Ak ste niekedy navštívili Kanadu, možno ste ochutnali obľúbený miestny dezert „pecan pie“. My sme si ho zamilovali, tradičná verzia je však plná cukru a nezdravých tukov, a preto sme sa rozhodli skúsiť odľahčenejší recept. Náš pekanový koláč je zdravý, jednoduchý na výrobu a rýchlo sa po ňom zapráši.
Prečo piecť odľahčenú verziu orechového koláča
Tradičný pekanový koláč sa pripravuje z kukuričného sirupu, cukru a masla. Kukuričný sirup je jedným z najmenej zdravých sirupov, preto sme ho nahradili javorovým sirupom, ale môžete použiť aj med alebo inú zdravšiu alternatívu sladidla.

V recepte vôbec nepoužívame cukor a maslo sme nahradili kokosovým olejom. Ak však máte radi sladšie dezerty, môžete cukor nahradiť stéviou a pridať ju do koláčovej hmoty.
Prečo si upiecť lahodný americký koláč z pekanových orechov
Pekanové orechy svojím vzhľadom pripomínajú vlašské orechy, majú sladkú, takmer karamelovú chuť a sú mälšie. V poslednom čase sa pekanové orechy stali populárnejšími aj u nás a tiež medzi vyznávačmi alternatívnych výživových smerov, vegetariánmi, vegánmi a priaznivcami raw alebo paleo stravy.

Tak ako všetky orechy aj tie pekanové sú zdraviu prospešné. Sú účinné napríklad pri prevencii kardiovaskulárnych chorôb vďaka vysokému obsahu vlákniny a mononenasýtených tukov, ktoré sú zdravé pre srdce.
Tip: Zaujali vás pekanové orechy? Prečítajte si nášho kompletného sprievodcu svetom pekanových orechov.
Ako na prípravu zdravého korpusu orechového koláča
Ak nás sledujete už dlhšie, pravdepodobne ste si s nami už vyrábali alternatívu vajíčka z ľanových semienok a vody. Ľanové vajíčko pripravíte zmiešaním mletého ľanového semienka a vody, ktoré necháte odstáť, kým zmes nezhustne. Medzitým si vo veľkej mise zmiešajte mandľovú a celozrnnú múku a soľ. Ak máte radi sladké cesto, môžete pridať stéviu.

Do misy vmiešajte ľanové vajce a vypracujte cesto. Cesto rozvaľkajte na papier na pečenie a potom ho preneste do formy. Rúru predhrejte na 175 °C a pečte 10 minút. Pred plnením orechovou zmesou nechajte cesto vychladnúť.
Najčerstvejšie a najkvalitnejšie pekanové orechy nájdete na Ochutnajorech.sk.
Náplň na pekanový koláč
Vo veľkej mise zmiešajte javorový sirup alebo med s kokosovým olejom, vajcom, čerstvou pomarančovou kôrou, morskou soľou a nesladeným mandľovým mliekom. Zmes ochuťte vanilkovým extraktom a mletou škoricou. Teraz rozložte pekanové orechy na korpus koláča tak, aby medzi nimi bolo čo najmenej miesta.

Potom na rozložené pekanové orechy nalejte zmes javorového sirupu a vajec. Pečte v rúre najprv desať minút pri teplote 200 °C a potom znížte teplotu na 175 °C a pečte dozlatista ďalších 20 až 25 minút.
Tip: Nechajte sa inšpirovať našimi tipmi, čo dobré sa dá pripraviť z pekanových orechov?
FAQ – Najčastejšie otázky
Aké orechy použiť na pekanový koláč?
Na použitie sú najlepšie kvalitné naturálne pekanové orechy.
Aké sladidlo môžem použiť do orechového koláča?
Môžete použiť javorový sirup, stéviu alebo inú alternatívu sladidla.
Je pekanový koláč zdravý?
Áno, pekanové orechy sami o sebe sú zdravé. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny, ak si dáte primeranú porciu orechového koláča, nemusíte sa obávať.
Aké rastlinné mlieko mám do receptu na koláč použiť?
Na použitie je najlepšie mandľové mlieko.
Tip: Recept na lahodné domáce mandľové mlieko TU.
Obsahujú pekanové orechy cholesterol?
Nie, pekanové orechy neobsahujú cholesterol.
Je pekanový koláč vhodný aj pre vegetariánov?
Áno, tento koláč je vhodný aj pre vegetariánov.
Ako si pekanové orechy vychutnať?
Pekanové orechy sú ideálne na maškrtenie, okrem natural variantu existujú aj rôzne ochutené jadrá. Je možné ich tiež pridávať do domácej granoly či do raňajkovej kaše, ale aj do šalátu. Vďaka ich mäkkosti sú skvelé na výrobu orechového masla, možno z nich však vyrobiť napríklad aj vegánsku alternatívu syra.
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Najvláčnejšia hrnčeková orechová bábovka
- Recept na ovsenú kašu s pekanovými orechami cez noc
- Pravé talianske caprese: Recept na šalát s paradajkami, mozzarellou a pestom
- Recept na dokonalú vegánsku kormu (indické kari)
- Fitnes tvarohová nátierka s nivou a vlašskými orechmi

Zdravý pekanový koláč
Ingrediencie
Korpus
Dort
- 1/2 šálky medu alebo javorového sirupu
- 2 lyžice kokosového oleja
- 3 vajcia
- 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej kôry
- 1/8 lyžičky morskej soli
- 1 lyžica nesladeného mandľového mlieka
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 3 lyžice celozrnnej múky
- 2 šálky pekanových orechov
Pokyny
Korpus
- Zmiešajte vajcia, 1 lyžičku mletého ľanového semienka a 3 lyžíc vody. Nechajte odstáť.
- Vložte múku a soľ do veľkej misy, podľa chuti môžete pridať stéviu. Zamiešajte.
- Pridajte zmes z vajec, ľanového semienka a vody a vypracujte cesto.
- Cez papier na pečenie vyvaľkajte cesto a preneste do formy.
- Pečieme 10 minút pri teplote 175 ℃.
Náplň
- Rúru si predhrejete na 200 ℃.
- Vo veľkej mise zmiešate javorový sirup, vajcia, pomarančovú kôru, mlieko, mletú škoricu a vanilkový extrakt.
- Rozprestrite pekanové orechy na korpus.
- Prelejte javorovou zmesou.
- Pečte 10 minút pri teplote 200 ℃.
- Znížte teplotu na 175 ℃ a pečte 20 – 25 minút.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?