Ak hľadáte zdravé a výživné raňajky, ktoré vás nabijú energiou na celé dopoludnie, vyskúšajte pšenovú kašu na sladko s ovocím. Pšeno je prirodzene bezlepkové a plné dôležitých živín, ktoré naše telo potrebuje. V kombinácii s čerstvým ovocím ponúka lahodnú chuť a poriadnu dávku vitamínov aj vlákniny. Ako si ju jednoducho pripraviť?
Prečo sa pšeno hodí pre sladkú kašu na raňajky
Pšeno tvoria vylúpané zrniečka prosa a patrí medzi potraviny s množstvom zdravotných výhod. Je skvelou voľbou pre ľudí s intoleranciou na lepok, pretože je prirodzene bezlepkové. Obsahuje veľa bielkovín, vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálov ako horčík, fosfor, draslík či železo. Má nízky glykemický index, takže pšenová kaša vás príjemne zasýti na celé dopoludnie. Navyše patrí medzi prehrievacie potraviny, čo oceníte najmä v chladnejších mesiacoch – vaše trávenie sa vám poďakuje.
TIP: Vyskúšajte margot rezy s kyslou smotanou.

Ako sa pripravuje pšenová kaša na sladko s ovocím
Pšeno si môžete dopriať buď v podobe celých zŕn, alebo pšenových vločiek, ktoré sú rýchlejšie na prípravu a ideálne na jemnú kašu. Chuť pšena je neutrálna, takže sa výborne hodí k mnohým ingredienciám.
Z akého mlieka pripraviť pšenovú kašu
Rovnako ako jogurt, aj mlieko sa postará o krémovosť a jemnú konzistenciu kaše. Vybrať si môžete z celej škály mliek – od klasického kravského až po rastlinné alternatívy. Rastlinné mlieka navyše ponúkajú rôzne príchute, ktoré kaši dodajú novú chuť a vôňu.
Do pšenovej kaše s ovocím môžete pridať naozaj veľa ingrediencií, no niekedy platí, že menej je viac. Tak si svoju kašu vychutnáte naplno.
Ako sa varí pšenová kaša na sladko
Aby ste si na pšenovej kaši naozaj pochutnali, je dôležité pšeno pred varením spariť horúcou vodou. Ak by ste tento krok vynechali, kaša by mohla mať horkastú chuť. Po sparení dajte pšeno variť v pomere 1 : 2 (1 diel pšena na 2 diely vody) približne na 15 minút, kým nezmäkne. Potom vodu zlejte, pšeno zalejte rastlinným mliekom a varte približne 5 minút, kým nezhustne.
Roztlačte banán a primiešajte ho do kaše. Doslaďte medom a dochuťte škoricou. Ak máte radi krémovejšiu konzistenciu, môžete kašu rozmixovať tyčovým mixérom. Nakoniec ju dozdobte čerstvým ovocím a orieškami podľa chuti.
TIP: Na ozdobu pšenovej kaše môžete použiť aj lyofilizované jahody, černice alebo kokosové lupienky.
S čím kombinovať sladkú pšenovú kašu
Pšenovú kašu na sladko si môžete pripraviť na množstvo spôsobov – jednoducho podľa toho, čo máte radi. My ju varíme celkom často, a preto sme pre vás pripravili aj naše tajné tipy, s čím chutí najlepšie.
Ovocie do pšenovej kaše
Pridaním čerstvého ovocia do pšenovej kaše získate nielen sladkú chuť, ale aj množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Ovocie zároveň obohatí kašu o ďalšiu porciu vlákniny a prispieva k hydratácii tela vďaka obsahu vody. Do pšenovej kaše sa výborne hodí jablko, banán, jahody, čučoriedky, čerešne, ale aj exotické ovocie, napríklad mango, kivi či ananás.
TIP: Ak práve doma nemáte žiadne ovocie, môžete použiť pokojne sušené alebo kompótované ovocie, ktoré býva poruke vždy.

Orechy a semienka
Orechy a semienka kaši dodajú chrumkavosť, zdravé tuky a vitamíny. S ich množstvom to však nepreháňajte – odporúčaná denná dávka je približne jedna hrsť. Vhodné je striedať rôzne druhy, pretože každý obsahuje iné prospešné látky. Nezabudnite, že aj kokos patrí medzi orechy a kaši dodá skvelú exotickú chuť.
TIP: Tri tipy na recepty na najlepšie domáce sirupy bez cukru.
Sladidlá, korenie a dochucovadlá
Ak si chcete na raňajky dopriať kašu ako dezert, môžete ju osladiť. Namiesto cukru siahnite po mede alebo rôznych rastlinných sirupoch, napríklad javorovom či čakankovom. Na dochutenie sa skvele hodí škorica, vanilka, muškátový oriešok alebo kardamón. Skvelou voľbou je aj kakao – či už v podobe prášku, nasekanej čokolády alebo kakaových bôbov.
Čekankový sirup originál 350g
Orechové maslá
Orechové maslo je skvelý spôsob, ako pridať kaši krémovosť a bohatú chuť. Je tiež výborným zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Vyskúšajte napríklad orechové maslo s čokoládou alebo niektoré z naturálnych variantov.
TIP: Orechové maslo nemusíte kupovať – ľahko si ho môžete pripraviť aj doma.
Jogurty a tvaroh
Pridanie jogurtu zvýši obsah bielkovín a dodá kašu jemnosť a krémovú textúru. Môžete pridať aj probiotické jogurty na podporu zdravej mikroflóry alebo trochu kefíru. Zvoliť môžete aj rôzne rastlinné jogurty, či už sójové, ovsené alebo kokosové.
TIP: Proteín do kaše môžete pridať aj v podobe rôznych práškov alebo nášho orechového kešu masla s proteínom.
Čo ďalšie pripraviť na raňajky
Niekedy už človek jednoducho nevie, čo stále variť, a to nielen na raňajky. Pretože sú raňajky základ dňa, toto sú naše obľúbené raňajkové recepty:
- Vynikajúce zapečené pšeno s jablkami a bez cukru
- Dokonalá pečená ovsená kaša s banánom a jablkom
- Sladká pohánková kaša na raňajky s ovseným mliekom
- Raňajková kaša z quinoy
- Zdravá domáca ovsená kaša s jablkami či banánom
- Najlepšia pekanová ovsená kaša cez noc

Najlepšia pšenová kaša na sladko s ovocím
Ingrediencie
- 200 g pšena
- 300 ml rastlinného mlieka
- 1 banán
- 1 PL medu
- 1 PL ghí
- 200 g ovocia (podľa chuti)
- 1 hrsť mandlí (alebo iných orechov)
- škorica (podľa chuti)
- slnečnicové semienka na posypanie
- štipka soli
Pokyny
- Pšeno prepláchnite a sparte horúcou vodou.
- Dajte variť vo vode so štipkou soli v pomere 1 : 2 asi 10 minút, kým nezmäkne.
- Pšeno zlejte a zalejte rastlinným mliekom, varte do úplného zmäknutia (približne 5 minút).
- Pridajte med, ghí, škoricu a roztlačený banán.
- Všetko dôkladne premiešajte, dajte do misky a ozdobte ovocím, orechmi a semienkami.
FAQ – Najčastejšie otázky
Prečo je pšeno zdravé?
Pšeno je zdravé, pretože pomáha regulovať krvný tlak a podporuje zdravú funkciu srdca. Obsahuje aj antioxidanty, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele. Tie sú dôležité pre prevenciu chronických ochorení a podporu celkového zdravia.
Koľko pšena na jednu porciu pšenovej kaše?
Jedna porcia pšenovej kaše na sladko sa pripravuje zo 75 g pšena.
Ako sa varí pšenová kaša na sladko s ovocím?
Scedené pšeno zalejte mliekom, pridajte štipku soli, priveďte do varu a na miernom ohni varte pod pokrievkou asi 30 minút, kým nebude mäkké. Kaša by mala byť jemne kašovitá a tekutina úplne vyvarená.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
