Choď späť
+ porcií

Recept: Cuketový koláč na plech

Cuketový koláč na plech je malý kuchynský trik, ako spojiť zdravé so sladkým. Môže vyzerať nenápadne, no chutí výborne a prekvapí vás, koľkým ľuďom zachutí, bez toho aby tušili, čo vlastne jedia. Vyskúšajte ho a uvidíte, že cuketa nemusí byť len na panvici alebo v polievke.
Čas prípravy10 minút
Čas varenia35 minút
Celkový čas45 minút
Samozrejme: Dezert
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: cuketový koláč, vláčny cuketový koláč na plech
Servings: 1 plech

Ingredience

  • 500 g nastrúhanej cukety (1 – 2 menšie cukety)
  • 250 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 2 vajcia
  • 100 g erytritolu (alebo trstinového cukru)
  • 100 ml kokosového oleja
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipka soli

Pokyny

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte plech s rozmermi približne 30 × 20 cm alebo ho vystlite papierom na pečenie.
  • V mise vyšľahajte vajcia s trstinovým cukrom (alebo roztlačeným banánom) do peny, kým zmes nezíska svetlý a nadýchaný vzhľad.
  • Pridajte olej a nastrúhanú cuketu (nevytláčajte šťavu – tá pridá koláču vláčnosť) a dobre premiešajte.
  • V inej miske zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, škoricu, vanilku a štipku soli. Suché ingrediencie postupne pridajte k mokrej zmesi a premiešajte do hladkého cesta.
  • Primiešajte vlašské orechy a prípadne ďalšie ingrediencie na dochutenie.
  • Cesto prelejte na plech, rozotrite rovnomerne a dajte piecť do predhriatej rúry na 30 – 40 minút, kým povrch nie je krásne zlatý.
  • Nechajte koláč vychladnúť, potom ho môžete posypať práškovým cukrom alebo dozdobiť podľa chuti. Skvele sa hodí aj kakaová alebo jogurtová poleva.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!