Recept: Jednoduchý a rýchly cuketový koláč na plech

Leto je sezónou cukiet a často ich máme viac, než dokážeme spotrebovať. Ak už neviete, čo s nimi, skúste náš vláčny cuketový koláč na plech. Je zdravý, rýchly, nenáročý a skvele sa hodí ku káve, na raňajky aj ako desiata pre deti. Navyše tak výborne využijete cukety zo záhradky.

Prečo sa cukety hodia na pečenie koláčov

Použiť cuketu do koláča sa môže zdať ako zvláštny nápad, no verte, že je to skvelý spôsob, ako si upiecť niečo zdravšie alebo zužitkovať prebytok cukiet zo záhradky. Použitia cukety do koláča sa nemusíte vôbec báť – cuketa má neutrálnu chuť, no pritom dodá koláču vláčnosť a jemnosť.

TIP: Vyskúšajte aj mrkvový koláč s orechmi a citrónovou polevou.

Cuketový koláč na plech.

Čo obsahuje cuketa a prečo je zdravá

Cuketa má množstvo zdravotných benefitov, vďaka ktorým sa oplatí zaradiť ju do jedálnička čo najčastejšie. A čo je na tom najlepšie? V cuketovom koláči ju zjedia aj tí, ktorí sa inak zelenine vyhýbajú.

  • Má nízký obsah kalorií.
  • Obsahuje veľa vody a vlákniny.
  • Je bohatá na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny C a B6, draslík, horčík a mangán.
  • Obsahuje aj antioxidanty.
  • Je ľahko straviteľná.

Z čoho sa pečie cuketový koláč na plech

Príprava cesta na cuketový koláč je jednoduchý, rýchly a zvládne ju každý. Základ cesta tvoria klasické suroviny, ako sú vajcia, cukor, múka a kokosový olej. Hlavné kúzlo spočíva v najemno nastrúhanej cukete. Tá sa do cesta pridáva surová. Navyše mladé cukety netreba ani lúpať – ich šupka je jemná a po upečení sa v ceste takmer stratí.

Ako pripraviť cesto na cuketový koláč

Vyšľahajte vajíčka s cukrom do svetlej peny. Potom pridajte olej, nastrúhanú cuketu a suché ingrediencie. Všetko dôkladne premiešajte, až vznikne hustejšie cesto. Ak je cesto príliš husté, pridajte trochu mlieka, ak je, naopak, príliš riedke, pridajte podľa potreby múku.

Tým však nekončíme, do cesta môžete primiešať ďalšie dobroty, napríklad orechy, čokoláda alebo sušené ovocie. Pripravené cesto nalejte na plech a pečte do zlatista.

Skladom
15 € 12.69 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.
Skladom 2.4 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka je vhodná na každodenné pečenie. Špalda sa označuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť na svoje obľúbené palacinky a nebudete ľutovať!
Skladom 8.9 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.

TIP: 14 tipov na najlepšie tvarohové dezerty.

Čím cuketový koláč ozvláštniť?

Vďaka neutrálnej chuti cukety si môžete koláč ozvláštniť rôznymi ingredienciami, aby vás koláč neomrzel a zakaždým ste si na ňom pochutnali. Máme hneď niekoľko obľúbených kombinácií, s ktorými je cuketový koláč na plech úplne vynikajúci. Skúste do cesta pridať napríklad:

  • Nasekanú kvalitnú čokoládu alebo kakao spolu so sušeným pomarančom.
  • Orechy všetkého druhu a kokos.
  • Sušené ovocie nakrájané na menšie kúsky (napríklad sušené marhule, slivky a hrozienka).
  • Na dochutenie sa hodí citrónová a pomarančová kôra, zázvor či trocha rumu.
  • Korenie, ako napríklad vanilka, škorica, muškátový oriešok alebo perníkové korenie.
  • Nastrúhané čerstvé ovocie, ako sú jablká a hrušky alebo roztlačený banán.

TIP: Na jeseň pridajte do cesta lyžičku perníkového korenia, nasekané orechy a časť cukety nahraďte tekvicovým pyré. Získate tak výborný jesenný cuketový perníkový koláč.

Cuketový koláč na plech.

Ako sa zdobí cuketový koláč na plech

Cuketový koláč na plech je klasika, ktorú môžete nechať len jemne pocukrovanú alebo ju môžete premeniť na slávnostný múčnik vďaka rôznym druhom polev a krémov. Skvele sa hodí čokoládová poleva, citrónová cukrová glazúra alebo jemná jogurtová poleva pre sviežu chuť.

Ak chcete koláč ozvláštniť, môžete ho rozrezať a natrieť ľahkým tvarohovým alebo mascarpone krémom, prípadne koláč potrieť a posypať lyofilizovaným ovocím, nasekanými orechmi, kokosom, čokoládovými hoblinami alebo plátkami mandlí.

Okrem polev a krémov si môžete pripraviť aj chrumkavé zdobenie. Buď si pripravíte klasickú posýpku z masla, múky a cukru, alebo zdravšiu verziu z vločiek, orechov a medu

Ako pripraviť cuketový koláč, aby bol zdravší

Pre zdravšie pečenie môžete klasickú bielu múku nahradiť celozrnnou špaldovou múkou, ktorá cestu dodá jemnú orieškovú chuť a viac vlákniny. Namiesto bieleho cukru je možné použiť trstinový cukor, javorový sirup alebo xylitol či erytritol. Ak si strážite príjem bielkovín, môžete do koláča pridať aj proteínový prášok.

Mohlo by vás zaujímať: Najlepší hrnčekový koláč s jablkami.

Cuketový koláč na plech.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z cukety:

Cuketový koláč na plech.

Recept: Cuketový koláč na plech

Cuketový koláč na plech je malý kuchynský trik, ako spojiť zdravé so sladkým. Môže vyzerať nenápadne, no chutí výborne a prekvapí vás, koľkým ľuďom zachutí, bez toho aby tušili, čo vlastne jedia. Vyskúšajte ho a uvidíte, že cuketa nemusí byť len na panvici alebo v polievke.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 35 minút
Celkový čas 45 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

  • 500 g nastrúhanej cukety (1 – 2 menšie cukety)
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 2 vajcia
  • 100 g erytritolu (alebo trstinového cukru)
  • 100 ml kokosového oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Pokyny
 

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte plech s rozmermi približne 30 × 20 cm alebo ho vystlite papierom na pečenie.
  • V mise vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom (alebo roztlačeným banánom) do peny, kým zmes nezíska svetlý a nadýchaný vzhľad.
  • Pridajte olej a nastrúhanú cuketu (nevytláčajte šťavu – tá pridá koláču vláčnosť) a dobre premiešajte.
  • V inej miske zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, škoricu, vanilku a štipku soli. Suché ingrediencie postupne pridajte k mokrej zmesi a premiešajte do hladkého cesta.
  • Primiešajte vlašské orechy a prípadne ďalšie ingrediencie na dochutenie.
  • Cesto prelejte na plech, rozotrite rovnomerne a dajte piecť do predhriatej rúry na 30 – 40 minút, kým povrch nie je krásne zlatý.
  • Nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť podľa chuti. Skvele sa hodí aj kakaová alebo jogurtová poleva.
Kľúčové slovo cuketový koláč, vláčny cuketový koláč na plech
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Musím cuketu do cuketového koláča lúpať pred strúhaním?

Cuketu netreba lúpať, ak je mladá a má jemnú šupku. Ak je cuketa staršia, je lepšie šupku odstrániť, pretože môže byť tuhšia. Môžete ju však pokojne ponechať – po upečení sa šupka rozpadne a v cuketovom koláči ju vôbec necítite.

Dá sa cuketový koláč na plech pripraviť bez vajec?

Áno, cuketový koláč na plech sa dá pripraviť aj vo vegánskej verzii. Namiesto vajec môžete použiť banán, jablčnú výživu alebo ľanové semienko (1 čajová lyžička mletého ľanového semienka zmiešaná s 3 lyžicami vody). Cesto bude rovnako vláčne, len ľan mu dodá mierne odlišnú chuť.

Môžem do cesta pridať aj inú zeleninu ako cuketu?

Namiesto cukety môžete použiť aj mrkvu, tekvicu alebo napríklad batáty. Zmení sa chuť, no koláč bude rovnako vláčny a chutný. Ak použijete tekvicu alebo mrkvu, je potrebné prispôsobiť množstvo cukru, pretože sú prirodzene sladšie.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin