Datľová pasta: Všetko, čo o nej potrebujete vedieť

Datľová pasta je zdravou alternatívou cukru, pretože jej sladkosť pochádza priamo z datlí. Datľové palmy rastú na púštiach, kde horúce slnko koncentruje prirodzené cukry v ovocí a vytvára tak intenzívne sladkú, karamelovú chuť. Viete, ako používať datľovú pastu v kuchyni?

Čo je to datľová pasta?

Datľová pasta je lahodné, úplne prírodné sladidlo vyrobené z ovocného cukru, konkrétne z datlí. My používame datle Medjool. Pasta je raw, vegánska a jej výroba je veľmi jednoduchá.

Keď sa naučíte vyrábať datľovú pastu alebo ju začnete kupovať, budete ju zaručene chcieť používať namiesto bežného sladidla. Datle sú v skutočnosti najlepším prírodným sladidlom, pretože sú plné vlákniny a dôležitých minerálov, ako je vápnik a železo.

Datľovú pastu skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydrží približne 3 – 4 týždne. Ak ju dáte do mrazničky, vydrží až 1 rok.

Datle Medjool – sú to najlepšie sušené datle?

Nie sú datle ako datle. Datle Medjool sú vynikajúcou odrodou datlí z Maroka. Sú väčšie a mäsitejšie ako väčšina iných datlí, s jemnou, takmer krémovou textúrou. Na rozdiel od bežných suchých odrôd, ako sú Deglet Noor, sú Medjool datle prirodzene mäkké a šťavnaté. Sú veľmi sladké a majú karamelovú chuť s ľahkými tónmi medu a čokolády.

TIP: Len čo vyskúšate datle Medjool, zrejme už nebudete chcieť žiadni iné. U nás nájdete datle Medjool 250 g aj datle Medjool 1 kg, ale pretože sú také dobré, tak pravdepodobne budete kupovať datle Medjool 5 kg v balení ako my.

Náš tip: Chcete sa dozvedieť, ako používať datle v kuchyni a prečo sú také zdravé? Prečítajte si náš článok o datliach.

Ako vyrobiť datľovú pastu?

Na výrobu datľovej pasty budete potrebovať 12 – 16 vykôstkovaných datlí Medjool a 1 – 2 šálky vody. Prečo práve datle Medjool? Datle Medjool sú špeciálnou odrodou izraelských datlí, ktoré sú oveľa väčšie a šťavnatejšie ako ostatné odrody.

  1. Datle Medjool vložte do veľkej misy a úplne ich zalejte čistou vodou. Datle namočte aspoň na 2 hodiny.
  2. Keď datle zmäknú, vložte ich spolu s vodou do výkonného mixéra alebo kuchynského robota. Ak chcete mať hustejšiu pastu, časť vody zlejte. Ak ju chcete redšiu, pridajte viac vody.
  3. Datle spracujte do hladka, podľa potreby zoškrabte po stranách zvyšky pasty.
Datľová pasta je skvelé prírodné sladidlo bez konzervačných látok a umelých sladidiel.
Datľová pasta je skvelé prírodné sladidlo bez konzervačných látok a umelých sladidiel.

Tip pre vás: Čím je pasta redšia, tým je menej sladká. 2/3 šálky datľovej pasty zodpovedajú približne ½ šálky javorového sirupu, vždy by ste mali použiť viac datľovej pasty ako bežného sladidla.

Mohlo by vás zaujímať: Čakankový sirup jako zdravá náhradka cukru.

Prečo je dobré vymeniť cukor za datľovú pastu?

Môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu. Datle sú plné rozpustnej vlákniny, ktorá môže pomôcť znížiť celkový cholesterol.

Je dobrá pre zdravie kostí. Datle sú plné minerálov, ako sú selén, horčík, mangán, meď, o ktorých je známe, že udržiavajú zdravie kostí a pomáhajú predchádzať osteoporóze.

Je vhodná pri zápche. Datle pomáhajú pri problémoch so zápchou, pravdepodobne vďaka obsahu rozpustnej vlákniny a horčíka.

Pasta je tiež bohatá na železo, a preto je účinná pri prevencii anémie. Prospešná je aj pre pokožku vďaka obsahu vitamínu C a D, ktoré pomáhajú pri pružnosti pokožky.

Tip: Javorový sirup ako náhradka cukru.

Ako spoznať kvalitnú datľovú pastu?

Kvalitnú datľovú pastu spoznáte podľa toho, že je zložená len z datlí, a teda je 100 % prírodná bez konzervačných látok a pridaného cukru.

Mala by mať jemnú a konzistentnú farbu a štruktúru bez čiernych škvŕn alebo suchých miest a, samozrejme, bez zmeny vône alebo chuti. To všetko spôsobuje, že datľová pasta je nekvalitná.

Podľa noriem by sa pasta nemala úmyselne dotýkať cudzích predmetov alebo nečistôt či plesní. Môže byť vyrobená z 1 odrody datlí alebo zo zmesi viacerých odrôd. V neposlednom rade nesmie obsah vlhkosti presiahnuť 20 %.

Skladom 5.6 €
Datľová pasta je skvelá na prípravu RAW guličiek a müsli tyčiniek! Je tiež 100% prírodná! Neobsahuje žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor, napriek tomu je poriadne sladká! Tu je chutný tip: z datľovej pasty vytvorte malé guľôčky s priemerom asi 3 cm. Potom guľôčky obaľte buď v strúhanom kokose, kakau alebo v nasekaných pistáciových jadrách. Garantujeme, že sa po nich len zapráši!
Skladom 3.99 €
Naše sušené datle sú jednoducho TOP. Sú 100 % prírodné! Neobsahujú žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor, napriek tomu sú poriadne sladké! Ak si chcete trochu osladiť život a zároveň sa necítiť previnilo, máte vyhranené!
Nedostupné 5.6 €
Máte radi rande? Potom vyskúšajte sušené datle v čokoláde, ktoré sú tou pravou pochúťkou pre všetkých gurmánov! Prirodzená sladkosť datlí je harmonicky vyvážená s prirodzenou horkosťou čokolády a vytvára tak nezabudnuteľný zážitok! Rýchlo s nimi zaženiete chuť na sladké a navyše doplníte energiu.

Využitie datľovej pasty

Datľovú pastu používajte všade tam, kde používate cukor alebo iné sladidlá. V prvom rade je vhodná na pečenie, do koláčov a dezertov. Ak sa vám s ňou ťažko pracuje, nechajte ju chvíľu povoliť alebo rozpustiť, bude vláčnejšia.

Datľová pasta má najväčšie využitie počas vianočných sviatkov, a to pri výrobe raw dezertov a vianočného pečiva a cukroviniek. Sú z nej skvelé raw guľky, datľové koláčiky, hniezda alebo raw tyčinky. Alebo si ju namažte na briošku či toast na raňajky.

Domáca datľová pasta je skvelá na prípravu RAW guliek a müsli tyčiniek.
Domáca datľová pasta je skvelá na prípravu RAW guliek a müsli tyčiniek.

Datľovú pastu môžete pridať aj do raňajkovej kaše. Niektoré národy si pastou sladia aj kávu alebo čaj, ale nám sa zdá na tieto účely príliš tuhá.

Nevynechajte ani slané jedlá, datľová pasta je skvelá na dochutenie paradajkovej polievky, omáčok a najmä na prípravu šalátových dresingov.

Ochutnajte datľovú pastu natural z Tuniska.

Ako pracovať s datľovou pastou?

Keďže sa odporúča skladovať datľovú pastu v chladničke, pasta môže byť pomerne tuhá. Preto ak potrebujete pracovať s datľovou pastou, je lepšie ju vybrať skôr a nechať ju vonku cez noc. S touto sypkou datľovou pastou sa vám budú výborne vyrábať guľky a tyčinky.

Ak chcete datľovú pastu použiť namiesto sladidla na osladenie jogurtu alebo čaju, musíte z nej urobiť kašu, aby ste ju mohli lepšie osladiť. Nakrájajte pastu na kocky alebo plátky, vložte ju do misky a zalejte vodou tak, aby bola pasta len ponorená. Takto ju nechajte odpočívať cez noc alebo aspoň 5 hodín, kým pasta neabsorbuje tekutinu. Potom ju rozmixujte tyčovým mixérom a konzistencia bude pripomínať med.

Tip: Ako nahradiť cukor? Poradíme, čím sladiť.

Recepty s datľovou pastou

Na internete alebo v kuchárskych knihách o zdravej výžive nájdete množstvo receptov, v ktorých môžete použiť datľovú pastu. Najmä teraz pred Vianocami je to veľmi vyhľadávaná prísada. Aby sme vám uľahčili hľadanie, pripravili sme pre vás niekoľko skvelých receptov, ktoré určite radi vyskúšate.

Raw čokoládové guľky zo slnečnicových semienok a datlí.
Raw čokoládové guľky zo slnečnicových semienok a datlí.

RECEPT – Čokoládové raw guľky bez cukru zo slnečnicových semienok

Raw guľky sú tým druhom sladkostí, ktoré zmiznú zo stola ako prvé. Navyše sa s nimi môžete krásne pohrať, aj keď hmota použitá na výrobu guliek je rovnaká, skúste guľky obaľovať v kakau, kokose alebo nasekaných pistáciách. Takto dostane každá inú farbu a jedlo bude priamo lahodiť oku.

RECEPT – Nepečený arašidový cheesecake

Ak máte hlad alebo jednoducho neviete, aký dezert pripraviť k nedeľnej káve, vyskúšajte arašidový cheesecake. A viete, čo je na ňom najlepšie? Je nepečený, takže si ho môže pripraviť každý. A ak sa bojíte dopriať si sladkú bodku po obede, pretože si strážite štíhlu líni, pri tomto dezerte sa naozaj nemusíte báť. V recepte nenájdete žiadny pridaný cukor, ale namiesto toho je koláč osladený len banánom a datľami.

Osie hniezda bez cukru – maškrťte zdravé vianočné pečivo.
Osie hniezda bez cukru – maškrťte zdravé vianočné pečivo.

RECEPT – Osie hniezda bez cukru

Osie hniezda sú jedným z najobľúbenejších druhov vianočného pečiva, po ktorom sa len zapráši. Ak poznáte recept na klasické osie hniezda, viete, že sú priam kalorickou bombou. Máme pre vás recept vo vegánskej verzii a bez cukru. Vďaka tomu si ich môžete dopriať viac a bez výčitiek..

Nebojte sa kúpiť datľovú pastu a vyskúšajte jeden z receptov. Alebo obidva, pretože uvidíte, že sa po dezerte a guľkách len zapráši. A kde kúpiť dobrú datľovú pastu?

Tipy na ďalšie články z blogu Ochutnej Ořech

FAQ – Najčastejšie otázky

Je datľová pasta zdravšia ako cukor?

Oproti rafinovanému cukru je naozaj datľová pasta zdravšia, tá obsahuje iba prírodný cukor.

Je datľová pasta bezlepková?

Áno, datľová pasta neobsahuje lepok.

Ako si vyrobiť domácu datľovú pastu?

Kvalitné a šťavnaté datle namočíte na 2 hodiny do vody a následne rozmixujete do hladka.

Môžem použiť datľovú pastu do cukroviniek a pečiva?

Áno, datľová pasta sa skvele hodí do vianočného pečiva.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

4 Shares
Share
Tweet
Share
Pin4