Perníkové guľky bez pečenia? Áno, prosím! Tento jednoduchý recept z datľovej pasty si obľúbia nielen deti, ale aj dospelí. Zamilujete si ich pre prirodzene sladkú chuť a typickú perníkovú vôňu. Sľubujeme, že ich budete milovať nielen na Vianoce, ale počas celej zimy.
Sú skvelé aj na výlety ako zdravé maškrtenie a ideálne na spoločnú prípravu s deťmi. Navyše sú vegánske, bezlaktózové, bez cukru aj bezlepkové.

Perníkové guľky z datľovej pasty sú zdravé
Prečo si vybrať tieto nepečené guľky namiesto bežných sladkostí? Datľová pasta je prirodzene sladká, bohatá na vlákninu, minerály a energiu. V kombinácii s pekanovými orechmi, ktoré obsahujú zdravé tuky, a sušenými jablčnými krúžkami vzniká ideálna desiata pre deti aj dospelých. Môžete ich tak podávať bez výčitiek svedomia.

Čo robiť, keď nemáte datľovú pastu
Nemáte poruke datľovú pastu? Nevadí, ľahko si ju pripravíte doma! Potrebujete len čerstvé datle Medjool a trochu vody. Datle namočte do teplej vody na 10 – 15 minút, aby zmäkli a ľahko sa mixovali.
Potom ich vložte do mixéra a pridajte lyžicu vody. Mixujte, kým nezískate hladkú pastu. Výslednú datľovú pastu môžete použiť nielen do týchto perníkových guliek, ale aj ako sladidlo do kaší alebo ako zdravú alternatívu karamelu.
Aké orechy použiť do perníkových guliek
Do perníkových guliek sa výborne hodia pekanové orechy, ktorých jemne maslová chuť dokonale ladí s vôňou perníka. Ak však práve pekanové orechy nemáte, môžete siahnuť po iných orechoch. Vlašské orechy pridajú guľkám intenzívnejšiu chuť, zatiaľ čo kešu ich zjemnia a dodajú im krémovejšiu konzistenciu.
Nebojte sa experimentovať s mandľami alebo pistáciami. A ak chcete chuť orechov ešte zvýrazniť, krátko ich pred mixovaním opražte na suchej panvici.
Škorica MLETÁ 500 g
Ako si pripraviť domáce perníkové korenie
Perníkové korenie dodáva perníkovým guľkám ich typickú vôňu a chuť. Ak ho však doma nemáte, nemusíte hneď bežať do obchodu – stačí zmiešať niekoľko druhov bežného korenia, ktoré nájdete vo svojej špajze.
Základom je škorica, ku ktorej pridajte štipku mletého zázvoru, klinčekov a muškátového orieška. Pomer si môžete upraviť podľa chuti, ideálna kombinácia je:
- jedna lyžička škorice,
- ½ lyžičky zázvoru,
- ¼ lyžičky klinčekov,
- ¼ lyžičky muškátového orieška.
Túto zmes uchovávajte v uzatvárateľnom pohári – využijete ju aj do ďalších vianočných receptov.
TIP: Vyskúšajte naše lahodné 100 % pistáciové maslo, ktoré si zamilujete.

V čom obaliť perníkové guľky?
Kokos je klasika – jednoduchý, pekne vyzerá a chuťovo nikdy nesklame. My však radi skúšame aj kakao alebo mleté mandle.
Chcete to posunúť o level vyššie? Obaľte guľky v čokoláde. Hneď vyzerajú luxusnejšie, chutia ešte lepšie a garantujeme, že sa po nich zapráši.
A teraz trik, ako získať hladkú, lesklú čokoládu, ktorá krásne drží. Zabudnite na mikrovlnku – tam sa čokoláda rýchlo spáli.
Radšej použite vodný kúpeľ – vložte kúsky čokolády do misky, ktorú položíte nad hrniec s jemne bublajúcou vodou (len malé bublinky, nie prudký var) a pomaly miešajte. Miska sa nesmie dotýkať vody, inak čokoládu pokazíte. Keď je čokoláda úplne rozpustená, guľky namočte, vyberte a nechajte stuhnúť na papieri na pečenie.
A prečo práve čokoláda Callebaut? Je to jednoducho Rolls-Royce medzi čokoládami. Je božsky jemná, dokonale sa rozpúšťa a vďaka vyššiemu podielu kakaového masla vytvorí na guľkách hladký, tenký kabátik, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Samozrejme, je drahšia, ale stojí za to – žiadne hrudky, žiadne trápenie, len čistá čokoládová radosť. Navyše je dostupná aj bez cukru alebo vo vegánskej verzii bez mlieka.
TIP: Čo ďalšie sa hodí na slávnostný stôl? Lahodné mandle v čokoláde so škoricou, vďaka ktorej majú mandle nádych Vianoc.
Vegánska belgická mliečna čokoláda bez mlieka 250 g
Tipy na ďalšie vianočné recepty
Máte radi jednoduché vianočné recepty? My tiež! Pozrite si naše tipy na rýchle a chutné recepty, ktoré máte hotové za chvíľu.
- Guľky raffaello
- Najlepšie kakaové sádlovky s lekvárom
- Najlepšie linecké koláčiky – tradičný vianočný recept našich babičiek
- Plnené orechy bez cukru
- Vláčny biskupský chlebíček so sušeným ovocím bez cukru
- Nadýchané zázvorníky ako od babičky
- Orechové pusinky z bielkov
- Jednoduché kokosky z bielkov
- Orechové medvedie labky ako od babičky
TIP: Upečte si na Vianoce aj orechové košíčky alebo poľovnícke gombíky, ktoré si zamilujete.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako dlho guľky vydržia?
V uzatvárateľnej nádobe v chladničke vydržia až 14 dní. Ak chcete ich skladovanie predĺžiť, môžete ich zamraziť.
Môžem použiť iné ovocie ako sušené jablká?
Sušené jablká sa hodia najviac, ale pokojne skúste aj sušené marhule alebo slivky.
Sú tieto guľky vhodné pre vegánov?
Áno, všetky použité ingrediencie sú vegánske.
Môžu tieto guľky jesť bábätka?
Ak má dieťa zavedené orechy, môžete mu ponúknuť guľky od približne 9 mesiacov. Dbajte však na to, aby boli orechy dokonale rozmixované. Prípadne môžete použiť orechové maslo namiesto celých orechov.

Recept na nepečené perníkové guľky
Ingrediencie
- 1 hrnček pekanových orechov (namočených na 3 hodiny)
- 1/2 hrnčeka datľovej pasty alebo datlí Medjool
- 50 g kokosového oleja
- 50 g sušených jablčných krúžkov
- 2 lyžičky perníkového korenia
- strúhaný kokos, kakao či mleté mandle na obalenie
Pokyny
- V mixéri rozmixujte orechy, datľovú pastu (datle Medjool), sušené jablká, kokosový olej a perníkové korenie, kým nevznikne lepivá hmota.
- Z hmoty tvarujte malé guľky.
- Guľky obaľte v kokose, kakau alebo mletých mandliach. Ak chcete, môžete ich obaľovať aj v čokoláde.
- Hotové guľky skladujte v chladničke.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
