Spomínate si radi na detstvo, keď ste u babičky dostali kúsok neodolateľného závinu, posypaný cukrom, a už po prvom zahryznutí ste vedeli, že pri jednom kúsku určite nezostanete? Na najlepší pivný závin sa jednoducho nedá zabudnúť – rovnako ako na ten moment, keď sa babičke rozžiarili oči, keď ste si s nadšením pýtali ďalší a ďalší kúsok. Veď od babičky sa predsa nikdy neodchádza s prázdnym bruchom.
Chcete si pripomenúť tú dokonalú chuť vláčneho cesta plneného šťavnatými jablkami, hrozienkami a orechmi? Zaujíma vás recept na jednoduchý pivný závin, ktorý zvládne doma pripraviť úplne každý – a to v priebehu chvíle?

Prečo je pivný závin obľúbený?
Pivný závin patrí medzi verzie klasického jablkového závinu, ktorý si získal obľúbu vďaka svojej krehkosti, chuti a jednoduchosti. Ak nepijete pivo, nebojte sa – jeho chuť v tomto výbornom závine vôbec necítite.
Klasický závin má hlboké korene v stredoeurópskej kuchyni, a to nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Rakúsku. Jablkový závin si ľudia obľúbili pre jeho neodolateľnú kombináciu chutí – krehké cesto plnené šťavnatými jablkami, hrozienkami a orechmi a ochutené škoricou, miluje hádam každý.
Nie je preto prekvapením, že vznikajú nové a zaujímavé verzie, jednou z nich je práve pivný závin.
Nezáleží na tom, či sa pustíte do prípravy podľa presne navážených surovín, využijete recept na hrnčekový pivný závin alebo pečiete „od oka“ – pivný závin je vždy stávka na istotu. A verte, určite nebudete ľutovať, že ste sa do pečenia pustili.
Pivo sa pri pečení najčastejšie používa na jablkový závin, ale výborne poslúži aj pri príprave rožkov či praclíkov.

Päť dôvodov, prečo použiť pivné cesto na závin
- Rýchle kysnutie cesta – pri pečení z pivného cesta síce nejde o klasické kysnuté cesto, ale vďaka kvasniciam obsiahnutým v pive sa mu veľmi podobá. Preto je vhodné cesto počas práce priklopiť nahriatou mištičkou – pracuje rýchlejšie a je vláčnejšie.
- Chrumkavosť – po upečení je cesto krásne chrumkavé, no zároveň nadýchané a vláčne. Ide o kombináciu, ktorú by každý závin mal mať.
- Jednoduchá príprava – pivné cesto je hotové v priebehu pár minút. Má to najlepšie z kysnutého cesta a zároveň sa nemusíte obávať, či správne vykysne, pretože nejde o klasické kysnuté cesto.
- Najlepšia chuť – vďaka pivu môžete experimentovať s chuťou závinu bez zmeny náplne. Skúste svetlé alebo tmavé pivo a zistite, ktorá kombinácia vám chutí viac.
- Variabilita – obľúbili ste si pivné cesto? Skvelé! Zvládnete z neho pripraviť slaný závin, závin so sladkou náplňou alebo napríklad praclíky. Fantázii sa medze nekladú a výsledok vás vždy poteší.
Aké pivo použiť na pečenie?
Pre jablkový závin je najvhodnejšie zvoliť svetlé pivo s jemnou horkastou chuťou – do sladkého pečiva je ideálne a výsledok je dokonale vyvážený.
Je možné, samozrejme, na pečenie závinu zvoliť tmavé pivo, ktoré dodá cestu jemnú karamelovú príchuť.
Odporúča sa vynechať veľmi horké pivá, ako sú IPA alebo APA. Ich výrazná chuť by mohla nepríjemne ovplyvniť výsledok závinu. Pre pivné cesto sú najlepšie jemné svetlé ležiaky.
Nezabudnite tiež, že pivo musí byť čerstvé – pokazené alebo plesnivé pivo do cesta nikdy nepoužívajte.
Škorica MLETÁ 500 g
Ako pripraviť dokonalé pivné cesto na závin?
Našli ste v chladničke otvorené pivo a neviete, čo s ním? Nikto nechce piť zvetrané pivo, no do cesta ho môžete bez obáv použiť. Aj keď otvorené pivo postupne stráca bublinky (oxid uhličitý), stále obsahuje alkohol, chmeľ a slad – presne tie ingrediencie, ktoré vytvoria kúzelné pivné cesto na závin.
Pivné cesto je obľúbené pre svoju jednoduchosť. Na jeho prípravu potrebujete len tri základné ingrediencie – múku, tuk a pivo.

Čím naplniť závin?
Náplň závinu je rovnako dôležitá ako jeho cesto. Môžete používať stále rovnaké cesto a hrať sa len s náplňou, aby sme zistili, ktorá verzia nám chutí najviac.
Klasický závin obsahuje jablká, ktoré sú u nás dostupné počas celého roka. Podľa obdobia zberu ich môžeme rozdeliť na jarné, jesenné a zimné. Letné jablká sú šťavnaté a aromatické, no veľmi rýchlo mäknú a nie sú ideálne na dlhšie skladovanie.
Jesenné jablká sa zberajú v septembri a pri správnom skladovaní vydržia aj celú zimu.
Zimné jablká sa zbierajú počas októbra a novembra a ešte dozrievajú v pivnici, takže ich môžete využívať aj počas jari. Preto v žiadnom domácom závine jablká nesmú chýbať.
V sladkých závinách často nájdete aj sušené hrozienka. Sú šťavnaté, plné antioxidantov a minerálov a obsahujú aj vlákninu, ktorá náplni dodáva výživnú hodnotu.
Do tretice všetkého dobrého nemôžu v závine chýbať ani orechy. Ak nemáte obavy z alergií, pokojne môžete experimentovať s rôznymi druhmi – vlašské orechy sú tradičné, obľúbené sú aj mandle, kešu či pistácie.
Klasický závin je jednoducho jedlo, s ktorým môžete experimentovať nielen čo sa týka cesta, ale aj náplne.
Pivný závin s bravčovou masťou alebo pivný závin z Hery?
Pohrať sa môžete nielen s náplňou, ale aj s tukom, ktorý do cesta na pivný závin použijete. Pivný závin s bravčovou masťou dnes už nie je taký obľúbený. Jeho éra pominula, keď sa prestali robiť domáce zabíjačky, no mnoho ľudí mu zostáva verných a masť si jednoducho kúpi v obchode.
Použitie Hery ako tuku do cesta má u nás dlhú tradíciu. Hera je spoľahlivý základ, ktorý cestu dodáva jemnosť a pružnosť. V kombinácii s pivom však získava cesto úplne novú dimenziu – pivo ho nielen kyprí, ale zároveň mu dodáva špecifickú chuťovú hĺbku, ktorú bežná voda alebo mlieko nedokážu nahradiť.
Hera má bezpochyby jednu veľkú výhodu oproti maslu – cenovú dostupnosť. Pri jej použití sa dostanete na úplne iný cenový level než pri masle. Preto záleží na každom, aký tuk na pečenie zvolí. Výsledkom bude určite najlepší pivný závin, pretože „najlepší“ je pre každého ten jeho vlastný – a to je úplne pochopiteľné.
V recepte na tzv. babičkin pivný závin sa často spomína Hera, pretože v minulosti bolo klasické maslo horšie dostupné než dnes.
Sú jedlá, ktoré si človek zapamätá na celý život. Nie pre ich zložitosť alebo výnimočnosť surovín, ale pre spomienky, ktoré k nim patria. Vôňa, chuť, atmosféra v kuchyni… Presne taký je babičkin pivný závin – nenápadný poklad, ktorý vonia domovom, teplom a istotou.

Pivný závin
Ingrediencie
- 3 lyžice strúhanky
- 2 jablká
- 1 hrsť orechov
- 1 pohárik rumu
- škorica
- 1 vajce na potretie
- múka na podsypanie
Pokyny
- Najskôr si hrozienka namočte do rumu. Zo zmäknutého masla, múky a piva vypracujte rukami cesto – pivo pridávajte postupne. Ak by cesto veľmi lepilo, môžete pridať ešte trochu múky. Každá múka pracuje trochu inak, preto sa množstvo môže líšiť o pár gramov.
- Cesto nechajte odpočívať 20 minút pod nahriatou miskou – tým docielite jemnejšie a vláčnejšie cesto.
- Orechy nasekajte na menšie kúsky, jablká postrúhajte a zmiešajte s hrozienkami. Ak máte kyslé jablká, môžete pridať trochu cukru, väčšinou však nie je potrebné dosladzovať.
- Z cesta vyvaľkajte tenký plát – ak máte radi chrumkavejšie cesto, môžete nechať plát hrubší. Na cesto najskôr nasypte strúhanku, ktorá zabráni vytiekaniu šťavy z jabĺk a zároveň zachová chrumkavosť cesta. Potom pridajte zmes jabĺk, hrozienok a orechov a nakoniec posypte škoricou.
- Závin zabaľte a položte na papier na pečenie. Pečte približne 30 minút pri teplote 170 °C. Po upečení môžete závin nakrájať a posypať práškovým cukrom.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
