Veľkonočný baránok je symbolom Veľkej noci vo väčšine domácností. Tento rok sme pre vás pripravili zdravšiu verziu baránka, nad ktorou si budete oblizovať pery ešte dlho po Veľkej noci. Náš baránok je vyrobený z kešu orieškov a kokosu, je jemný, ľahko sa pripravuje a hlavne je neuveriteľne chutný.
Jedinou nevýhodou tohto receptu je, že sa po ňom rýchlo zapráši. Dá sa pripraviť úplne bez cukru vo verzii low carb low carb a môžu si na ňom pochutnať ľudia s cukrovkou alebo tí, ktorí držia diétu bez cukru.
Kešu a kokosové cesto na veľkonočného baránka
Tradičný baránok sa pripravuje z polohrubej múky, masla a cukru. My sme sa rozhodli nahradiť múku kešu orieškami a kokosom. Namiesto masla sme použili kokosové mlieko z plechovky. Náš zdravý baránok je tak vyrobený zo zdravých orechových tukov, ktoré vás rýchlo zasýtia a dodajú telu potrebné minerály a vitamíny.

Tip: Low carb diéta – všetko, čo o nej potrebujete vedieť. Prečítajte si na blogu.
Čo pridať do cesta na baránka? Pol lyžičky kurkumy a škoricu
Škoricu dávame takmer do všetkých dezertov. Okrem toho, že osviežuje a podporuje trávenie, sa škorici pripisujú aj liečivé vlastnosti. Údajne už samotná vôňa zvyšuje mozgovú aktivitu, škorica je tiež jedným z prírodných antibiotík a pomáha udržiavať hladinu cukru v tele.
Kurkuma dodá baránkovi nielen nádhernú farbu, ale má aj vynikajúce protizápalové účinky a je silným antioxidantom.
Ako pripraviť dokonalé cesto na veľkonočného baránka z kešu
Kešu oriešky a kokosové vločky zomeľte v sekáčiku alebo v kuchynskom robote na jemnú múčku a vložte do misky. Pridajte soľ, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, škoricu a kurkumu a premiešajte. Potom pridajte vanilku, kokosové mlieko, tri vajcia a kôru z bio citróna a opäť dôkladne premiešajte.
TIP: Ak naozaj milujete kešu oriešky, možno vás bude zaujímať, že v našom e-shope si môžete kúpiť hotové kešu maslo v 300 g balení. Keďže ho vyhľadáva čoraz viac gurmánov, je možné, že do našej ponuky pridáme aj 1 kg balenie kešu masla.
Ak nie ste na nízkosacharidovej diéte, môžete pridať aj javorový sirup. Nakoniec oddeľte tri bielky od žĺtkov a vyšľahajte ich do tuhého snehu a opatrne vmiešajte do cesta.
Pripravte si formu na baránka tak, že ju dôkladne vymastíte kokosovým olejom a následne vysypete kokosovou múkou. Hotové cesto prenesieme do formy a vložíme do rúry. Pečieme 45 až 60 minút, pričom prepečenie kontrolujeme špajdľou. Hotového baránka nechajte aspoň 15 minút vychladnúť a potom ho opatrne vyklopte na plech. Vychutnajte si ho!

Tip: Kokosové mlieko je jedným z najjednoduchších a najlacnejších rastlinných mliek, ktoré si môžete vyrobiť doma. Recept nájdete TU.
Na čo si dať pozor pri pečení baránka
Ak robíte baránka prvýkrát, počúvajte rady skúsenejších a formu poriadne vymastite a vysypte kokosovou múkou. Je to kľúč k úspechu, aby ste baránka po upečení mohli z plechu vybrať. Pri vymastení a vysypávaní formy dbajte na zvýšenú opatrnosť!
Tip: Vyskúšajte aj recept na zdravého mrkvového baránka s vlašskými orechmi.

Škorica MLETÁ 500 g
Čo robiť, ak nemáte formu na baránka?
Ak nemáte formu na baránka, môžete skúsiť upiecť veľkonočného zajačika alebo srnčí chrbát. Postup bude rovnakýako pri tomto osvedčenom recepte na veľkonočného baránka. Dávajte pozor na veľkosť formy a množstvo cesta.

Tipy na ďalšie zdravé veľkonočné pečenie
Chcete na oslavu Veľkej noci upiecť tradičné dezerty, na ktorých si pochutí celá rodina? Na našom blogu nájdete inšpiráciu na chutné a zdravé veľkonočné recepty.
Na Veľkú noc môžete vyskúšať fitnes verziu klasického mazanca. Dá sa pripraviť úplne bez lepku a cukru s použitím tvarohu a orechovej múky.
Zelený štvrtok, deň pred Veľkým piatkom, je dňom odpustenia a obnovy. V tento deň upečte judáša, ktorý sa podáva na raňajky. Judáše majú priniesť zdravie a ochrániť pred chorobami, uštipnutím hadom a bodnutím osy.
Veľkonočná kuchárska kniha na stiahnutie zadarmo
Naša kuchárska kniha vznikla spojením našej lásky k zdravému životnému štýlu a našej vášne pre varenie, pečenie a experimentovanie. Za receptami sú roky skúšania a testovania rôznych kombinácií pomerov a ingrediencií.

V kuchárskej knihe nájdete naše obľúbené veľkonočné a jarné recepty, ktoré sú založené na kvalitných a zdravých surovinách, ale sľubujeme vám, že oslovia aj tých, ktorí ešte neprijali zdravý životný štýl.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čím mám vymazať formu na zdravého veľkonočného baránka?
Odporúčame použiť na formu na pečenie rastlinný olej, napríklad kokosový.
Je veľkonočný baránok bez cukru?
Áno, náš veľkonočný baránok cukor neobsahuje.
Aké sladidlo použiť do receptu na baránka?
Môžete použiť javorový sirup alebo med ako sladidlo do receptu na baránka.
Tip: Ďalšie cukry a alternatívne sladidlá nájdete TU.
Čím v recepte na veľkonočného baránka nahrádzate maslo?
Maslo v recepte na veľkonočného baránka môžete nahradiť kokosovým mliekom.
Tip: Domáce kokosové mlieko si môžete ľahko vyrobiť doma, recept TU.
Prečo dávať do cesta na baránka kurkumu?
Kurkuma dodá cestu na veľkonočného baránka intenzívnu žltú farbu, ktorá pripomína slnečné lúče.
Prečo do cesta na baránka použiť kešu orechy?
Kešu orechy dodávajú cestám na baránka lahodnú chuť a textúru. Vďaka svojmu jemnému a krémovému charakteru môžu obohatiť chuťový profil cesta.
Kešu orechy sú tiež zdravou alternatívou klasických orechov, pretože sú bohaté na zdravé tuky, vlákninu a obsahujú vitamíny a minerály.
Je veľkonočný baránok bez cukru zdravý dezert?
Áno, veľkonočný baránok bez cukru je zdravšou voľbou ako tradičný baránok s cukrom.
Aké kešu orechy použiť do receptu na baránka?
Použite kvalitné naturálne kešu oriešky bez soli.
Prečo piecť na Veľkú noc baránka?
Tradícia piecť baránka na Veľkú noc pochádza z kresťanskej symboliky spojenej so sviatkom Zmŕtvychvstania. Baránok predstavuje Ježiša Krista, ktorý bol obetovaný na kríži ako baránok Boží za spásu ľudstva.
Inšpirujte sa ďalšími receptami z blogu Ochutnej Ořech
- Recept na jednoduché lieskoorieškové maslo
- Jednoduchý recept na tekvicový hummus
- Zdravý mugcake z ovsených vločiek
- Gnocchi s krémovou omáčkou z bazalkového pesta
- Recept na jednoduché arašidové thajské kari (vegan)

Zdravý veľkonočný baránok z kešu
Ingrediencie
- 350 g kešu
- 100 g nahrubo strúhaného kokosu
- 1 lyžička jedlej soli
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 2 lyžičky domáceho vanilkového extraktu
- 2 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky mletej kurkumy
- 1 hrnček kokosového mlieka
- 3 vajcia
- 4 lyžice javorového sirupu
- nastrúhaná kôra z citróna
- 3 bielky
- štipka soli
Pokyny
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Rozmixujeme kešu a kokos na jemnú múčku.
- Primiešame soľ, sódu, kypriaci prášok, škoricu a kurkumu, vanilku, kokosové mlieko, tri vajcia, kôru z citróna, prípadne javorový sirup.
- Vyšľaháme tri bielky a opatrne primiešame do cesta.
- Formu vymastíme olejom a vysypeme kokosovou múkou.
- Hotové cesto premiestnime do formy a pečieme 45 – 60 minút

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?