Recept: Cestoviny s líškovou omáčkou (vegánske a bez laktózy)

Boli ste na hubách a máte plný kôš líšok, no neviete, čo s nimi pripraviť? Ak máte radi cestoviny, vyskúšajte ich s touto jednoduchou a rýchlou líškovou omáčkou. Jemná a krémová omáčka poteší každého milovníka húb a je navyše úplne vegánska, takže vhodná aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. A oproti tradičnej smotanovej verzii je aj oveľa zdravšia!

Cestoviny s líškovou omáčkou.
Cestoviny s líškovou omáčkou.

Kedy rastú líšky a prečo ich jesť?

Líšky patria medzi klenoty našich lesov a ich sezóna trvá od júna do novembra. Táto huba je nielen výborná na prípravu tradičných pokrmov, ale prináša aj množstvo zdravotných benefitov.

Líšky sú bohaté na fenolové látky, flavonoidy a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a podporujú imunitný systém. Obsahujú tiež vysoké množstvo vitamínu D2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zubov.

Skladom 20.9 €
Najväčšie kešu jadrá na trhu! Myslíte si, že na veľkosti záleží? Ak áno, prírodné kešu jadrá HUGE WW180 sú pre vás jasnou voľbou. Sú to najväčšie kešu oriešky, ktoré môžete získať od domácich pestovateľov. Z každej úrody je ich množstvo veľmi obmedzené, preto sú drahšie.
Skladom 2 €
Bohaté na bielkoviny, bezlepkové, skvelé pre nutrične vyvážené jedlá.
Nedostupné 3 €
Sú vyrobené z jemne pomletej červenej šošovice a ako strukovinové cestoviny obsahujú veľké množstvo bielkovín. Varia sa v osolenej vode približne 4 – 5 minút. Cestoviny z červenej šošovice sú vhodné nielen ako príloha k bežným jedlám, ale skúste ich pridať aj do svojich obľúbených zeleninových šalátov. Výsledok vás príjemne prekvapí.

Prečo pripravovať krémovú omáčku z kešu orechov?

Kešu orechy sú ideálnou surovinou na prípravu krémových omáčok, najmä ak hľadáte vegánsku alternatívu k tradičným syrovým alebo smotanovým omáčkam. Sú bohaté na zdravé tuky, proteíny a minerály, napríklad horčík, ktorý podporuje zdravie srdca a nervového systému.

Pri správnej príprave – namočení a rozmixovaní – vzniká hladká, jemná a prirodzene krémová omáčka plná chuti.

Je nielen chutná, ale aj zdravšia než klasické smotanové varianty. Obsahuje menej nasýtených tukov, je bezlaktózová, bezlepková a vhodná aj pre vegánov.

Cestoviny s líškami.
Cestoviny s líškami.

Aké vybrať cestoviny k líškovej omáčke?

Keď pripravujete cestoviny s líškovou omáčkou, výber cestovín môže zásadne ovplyvniť chuť a textúru pokrmu. Väčšina ľudí siahne po klasických pšeničných cestovinách, čo je úplne v poriadku. Pšeničné cestoviny, ako sú penne, tagliatelle alebo fusilli, sú univerzálne a skvele nasávajú omáčku, takže každý kúsok bude plný bohatej chuti líšok.

Ak však chcete jesť zdravšie alebo experimentovať s novými chuťami, môžete zvoliť aj iné druhy cestovín. Špaldové cestoviny sú vynikajúcou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu. Majú jemne orieškovú chuť a sú bohatšie na vlákninu a bielkoviny v porovnaní s pšeničnými cestovinami, čo dodá pokrmu ďalšiu vrstvu chuti.

Pre nízkosacharidovú (low carb) verziu môžete použiť cestoviny z cukety. Tie obsahujú veľmi málo sacharidov a navyše si ich môžete pripraviť sami doma. Stačí vziať cuketu, nastrúhať ju na tenké rezančeky (tzv. zoodles) a krátko ich orestovať na panvici. Také cestoviny sú ľahké a pridajú do jedla sviežu zeleninovú chuť, ktorá sa skvele kombinuje s jemnosťou líškovej omáčky.

Ak preferujete bezlepkovú verziu, môžete siahnuť po cestovinách z pohánky, ryže alebo kukurice. Tieto cestoviny majú ľahkú textúru, ktorá dobre ladí s krémovou omáčkou, a sú vhodné pre celiakov. Bezlepkové cestoviny nájdete v širokej škále obchodov, a to vrátane ďalších zaujímavých alternatív.

Cestoviny s hubovou omáčkou z líšok.
Cestoviny s hubovou omáčkou z líšok.

Tipy na ďalšie recepty na omáčky k cestovinám

Ak milujete cestoviny, máme pre vás tipy na ďalšie rýchle a zdravé recepty:

Omáčka z červenej šošovice – bohatá na bielkoviny a vlákninu, vhodná pre vegetariánov aj vegánov, hotová za 30 minút.

Tekvicová omáčka na cestoviny – rýchla a jednoduchá, vegánska a bezlaktózová, pripravená do 35 minút.

Sicílska pistáciová omáčka k cestovinám – ak chcete niečo exotickejšie, skúste túto rýchlu a chutnú verziu, ktorú je možné pripraviť aj vegánsky.

Cuketové špagety s krémovou omáčkou z kešu – lahodná a krémová omáčka vhodná pre vegánov, hotová za 25 minút.

Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta – rýchly a jednoduchý recept na obľúbené gnocchi s bazalkovým pestom, pripravený do 30 minút.

Rýchly recept na luxusné cestoviny s ricottou a sušenými paradajkami – keď nestíhate, pripravíte ju rýchlejšie, než sa uvaria cestoviny.

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako dochutiť omáčku, aby bola výraznejšia?

Ak chcete omáčku oživiť a zvýrazniť jej chuť, pridajte trochu kajenského korenia alebo čili.

Čo použiť namiesto lahôdkového droždia?

Výborne poslúži miso pasta. Ak vám nevadí laktóza, môžete do omáčky pridať aj parmezán.

Môžem líškovú omáčku zmraziť?

Áno, líšková omáčka sa dá zmraziť a v mrazničke vydrží približne 3 mesiace.

Je možné použiť iné huby ako líšky?

Áno, môžete použiť aj iné huby, no výsledná chuť omáčky bude odlišná.

Ako dlho vydrží omáčka v chladničke? 

Omáčka vydrží v chladničke 1 – 2 dni.

Cestoviny s líškovou omáčkou.

Cestoviny s líškovou omáčkou

Ak máte doma líšky, je ideálny čas vyskúšať tento skvelý recept na bezlaktózovú líškovú omáčku k cestovinám, ktorá je vhodná pre vegánov aj ľudí na diéte.
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 300 g cestovín (napr. penne, tagliatelle alebo fusilli)
  • 200 g líšok (nakrájaných)
  • 1 hrnček kešu orechov (namočených v horúcej vode aspoň 5 minút, potom scedených)
  • 200 ml horúcej voy
  • 2 PL lahôdkového droždia
  • 2 ČL sušeného cesnaku
  • 1 ČL muškátového orieška
  • 1 ČL sušenej cibule
  • soľ (cca pol lyžičky podľa chuti)
  • čierne korenie (podľa chuti)
  • šťava z polovice limetky
  • olej na restovanie

Pokyny
 

  • Uvarte cestoviny podľa návodu na obale.
  • Kešu namočte aspoň na 5 minút do horúcej vody a potom prepláchnite. Rozmixujte ich s horúcou vodou, lahôdkovým droždím, sušeným cesnakom, muškátovým orieškom, sušenou cibuľou, soľou a korením do hladkej omáčky.
  • Na panvici rozohrejte olej a orestujte nakrájané líšky. Nechajte ich chvíľu restovať, kým nepustia vodu – nemusíte ju nechať úplne vypariť.
  • Pridajte kešu omáčku k orestovaným líškam a duste pod pokrievkou na nízkom plameni 10 – 15 minút.
  • Uvarené cestoviny vmiešajte do hotovej omáčky a dôkladne premiešajte.
  • Omáčku dosoľte a podľa chuti pridajte šťavu z limetky. Podávajte teplé.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin