsa pečené v rúre

Neviete, čo stále pripravovať z cukety? Skúste tieto jednoduché cuketové karbonátky so syrom, ktoré môžete upiecť v rúre alebo upražiť ako zemiakové placky.
5 z 1 hlasu
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa česká
Porcie 4 osoby

Ingrediencie
  

  • 2 vajcia
  • 1 väčšia cuketa (nastrúhaná a vyžmýkaná)
  • 200 g špaldovej múky
  • 100 g ľanovej alebo orechovej múky
  • 350 ml mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 60 g nastrúhaného parmezánu
  • hrsť sušených paradajok (nakrájaných)
  • hrsť byliniek (bazalka, koriander, ale môžete použiť aj rukolu)
  • soľ
  • čierne korenie

Pokyny
 

  • Nastrúhajte cuketu a nechajte odstáť 5 minút. Potom vyžmýkajte prebytočnú vodu.
  • Nakrájajte sušené paradajky, bylinky a nastrúhajte parmezán.
  • Do misy pridajte všetky ingrediencie vrátane vajec, múky, mlieka, soli a korenia. Dôkladne premiešajte.
  • Vypracujte karbonátky podľa požadovanej konzistencie alebo cesto rovno rozotrite na papierom na pečenie vystlaný plech.
  • Pečte 30 – 40 minút pri teplote 200 °C.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2