Nízkosacharidová a bezlepková pizza, ktorej príprava je úplne jednoduchá a najviac pripomína klasické pizzové cesto. Je zdravá, chutná a zasýti na dlhý čas, ale zároveň sa nemusíte obávať nadúvania a pocitu ťažoby.
Najlepšia zdravá pizza sa nevyrába z karfiolu, ale z mandľovej múky
Keď sme objavili tento recept, piekli sme ju tri dni po sebe. Nielen preto, aby sme si ujasnili pomery, ale aj preto, že bola naozaj neuveriteľne dobrá. Myslíme si, že si ho zamilujete aj vy.
Už niekoľkokrát sme skúšali experimentovať s alternatívnym a zdravším cestom na pizzu. Karfiolová alebo polentová pizza je u nás veľmi obľúbená. Aj keď je výsledok zvyčajne výborný, ale úprimne povedané, nie je to skutočná pizza a má to k nej stále ďaleko.
Vyskúšali sme aj zdravšiu verziu cesta na pizzu zo špaldovej múky, ale pizza bola tuhšia a nevhodná pre nízkosacharidovú diétu.
Toto cesto, ktorému sa v zahraničí často hovorí „fathead pizza“, nás však naozaj prekvapilo, pretože nielenže je skvelé, ale skutočne chutí ako skutočná pizza!
Čo znamená „fathead pizza“
Fathead cesto na pizzu neobsahuje lepok, má nízky obsah sacharidov a je vhodné pre keto diétu. Vyrába sa z čerstvého syra, vajec a nízkosacharidovej alternatívy múky (my sme použili mandľovú múku).
Výsledkom je sýte a chutné low carb cesto, ktoré sa textúrou a chuťou podobá klasickému cestu na pizzu. Pri správnej príprave je navyše chrumkavá.
Čo sme použili na výrobu cesta na bezlepkovú pizzu
Na výrobu cesta na fathead pizzu sme použili strúhanú mozzarellu na pizzu, ale veríme, že dobre poslúži akýkoľvek syr, ktorý máte radi. Nám sa najviac osvedčil čerstvý syr ricotta, čo je taliansky syr vyrábaný zo srvátky z kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka.
Ak nemáte ricottu, môžete použiť aj lučinu. Na spojivo sme použili vajce a namiesto bežnej múky mandľovú múku, ktorá je bezlepková a má nízky obsah sacharidov.
Tip: Kešu syr sa hodí k čipsom alebo zemiakom: Vyskúšajte náš recept na vegánsky syr.
Ako pripraviť dokonalé cesto na zdravú pizzu bez múky
Vyskúšali sme niekoľko postupov. Jeden z nich spočíval v tom, že najprv rozohrejete syr a ricottu v menšom hrnci, aby sa spojili do hladkej zmesi, a potom pridáte zvyšok ingrediencií. Nakoniec sme však zistili, že to bol zbytočný krok. Výsledok bol rovnaký, ako keď sme všetky ingrediencie jednoducho zmiešali spolu.
Cesto sme položili na papier na pečenie, prikryli ďalším papierom na pečenie a opatrne ho vyvaľkali. Potom sme odstránili vrchný papier na pečenie a cesto sme nechali piecť dozlatista pri teplote 220 °C približne 6 až 10 minút. Potom sme pridali paradajkovú salsu, naše obľúbené prísady a piekli sme ďalších 5 až 10 minút.
Ako pripraviť dokonalú paradajkovú omáčku na pizzu
Väčšina ľudí si pizzu natrie neochutenou paradajkovou omáčkou, a to je všetko. Ak však milujete talianske chute, určite venujte príprave paradajkovej omáčky päť minút navyše.
Stačí dať koncentrovaný paradajkový pretlak do malého hrnca, potom pridať roztlačený cesnak a bylinky podľa chuti (výborná je čerstvo nasekaná bazalka alebo provensálske korenie). Paradajkovú salsu a bylinky nechajte niekoľko minút dusiť na miernom ohni, aby sa chute spojili.
Tip: Zaujíma vás nízkosacharidová diéta? Pozrite si tento článok: 10 tipov na chutné recepty s nízkym obsahom sacharidov.
Prílohy na bezlepkovú pizzu
Čo si dáte na pizzu, je len na vás. My máme radi syr mozzarella, niekoľko nakrájaných cherry paradajok, červenú cibuľu a šampiňóny. Na pizzu však môžete dať aj šunku, olivy alebo čokoľvek iné, čo máte radi.
FAQ – Najčastejšie otázky
Je nízkosacharidová pizza bezlepková?
Áno, naša nízkosacharidová pizza je 100 % bezlepková.
Je nízkosacharidová pizza vhodná na chudnutie?
Áno, naša nízkosacharidová pizza je zdravá a vhodná pri redukčnej diéte na chudnutie.
Ako dlho vydrží nízkosacharidová pizza v chladničke?
Pizzu je najlepšie konzumovať ihneď, ale vydrží vám v chladničke aj 3 – 5 dní.
Čo ďalšie môžem uvariť podľa low carb diéty?
V sekcii blogu Ochutnej Ořech nájdete všetko o nízkosacharidovej diéte a tiež skvelé low carb recepty.
Z čoho vyrobiť bezlepkovú pizzu?
Namiesto múky použite mandľovú múku (mleté mandle).
Patrí ananás na pizzu?
Na pizzu patrí čokoľvek, čo vám chutí.
Čím ochutiť paradajkový pretlak na pizzu?
Paradajkový pretlak ochuťte cesnakom a bazalkou.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na indický špenát – palak paneer (vegan)
- Vegánsky burger z červenej repy
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Rýchly recept na vegánsku Taco Bowl
- Recept na sicílsku pistáciovú omáčku na cestoviny
Zdravá pizza bez múky
Ingrediencie
Cesto
- 1/2 šálky strúhaného syra
- 1/2 šálky mandľovej múky
- 2 lyžice ricotty
- 1 vajce
Paradajková omáčka na pizzu
- paradajkový pretlak
- 2 strúčiky cesnaku
- bylinky (bazalka, talianske korenie)
Zvyšok je na vás, čo si na pizzu dáte. My máme radi syr, červenú cibuľu a huby.☺️
Pokyny
- Strúhaný syr dôkladne premiešame s múkou, ricottou a šťastným vajíčkom.
- Zmes dáme na papier na pečenie, prikryjeme ďalším a zľahka cesto povaľkáme, aby sme vytvorili tenkú pizzu. Opatrne vrchný papier odstránime.
- Vložíme cesto do rúry a pečieme do zlatista pri teplote 220 °C približne 6 – 10 minút. Medzitým si pripravíme paradajkový pretlak.
- Vložíme paradajkový pretlak do hrnca, zahrejeme na nižší stupeň a pridáme prelisovaný cesnak a bylinky. Prehrejeme, aby sa prepojili chute.
- Vyberieme upečené cesto z rúry, potrieme paradajkovým pretlakom a na pizzu poukladáme, na čo máme chuť (syr, cibuľa, huby, olivy, šunka).
- Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 5 – 10 minút.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Vyskúšala som to, neverila som tomu a bol som úplne nadšená výsledkom! Len som mala veľmi riedke cesto, tak som dala viac mandľovej múky, stále bolo riedke, tak som ho poprášila kokosovou múkou, ktorá „vypije“ všetko, čo sa dá, a vyvaľkalo sa výborne. Povedala by som, že takmer na nerozoznanie od pravého! Prvý recept som robila s tvrdou mozzarellou, druhý s obyčajným eidamom a rozdiel sme nepoznali. Ďakujeme veľmi pekne za recept, pizza nám v low carb chýbala a už sme spokojní 🙂