Dlho sme hľadali recept na thajské karí, s ktorým by sme boli spokojní. Tento recept prekonal naše očakávania! Základom thajského karí sú kvalitné suroviny a čerstvá zelenina. Veríme, že si náš recept na červené arašidové karí zamilujete rovnako ako my.
Druhy jedál z karí
Skôr ako sa pustíme do receptu na thajské karí, pozrime sa, s akými druhmi karí omáčok sa môžete stretnúť.

- Červené karí: V thajskej kuchyni sa môžete stretnúť s omáčkou pripravenou len zo sušených čili papričiek, ale v Európe sa môžete stretnúť aj s jemnejšou verziou s paradajkami alebo paprikou.
- Žlté karí: Takto sa nazýva karí, ktoré má žltú farbu po kurkume. Tento typ omáčky býva jemnejší ako ostatné a najviac sa podobá indickým jedlám.
- Môžete sa stretnúť aj s karí Panang a moslimským karí Massaman.
Čo potrebujete na thajské arašidové karí
Základom karí je červená karí pasta, kvalitné kokosové mlieko (my uprednostňujeme kokosové mlieko 85% extrakt – Real Thai 400ml), kvalitné arašidové maslo, čerstvá cibuľa, cesnak a zázvor. Arašidové maslo, ktoré používame, je prírodné arašidové maslo vyrobené z kvalitných arašidov. Namiesto sójovej omáčky používame omáčku Tamari. Prečo je to tak?
Na rozdiel od omáčky Shoyu má Tamari výraznejšiu chuť, hustejšiu konzistenciu, tmavšiu farbu a neobsahuje lepok. Dokonca prechádza iným výrobným procesom – vzniká počas výroby Miso.

Je nám jasné, že si radšej kúpite 1 kg arašidového masla, niektorí gurmáni si možno kúpia aj 5 kg arašidového masla do zásoby. Zatiaľ však máme arašidové maslo v 300 g a 1 kg baleniach, takže budete musieť do košíka hodiť viac balení, aby ste získali celkové požadované množstvo.
Ako pripraviť thajské karí s arašidovým maslom
Na prípravu thajského karí rozohrejte kokosový olej na strednom ohni a orestujte na ňom cibuľu, zázvor a cesnak. Potom pridajte karí pastu a varte asi 2 minúty.
Potom pridajte omáčku tamari, kokosové mlieko a zeleninový vývar spolu s arašidovým maslom. Premiešajte a pridajte sladké zemiaky a mrkvu. Varte asi 10 minút a potom pridajte červenú papriku a varte, kým zelenina nezmäkne. Karí podávajte s nasekanými arašidmi a koriandrom.
Tip: Recept na dokonalú vegánsku kormu (indické karí)
Čo podávať s arašidovým karí
Karí môžete jesť samostatne, ale my ho máme najradšej s ryžou basmati alebo karfiolovou ryžou.

Ako dlho vydrží karí v chladničke?
Kari vydrží v chladničke až 5 dní. Pri ohrievaní pridajte v prípade potreby do hrnca trochu vody, aby nebolo príliš husté.
Môže sa karí zmraziť?
Áno, karí môžete aj zamraziť a uchovávať v mrazničke až niekoľko mesiacov. Do mrazničky ho však vložte až po úplnom vychladnutí.
Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.
Varianty receptu na karí
Doma si môžete urobiť súťaž o najlepšie thajské karí, ktoré sa dá pripraviť na obrovské množstvo spôsobov. Thajské karí môžete pripraviť s mäsom, rybou alebo vo vegánskej verzii bez mäsa či s tofu.

Vyskúšajte prípravu thajského karí:
- S cícerom: Pri pridávaní papriky môžete pridať aj plechovku cíceru.
- S krevetami: Ak máte radi krevety, môžete ich pridať ku koncu varenia a nechať ich variť asi 2 – 3 minúty.
- S kuracím mäsom: Pred pridaním sladkých zemiakov povarte na kocky nakrájané kuracie mäso v omáčke 5 minút.
- Experimentujte so zeleninou: Zeleninu striedajte. Tu sa hodí čokoľvek. Pozrite sa do chladničky, vytiahnite svoje obľúbené druhy a dajte ich do hrnca.
- Experimentujte s karí pastou.
- Experimentujte s orechovými maslami: Namiesto arašidového masla použite mandľové maslo.
Recept na lahodné domáce mandľové maslo
Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Zdravé škoricové slimáky bez kysnutia z mandľovej múky (bezlepkové)
- Nadýchané nízkosacharidové karfiolové placky z mandľovej múky (low carb)
- Najlepšia zdravá maková bábovka bez vajec –jednoduchý recept
- Polievka z červenej šošovice: Jednoduchý a rýchly recept (vegan)
- Kešu syr: Recept na vegánsky syr

Recept na jednoduché arašidové thajské karí (vegan)
Ingrediencie
- 1 lyžica kokosového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 lyžice zázvoru
- 4 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice thajskej červenej karí pasty
- 2 lyžice tamari omáčky
- 1 kokosové mlieko
- 1 a 1/2 šálky vody alebo vývaru
- 1/4 šálky arašidového masla
- 2 malé batáty nakrájané na kocky
- 2 stredné mrkvy nakrájané na kocky
- 1 červená paprika nakrájaná na kocky
K servírovaniu
- nasekané arašidy
- mletý koriander
Pokyny
- Kokosový olej zohrejte v panvici / hrnci na strednom plameni. Pridajte cibuľu, zázvor a cesnak a varte, kým cibuľa nezmäkne, asi 3 minúty. Pridajte karí pastu a varte približne 2 minúty.
- Pridajte tamari omáčku, kokosové mlieko, vodu alebo vývar a arašidové maslo a miešajte. Pridajte sladké zemiaky a mrkvu a priveďte hrniec do varu. Znížte teplotu a varte 10 minút alebo kým sladké zemiaky nie sú takmer mäkké.
- Do hrnca pridajte červenú papriku a varte, kým nezmäkne.
- Podávajte s nasekanými arašidami a koriandrom.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?