Jedným z mojich najobľúbenejších jedál v detstve bolo kura na parike. Hoci som nejedla mäso, vždy som milovala túto omáčku, ktorú sme doma podávali s cestovinami. Preto som dlho hľadala alternatívu, ktorú som našla v cíceri na paprike. Cícer na paprike teraz patrí medzi moje najobľúbenejšie vegánske jedlá a pripravíte ho mimoriadne rýchlo.
Cícer na paprike bez smotany
Ak máte chuť na niečo nové a chcete trochu oživiť svoj jedálniček, skúste si pripraviť cícer na paprike bez smotany. Táto chuťová bomba plná bielkovín a vlákniny je nielen skvelou alternatívou k tradičnému kurčaťu na paprike, ale aj skvelým spôsobom, ako podporiť rastlinnú stravu. Navyše cícer dodá jedlu výrazný a bohatý zážitok. Prečo teda nevyskúšať niečo nové a nenechať sa očariť touto chutnou možnosťou?

Ako si vyrobiť domácu smotanu z kešu do omáčok
Na zahustenie a zjemnenie chuti používam domácu vegánsku smotanu, ktorú si vyrábam z kešu orechov. Stačí kešu orechy namočiť na 3 hodiny (ak ich potrebujete rýchlejšie, zalejte ich horúcou vodou), scediť, pridať vodu, rozmixovať do hladka a ochutiť soľou, citrónovou šťavou a lahôdkovým droždím.

Na 100 g kešu orechov použite asi 80 ml vody, lyžičku citrónovej šťavy, lyžičku lahôdkového droždia a štipku soli.
Čo podávať s cícerom na paprike?
U nás sú najobľúbenejšie dvojminútové vretená, tieto cestoviny považujem za ideálne k cíceru na paprike pre ich malú veľkosť. Skvelé sú aj kolienka alebo iné cestoviny (napríklad cestoviny z červenej šošovice), ale niektorí ľudia dávajú prednosť ryži alebo zemiakom. Ak chcete pripraviť nízkosacharidovú prílohu, môžete zvoliť karfiolovú ryžu.

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
Mohlo by vás zaujímať: Cícer: všetko, čo o nej potrebujete vedieť.
Ako uvariť cícer na paprike
Cícer pripravte v hrnci alebo v tlakovom hrnci, v ktorom bude hotový za niekoľko minút.
Na rozpálenom oleji orestujte nadrobno nakrájanú šalotku dozlatista, potom pridajte nadrobno nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a restujte 2 – 3 minúty. Šalotka je jemnejšia, takže ak ju budete chcieť nahradiť tradičnou cibuľou, použite iba jednu stredne veľkú cibuľu.
Pridajte zeleninový vývar, sladkú a údenú papriku, lahôdkové droždie a plechovku sterilizovaného cícera bez nálevu a varte asi 20 minút.
Časť cícera vyberte z hrnca a zvyšok rozmixujte do hladka. Cícer vráťte do hrnca, pridajte vegánsku smotanu a omáčku dochuťte soľou, čili, korením a citrónovou šťavou. Podávajte s jarnou cibuľkou a prílohou podľa vlastného výberu.

Ako dlho vydrží cícer na paprike v chladničke?
Odporúčameho zjesť do 3 – 4 dní, ak ho chcete uchovať dlhšie, môžete ju zamraziť. V mrazničke vydrží aj niekoľko mesiacov.
Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.
FAQ – Najčastejšie otázky
Aké korenie pridať do receptu cícer na paprike?
Môžete použiť rôzne druhy paprík podľa svojej chuti, ale sladká údená paprika dodá jedlu skvelú chuť.
Čo podávať k zdravému cíceru na paprike?
Cícer na paprike sa podáva s ryžou, cestovinami alebo plátkom pečiva. K omáčke môžete skúsiť aj vegánske knedle.
Prečo je kešu smotana skvelou voľbou pri príprave vegánskych receptov?
Kešu smotana je skelou voľbou vďaka svojej krémovej konzistencii a orieškovej chuti, ktorá pridáva bohatosť a plnosť do jedál. Je to tiež skvelá alternatíva tradičnej smotany.
Môžem pridať už uvarený cícer do omáčky?
Ak máte už uvarený cícer, môžete ho pokojne pridať do receptu na cícer na paprike. Uvarený cícer je vopred tepelne spracovaný a pripravený na jedenie. Pri pridávaní ho iba ohrejte alebo zmiešajte s ostatnými ingredienciami v recepte, aby sa integroval a zahrial. Týmto spôsobom môžete ušetriť čas a zjednodušiť si prípravu pokrmu.

Recept: Vegánsky cícer na paprike
Ingrediencie
- 3 lyžice olivového oleja
- 3 šalotky
- 2 mrky
- 1 lyžica sladkej papriky
- 1 lyžička udenej papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kešu smotany (alebo inej)
- 1 plechovka sterilizovaného cícera (bez nálevu)
- štipka čili
- soľ
- lahôdkové droždie
- čierne korenie
- 1 lyžica citronovej šťávy
Pokyny
- Orestujte na oleji šalotku s mrkvou.
- Pridajte zeleninový vývar, sladkú aj údenú papriku, lahôdkové droždie a cícer. Varte 20 minút.
- Odoberte stranou trochu cícera (voliteľné).
- Rozmixujte zvyšok omáčky a vráťte odobratý cícer späť do hrnca.
- Pridajte smotanu a dochuťte omáčku soľou, čili (voliteľné), čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Podávajte s jarnou cibuľkou a vami zvolenou prílohou.
Tipy na ďalšie vegánske recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Najlepší recept na brokolicovú polievku so zemiakom a bez smotany
- Recept na jednoduchý chia puding (vegánsky)
- Recept na zdravý vegánsky mrkvový koláč bez cukru
- Recept na jednoduché arašidové thajské kari (vegan)
- Recept na jednoduchý jablkový koláč s vlašskými orechmi

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?