Hľadáte rýchly, jednoduchý a pritom chutný recept na domáci koláč? Náš hrnčekový koláč s jablkami vás zachráni vždy, keď potrebujete niečo upiecť na poslednú chvíľu. Navyše ho pripravíte bez váženia a skvele využijete prebytok jabĺk zo záhradky. Stačí len pár surovín a hrnček.
Výhody hrnčekových receptov
Hrnčekové recepty sú skvelým pomocníkom v kuchyni, pretože nepotrebujete váhu ani zložité postupy. A keď do cesta pridáte čerstvé nastrúhané jablká, hrnčekový koláč s jablkami zostane krásne vláčny aj niekoľko dní. Navyše ho môžete ľahko obmieňať. Stačí pridať napríklad vlašské orechy, škoricu, hrozienka alebo čokoládu podľa chuti.
Prečo jesť jablká
Jablká má rád každý. Obsahujú vitamín C, antioxidanty a vlákninu, ktorá podporuje správne trávenie. Pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi, posilňujú imunitný systém a vďaka vysokému obsahu vody aj zasýtia. Navyše sú dostupné celoročne a skvele sa hodia do sladkých jedál. Niekedy sa ich v záhrade urodí naozaj veľa, takže si z nich môžete niečo chutné upiecť.
Vyskúšajte aj naše ďalšie sladké recepty s jablkami, na ktorých si pochutnáte a potešíte návštevu.
- Zapečená pohánka na sladko s jablkami
- Najlepšia vláčna mrkvová bábovka s jablkami a orechmi
- Mrkvánky s lekvárom či jablkami

Ako sa pečie hrnčekový koláč s jablkami
Všeobecne sú koláče celkom jednoduché múčniky, ktoré nezaberú veľa času na prípravu a zvládne ich pripraviť každý. Ako sa však pečie hrnčekový koláč s jablkami?
Príprava cesta
Stačí zmiešať suché ingrediencie v jednej mise – múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a štipku soli. Pridať vajcia, olej a mlieko a všetko dôkladne premiešať metličkou alebo ručným mixérom. Výsledkom je hladké, polotekuté cesto, do ktorého sa na záver vmiešajú postrúhané jablká. Žiadne zložité postupy nie sú potrebné a koláč sa vždy podarí.
Hrnčekový koláč s jablkami zakaždým inak
Hrnčekový koláč s jablkami môžete zakaždým pripraviť inak. Základný recept sa dá ľahko upraviť, takže sa vám koláč nikdy neomrzí. Do cesta môžete pridať nasekané orechy, kokos, hrozienka, brusnice alebo kúsky čokolády.
Môžete si pripraviť aj rôzne sezónne variácie. V lete pridajte kúsky marhúľ alebo čučoriedok. My máme v koláčoch radi ríbezle, ktoré ho krásne ozdobia. Na jeseň zas môžete skúsiť pridať trochu strúhanej mrkvy alebo tekvicového pyré. Koláč môžete dochutiť aj kakaom alebo napríklad perníkovým korením.
TIP: Veľmi nám chutí aj mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou.
Ako sa hrnčekový koláč s jablkami zdobí
Aj keď je hrnčekový koláč sám o sebe skvelý, ak ho chcete podávať ako dezert ku káve, neuškodí ho trochu nazdobiť. Najjednoduchší spôsob je posypať koláč práškovým cukrom, čo mu dodá jemný a elegantný vzhľad. Ak ho chcete mať slávnostnejší, skúste citrónovú alebo čokoládovú polevu.
Pre extra textúru a chuť môžete na polevu nasypať napríklad nasekané orechy alebo použiť nejaké farebné zdobenie, ako je lyofilizované ovocie, ktoré priláka hlavne deti. Ďalej môžete použiť aj rôzne krémy a dozdobiť koláč čerstvým ovocím či lístkami mäty, ktoré dodajú sviežosť. Z obyčajného koláča tak vznikne skvelý dezert.
Mohlo by vás zaujímať: Cuketový koláč na plech.


Recept: Najlepší hrnčekový koláč s jablkami
Ingrediencie
- 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky (alebo 1 hrnček celozrnnej + 1 hrnček hladkej špaldovej)
- 1 hrnček trstinového cukru (alebo erytritolu)
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka kokosového oleja
- 1 hrnček rastlinného mlieka
- 2 – 3 jablká strednej veľkosti
- 1 ČL mletej škorice
- 1/2 hrnčeka vlašských orechov
- štipka soli
Pokyny
- V mise zmiešajte suché suroviny – múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a soľ.
- Pridajte vajcia, olej a rastlinné mlieko a premiešajte do hladkého cesta.
- Vmiešajte nastrúhané jablká a najemno nasekané orechy.
- Cesto nalejte do menšieho vymasteného a vysypaného plechu alebo formy (25 × 30 cm).
- Pečte 35 minút pri teplote 180 °C.
FAQ – Najčastejšie otázky
Aký veľký hrnček použiť na hrnčekový koláč s jablkami?
Je jedno, aký veľký hrnček použijete. Dôležité je, aby ste na všetky ingrediencie používali rovnaký hrnček, aby sa zachoval správny pomer. Ideálna veľkosť hrnčeka je 250 ml.
Môžem použiť aj inú múku ako špaldovú?
Hrnčekový koláč môžete upiecť aj z inej múky než špaldovej. Majte však na pamäti, že každá múka sa správa trochu inak. Líši sa jej savosť, takže možno bude potrebné upraviť množstvo pridávaného mlieka.
Je možné upiecť hrnčekový bez vajec alebo mlieka?
Hrnčekový koláč môžete upiecť aj bez vajec alebo mlieka. Vajcia nahradíte 1 lyžicou jablčného pyré alebo ľanovou zmesou (1 lyžica mletého ľanu + 3 lyžice vody). Mlieko ľahko nahradíte rastlinným nápojom, napríklad ovseným, mandľovým alebo sójovým.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
