Zdravý nepečený učoriedkový cheesecake je lahodný dezert, ktorý poteší aj tých, ktorí sa stravujú len raw, paleo alebo vegánsky. Namiesto syra sa pripravuje z kešu orechov a výsledkom je viacvrstvový koláč, ktorý okrem skvelej chuti aj skvele vyzerá, keďže má fialovú farbu.
Vegánsky cheesecake – je vôbec dobrý?
Ak vo vás vegánsky cheesecake z kešu orechov vzbudzuje podozrenie, nie ste prví. Málokto totiž verí, že kešu orechy môžu plnohodnotne nahradiť smotanový syr, z ktorého sa vyrába tradičný cheesecake. Všetky pochybnosti však zmiznú v momente, keď koláč ochutnajú. Je absolútne božský! Samozrejme, chutí inak ako tradičný cheesecake, ale verte nám, je božský.
Je náš vegánsky nepečený čučoriedkový cheesecake zdravý?
Koláč neobsahuje žiadne rafinované cukry, je sladený len javorovým sirupom a datľami. Môže byť koláč bez cukru nejak zvlášť nezdravý?:)
Pekanové orechy, z ktorých sa pripravuje korpus cheesecaku, majú bohatú maslovú chuť, a to najmä preto, že obsahujú viac ako 70 % tuku, čo je najviac zo všetkých orechov. Navyše sú bohaté na minerály a antioxidanty. Tuky v nich obsiahnuté pomáhajú predchádzať ischemickej chorobe srdca, vláknina uľahčuje trávenie a horčík pomáha znižovať krvný tlak.
Cheesecake obsahuje aj kešu orechy, ktoré patria medzi orechy s najväčším obsahom minerálov, bielkovín a vitamínov. Ostatné zložky sú tiež bohaté na vitamíny B1, B2, B3 a B6 a železo.
Namiesto smotany používame kokosové mlieko a cheesecake neobsahuje žiadne obilniny (pšeničnú múku sme nahradili mandľovou), takže je prirodzene bez lepku a laktózy.
V porovnaní s tradičnými koláčmi je nepečený cheesecake naozaj oveľa zdravší a tiež vás rýchlejšie zasýti. Takže ho nezjete toľko a cheesecake a kávu si vychutnáte viackrát!
Ako pripraviť luxusný nepečený čučoriedkový cheesecake?
Koláč sa skladá zo štyroch vrstiev. Tá najspodnejšia podopiera štruktúru koláča a jej základom sú pekanové orechy a datle. Obe prostredné vrstvy sú vyrobené z kešu orechov, jedna z nich obsahuje mrazom sušené čučoriedky. Vrchná farebná vrstva je skôr poleva, ktorá sa pripravuje z čučoriedok, citrónovej šťavy a chia semienok.
Krémová prostredná vrstva z kešu orechov a vanilky
Stred koláča tvorí krémová vrstva z kešu orechov. Kešu orechy budú po namočení do vody na minimálne štyri hodiny mäkké a krémové.
Ich rozmixovaním vznikne dokonalá krémová náplň, ktorá v kombinácii s kokosovým mliekom, kokosovým olejom, javorovým sirupom, citrónovou šťavou a vanilkou naozaj chutí ako skutočný cheesecake.
TIP: Pridajte 100 % čučoriedkový sirup.
Základom nepečeného cheesecaku je korpus z mandľovej múky

Korpus, na ktorý nanesiete krém, tvoria rozmixované pekanové orechy s datľami, mandľovou múkou, kokosovým olejom a škoricou. Pri príprave korpusu vložíte všetky prísady do mixéra a mixujete len dovtedy, kým nevznikne lepkavá štruktúra s malými kúskami pekanových orechov. Ak by ste mixovali dlhšie, namiesto krusty by vzniklo orechové maslo, ktoré nie je vhodné ako spodná vrstva.
Formu na koláče vysteľte krustou a navrch dajte dve tretiny kešu krému, ktorý ste si pripravili. Vrchnú časť krému uhlaďte a niekoľkokrát celou formou udrite o kuchynskú linku, aby ste z krému dostali vzduchové bubliny. Takmer hotový chceesecake vložte do chladničky.
Krém cheesecaku sa pripravuje z kešu orechov a čučoriedok
Zvyšný kešu krém použite na ďalšiu vrstvu. Do krému rozmixujte lyofilizované čučoriedky, nalejte na strednú vrstvu a opäť schlaďte.
![]() | Pozor! Mrazom sušené čučoriedky nie sú mrazené čučoriedky. Mrazom sušené čučoriedky majú veľmi intenzívnu chuť a sú zbavené všetkej vlhkosti. Ideálne je však použiť prášok, ktorý je z nich vyrobený. Ak použijete čerstvé alebo mrazené čučoriedky, nebude mať vrstva takú výraznú chuť a pravdepodobne nebude držať pohromade. |
Zdravá „poleva“ na cheesecake z čučoridok
Úplne na vrch cheesecaku nanesiete farebne najzaujímavejšiu vrstvu pripravenú z rozmixovaných čerstvých (alebo pražených) čučoriedok, citrónovej šťavy a chia semienok. Polevou prelejte poslednú vrstvu a dajte do mrazničky.

Po troch hodinách chladenia je cheesecake pripravený na podávanie. Odporúčame ho ozdobiť čučoriedkami a lístkami bazalky.

TIP: Vyskúšajte tiež 100 % sirup z lesného ovocia.
Maškrtíte radi? Ochutnajte:
- praclíky v čokoláde,
- čokoládové kôstky,
- orechové maslo,
- veľké balenia orechov – mandle 1 kg, lúpané vlašské orechy 1 kg, pistácie 1 kg.
Mohlo by vás zaujímať: Čím nahradiť smotanu na varenie a na šľahanie v slaných aj sladkých receptoch.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako pripraviť luxusnú nepečený čučoriedkový cheesecake?
Cheeesecake sa skladá zo štyroch vrstiev. Tá najspodnejšia podopiera štruktúru cheesecaku a jej základom sú pekanové orechy a datle. Obe prostredné vrstvy sú pripravené z kešu orechov, jedna z nich obsahuje mrazom sušené čučoriedky. Horná farebná vrstva je skôr poleva, ktorá sa pripravuje z čučoriedok, citrónovej šťavy a chia semienok.
Ako pripraviť zdravú polevu z čučoriedok na cheesecake?
Úplne na vrch cheesecaku sa nanesie farebne najzaujímavejšia vrstva pripravená z rozmixovaných čerstvých (alebo pražených) čučoriedok, citrónovej šťavy a chia semienok.
Aká je odporúčaná denná dávka chia semienok?
Bežne sa odporúča konzumovať maximálne 2 polievkové lyžice chia semienok denne (zhruba 28 g).
Je možné pripraviť nepečený cheesecake z kešu orechov a nie z mascarpone?
Ak vo vás cheesecake z kešu budí nedôveru, nie ste prví. Málokto totiž verí, že kešu orechy môžu plne nahradiť smotanový syr, z ktorého sa tradičný cheesecake pripravuje. Lenže všetky pochybnosti idú bokom v okamihu, keď cheeseckae ochutnajú. Je totiž úplne božský!
Je naozaj nepečený cheesecake zdravý?
Tento recept na cheesecake neobsahuje žiadne rafinované cukry, je sladený iba javorovým sirupom a datľami. Môže byť cheesecake bez cukru nezdravý?:)
V porovnaní s tradičnými tortami je nepečený cheesecake naozaj oveľa zdravší a zároveň rýchlejšie zasýti. Nezjete ho teda toľko a koláče s kávou si užijete viackrát!
Ako dlho je možné skladovať nepečený cheesecake v chladničke?
V chladničke vám vydrží spravidla až 5 dní, ale odporúčame ho skonzumovať do 2 – 3 dní, keď je najlepší, prípadne ho dať do mrazničky.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech:
- 10 zdravých a chutných receptov z kešu orechov
- Recept: Vegánska domáca banánová zmrzlina bez cukru
- Jednoduchá bezlepková čokoládová torta bez cukru
- Recept na zdravý lieskovoorieškový fitnes cheesecake
- Nepečený arašidový cheesecake

Recept na najlepší nepečený cheesecake s čučoriedkami
Ingrediencie
Korpus
- 1 hrnček pekanových orechov
- 1 hrnček mandľovej múky
- 4 ks datlí medjool
- 4 lyžice kokosového oleja
- 2 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky soli
Prvá a druhá vrstva
- 3 hrnčeky naturálnych kešu orechov
- 1 hrnček kokosového mlieka z konzervy
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 1/3 hrnčeka javorového sirupu
- 2 lyžice čerstvej citronovej šťávy
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 6 – 8 lyžičiek prášku z mrazom sušených čučoriedok
Poleva
- 2 hrnčeky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice chia semienok
Pokyny
Korpus
- Rozmixujte pekanové orechy s datľami, mandľovou múkou, kokosovým olejom a škoricou. Dajte si pozor, aby ste hmotu nemixovali veľmi dlho, pretože namiesto korpusu vznikne orechové maslo.
- Korpusové lepivé cesto vložte do vymastenej tortovej formy, prípadne vystalanej papierom na pečenie.
- Celou formou niekoľkokrát udrite o kuchynskú linku, aby ste z krému dostali vzduchové bubliny.
Prvá vrstva
- Kešu orechy (aspoň 4 hodiny máčané vo vode) rozmixujete spoločne s kokosovým olejom, javorovým sirupom, citrónovou šťavou a vanilkou.
- Dvomi tretinami krému polejte korpus a dáte do mrazničky vychladiť.
Druhá vrstva
- Do zvyšného krému rozmixujete mrazom sušené čučoriedky (alebo prášok).
- Prelejte cez poslednú vrstvu a dajte opäť do mrazničky.
Zdravá poleva
- Čerstvé alebo mrazené čučoriedky rozmixujte s citrónovou šťavou a chia semienkami. Prelejte poslednú vrstvu a dáme na tri hodiny do mrazničky.
- Môžete servírovať.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?