Pšenovník alebo pšenový nákyp je zdravšou alternatívou ryžového nákypu. Je jednoduchý na prípravu a môžete použiť akékoľvek sezónne ovocie, ktorého máte v záhrade alebo mrazničke prebytok. Obľúbený je pšenový nákyp s jablkami, so slivkami, marhuľami alebo s ostružinami. Vhodný je ako hlavné jedlo aj ako dezert alebo raňajky.
Ako vyzeral staročeský pšenovník s jablkami a tvarohom?
Staročeský pšeničný nákyp s jablkami a tvarohom je nostalgické jedlo, ktoré zdôrazňuje jednoduchosť a bohatosť chutí tradičnej českej kuchyne. V minulosti, pred modernizáciou českej kuchyne, sa príprava staročeského pšenovníka líšila od dnešných postupov.

V tradičnom recepte sa najprv namáčali pšenové krúpy v teplej vode, aby získali mäkšiu konzistenciu. Potom sa pšeno zmiešalo s nastrúhanými jablkami a tvarohom. Celá zmes sa piekla, kým nemala zlatistý povrch.
Tip: Máte chuť na niečo dobré, ale nechcete jesť nezdravo? Inšpirovať sa môžete na našom blogu.
Prečo jesť pšeno?
Pšeno má vysoký obsah vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravej psychiky a pomáhajú predchádzať depresii a únave. Pšeno je tiež plné vlákniny, ktorá má pozitívny vplyv na správne fungovanie čriev a postupné vstrebávanie cukrov do krvi, obsiahnuté železo pomáha predchádzať anémii a s ňou spojenej únave, bledosti a iným problémom.

Ako spariť pšeno?
Pšeno je potrebné niekoľkokrát spariť horúcou vodou, aby nezhorklo. Ako to urobiť? Vložte pšeno do misky, zalejte ho horúcou vodou a premiešajte. Preložte do sitka a preceďte studenou vodou. Tento proces zopakujte dvakrát až trikrát. Čím je pšeno staršie, tým viackrát ho treba spariť.
Pšenový nákyp so slivkami/jablkami/ostružinami
Do pšenového nákypu môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte k dispozícii. Výborný je s jablkami, černicami, slivkami alebo marhuľami.
Green Apotheke pšeno je výživné a chutné, ideálne do nákypov a kaší.
Ako pripraviť pšenový nákyp?
Pšeno najprv niekoľkokrát sparte vriacou vodou. Potom ho nasypte do hrnca, pridajte mlieko a soľ a priveďte do varu. Takto pripravíte kašu, ktorú podľa vlastných preferencií ochuťte medom a škoricou. Keďže budete pridávať tvaroh, kašu viac oslaďte, ak chcete, aby bol výsledný pšenovník sladký.

Škorica MLETÁ 500 g

Javorový sirup 250 ml
Pšeno varte celkovo 10 minút a potom ho nechajte ešte 5 minút dôjsťpod pokrievkou. Uvarené pšeno nechajte vychladnúť. Potom k nemu pridajte žĺtky, tvaroh a prášok do pečiva spolu s polovicou pripraveného ovocia a nasekanými orechmi.
Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho vmiešajte do cesta. Zmes rozotrite do maslom vymastenej formy na pečenie. Vrch pšenovníka pokryte ovocím a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 25 – 30 minút. Pred podávaním ozdobte pšenovník lyžicou kyslej smotany alebo šľahačky a posypte škoricou.
S čím podávať pšenový nákyp?
Pšenový nákyp je výborný samotný, môžete si ho dať na raňajky, obed aj večeru, ale môžete ho podávať aj ako dezert so šľahačkou, kyslou smotanou alebo zmrzlinou. Najlepšie je podávať ho teplý, ale v horúcich letných dňoch sa dá jesť aj studený.

TIP: Vyskúšajte aj 100 % sirup marakuja.
Na ozdobenie pšenového nákypu môžete použiť aj mrazom sušené ovocie. Vyskúšajte lyofilizované maliny a lyofilizované jahody. Mrazom sušené ovocie máme v ponuke aj v mnohých iných variantoch.

Jednoduchý recept na zdravý pšenovník
Ingrediencie
- 300 g pšena
- 450 ml mlieka
- 3 vajcia
- 3 lyžice medu či javorového sirupu
- 2 šálky ovocia (slivky, černice, marhule)
- 1 lyžica škorice
- 1 hrsť nasekaných vlašských orechov
- štipka soli
- kypriaci prášok
- 1 polotučný tvaroh
- maslo na vymazanie formy
Pokyny
- Pšeno sparímena dve až tri minúty.
- Dáme ho do hrnca s mliekom a štipkou soli a privedieme do varu.
- Ochutíme medom a škoricou podľa preferencie.
- Varíme 10 minút a ďalších 5 necháme dôjsť pod pokrievkou.
- Necháme vychladnúť.
- Vmiešame žĺtky, tvaroh a kypriaci prášok spolu s polovicou pripraveného ovocia a nasekanými vlašskými orechmi.
- Vyšľaháme z bielkov sneh a vmiešame do cesta.
- Rozprestrieme cesto do vymastenej formy na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C približne 25 – 30 minút.
Tipy na ďalšie sladké recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Rýchly a zdravý tvarohový koláč s ovocím (low carb, bezlepkový)
- Recept: Jednoduché domáce zdravé Cini Minis (low carb)
- Najlepšia zdravá maková bábovka bez vajec – jednoduchý recept
- Recept na raw tortu: Rýchla nepečená torta s jahodami bez cukru (vegan)
- Recept na zdravý banánový mugcake z ovsených vločiek

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?