Bulgur je základnou potravinou stredomorskej a blízkovýchodnej kuchyne. Dnes ho už nájdete v každom supermarkete. Podobne ako ryža alebo kuskus je veľmi univerzálny a hodí sa do slaných aj sladkých jedál. V tomto článku máme dva skvelé recepty, ktoré môžete pripraviť pre svoju rodinu.
Čo je bulgur?
Ak sa nad tým zamyslíme, vo všeobecnosti je pšenica jedným z najdôležitejších zdrojov potravín pre 8 miliárd ľudí na planéte. Pšenica sa zbiera a melie mnohými spôsobmi.
Pšenica bulguru sa vyrába zo semien pšenice. Pochádza z Turecka a idé o celé zrno s vysokým obsahom vlákniny.
Bulgur sa vyrába predvarením, drvením a sušením pšeničných zŕn alebo semien. Zbiera sa z hlavy stonky, pričom každá hlava obsahuje až 50 zŕn.
Naväčšou výhodou bulguru je jeho všestrannosť. Vďaka svojej štruktúre sa hodí do mnohých jedál, kde ho môžete použiť ako náhradu ryže alebo kuskusu.
Úplne uvarený bulgur má žuvačkovitú štruktúru, sladkú a jemnú vôňu a zemitú orieškovú chuť. Na trhu nájdete bulgur v 4 veľkostiach.
- Jemne mletý bulgur – používa sa v jedlách, ako je tabouleh, a pridáva sa do šalátov.
- Stredne mletý bulgur – používa sa v cereáliách, vegánskych hamburgeroch alebo kašiach.
- Hrubo mletý bulgur – používa sa v pokrme zvanom pilaf a na plnenie zeleniny.
- Veľmi hrubo mletý bulgur – možno ho ľahko použiť ako prísadu do polievky alebo do pokrmu nazývaného kibbeh.
Mohlo by vás zaujímať: Cícer: všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Kulinárske zaujímavosti z celého sveta
V Indii sa bulgur varí takmer na kašu a mieša sa s cukrom a mliekom. Nazýva sa kheer. Zaujímavosťou je, že toto jedlo sa považuje za základné hinduistické jedlo.
Na Blízkom východe zasa majú radi kuskus solený a pripravujú typický tabouleh, čo je šalát z bulguru, paradajok, petržlenovej vňate, mäty, olivového oleja a citrónovej šťavy.
Dokonca aj v Turecku majú radi svoj kuskus na sladko, a to v jedle zvanom asure. Je to tradičné sladké jedlo s ovocím, orechmi, medom a bulgurom. Zaujímavosťou je, že sa o ňom hovorí ako o najstaršom dezerte na svete. Okrem sladkého jedla sú pre Turecko typické aj kofte, turecké mäsové guľky z bulguru.
Tip: Celozrnná múka – prečo ju uprednostniť pred bielou?
Ako správne uvariť bulgur?
Bulgur je už predvarená pšenica, takže často nemusíte bulgur vôbec variť, ale stačí ho namočiť do vody. Neexistuje len jeden spôsob prípravy dokonalého bulguru, máme pre vás 3 spôsoby.
Ako uvariť bulgur bez varenia
Skúste bulgur iba namočiť. Do misky vysypte 1 šálku bulguru a pripravte si 2 šálky vriacej vody. Zalejte bulgur a nechajte 1 hod odstáť, kým zrná neabsorbujú všetku vodu. Hotový bulgur našuchorte vidličkou, aby bol kyprý.
Ako uvariť bulgur v hrnci
Bulgur je fakt jednoduchý na prípravu a nezaberie vám skoro žiadny čas. Stačí dať variť vodu – na jeden hrnček bulguru potrebujete dva hrnčeky vody. Len čo voda začne vrieť, nasypte do nej bulgur, zamiešajte a prikryte pokrievkou. Nechajte ho variť iba 5 – 7 minút, vážne to stačí.
Potom hrniec odstavte z platne a nechajte bulgur pod pokrievkou ešte 5 – 10 minút postáť. Počas tohto času nasaje všetku vodu a zmäkne. Na záver ho len trochu našuchorte vidličkou a je hotovo. Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete pridať trošku olivového oleja alebo kúsok masla. Je to rýchle, ľahké a vždy sa podarí.
Ako uvariť bulgur v tlakovom hrnci (v papiňáku/instant pote)
Varenie bulguru v papiňáku je úplná hračka a máte ho hotový za pár minút. Stačí nasypať bulgur do hrnca, zaliať vodou alebo vývarom (na 1 hrnček bulguru dajte 1,5 hrnčeka tekutiny), trochu osoliť, pridať kvapku olivového oleja, ak chcete, a zavrieť veko.
Nastavte nízky tlak na 12 minút a o zvyšok už sa postará hrniec. Po skončení varenia nechajte tlak prirodzene uvoľniť a potom opatrne odvetrajte zvyšok. Na záver bulgur našuchorte vidličkou. Výsledok? Dokonale nadýchaný bulgur.
Ako zahustiť omáčku alebo polievku bulgurom
A ak robíte polievku, či omáčku a potrebujete bulgur ako závarku, nemusíte ho variť zvlášť v hrnci. Len ho vysypte do polievky alebo hrnca s omáčkou a varte všetko spolu.
Výživové hodnoty bulguru
Keďže ide o minimálne spracované obilie, zachováva si viac výživových hodnôt ako rafinovanejšie pšeničné výrobky. Bulgur obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ako aj značné množstvo vlákniny.
Je dôležitým zdrojom mangánu, horčíka, železa, kyseliny listovej, vitamínu B6, niacínu a má tiež menej kalórií ako iné porovnateľné celozrnné výrobky, ako je ryža alebo quinoa.
Jedna šálka vareného bulguru obsahuje:
- 151 kalórií
- 34 g sacharidov
- 6 g bielkovín
- 0 g tuku
- 8 g vlákniny
Tip: Červená šošovica – všetko, čo o nej potrebujete vedieť
Je bulgur bezlepkový?
Ako ste sa mohli dočítať vyššie, bulgur je obilnina vyrobená z pšenice, takže ak máte celiakiu, alergiu alebo citlivosť na lepok, radšej sa tejto potravine vyhnite. Bulgur nie je bezlepková potravina.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml
TIP: Vyskúšajte náš turecký bulgur a pozvite svoju rodinu na večeru.
Recepty s bulgurom
Bulgur šalát s mätou a petržlenovou vňaťou (tabouleh)
Tento ľahký, bylinkový a nádherne ochutený šalát je vhodný na obed aj večeru. Pripravte si ho pokojne aj dve hodiny dopredu, aby sa chute krásne prepojili.
Potrebujete:
- 1 šálku nevareného bulguru
- 1 šálku vriacej vody
- 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 strúčiky nasekaného cesnaku
- 3 šálky paradajok nakrájaných na kocky
- 1 a ½ šálky uhoriek nakrájaných na kocky
- 1 šálku nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- hrsť nasekanej čerstvej mäty
- soľ
- korenie
Postup:
- Bulgur zalejte vriacou vodou, prikryte pokrievkou a nechajte stáť, kým nezmäkne. Bulgur môžete uvariť aj klasickým spôsobom ako ryžu.
- Do uvareného bulguru vmiešajte olej, citrónovú šťavu a cesnak.
- Potom zmiešajte ostatné prísady s bulgurom a podľa potreby dochuťte soľou alebo korením.
- Tento šalát môžete jesť samostatne alebo ho použiť ako prílohu.
Krémové bulgurové rizoto
Vyzerá to ako rizoto, ale v skutočnosti je to bulgureto. S trochou smotany a voňavými hubami si na tomto jedle zaručene pochutnáte.
Potrebujete:
- ¾ šálky bulguru
- 1 strúčik cesnaku
- 1 šálku húb (čerstvých alebo sušených)
- 1 a ½ šálky zeleninového vývaru
- 4 veľké lyžice 31% smotany
- ½ šálky suchého bieleho vína
- parmezán podľa chuti
- olivový olej
- maslo
- petržlenovú vňať
- korenie
- soľ
Postup:
- V stredne veľkom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte strúčik cesnaku.
- Nakrájajte huby a pridajte ich do hrnca s bulgurom.
- Chvíľu restujeme a potom prilejeme biele víno, ktoré necháme odpariť.
- Prilejte trochu vývaru a bulgur stále miešajte. Keď sa vývar odparí, prilejte ďalší. Tento postup opakujte, kým bulgur nezmäkne, čo trvá približne 15 minút. Nezabudnite stále miešať.
- Keď je bulgur mäkký, odstavte ho a vmiešajte petržlenovú vňať, kúsok masla, smotanu a strúhaný parmezán.
- V prípade potreby dochuťte soľou a korením, premiešajte a podávajte.
Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech
- Pečenie chleba bez pekárne: Ako na to v rúre
- Kuskus: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť
- Čo s prezretými banánmi: Najlepšie rýchle recepty z prezretých banánov
- Orechy počas tehotenstva: Prečo jesť vlašské orechy, mandle a pekanové orechy?
- 5 najlepších receptov, ktoré musíte vyskúšať
FAQ – Najčastejšie otázky
Je bulgur zdravý a aké vitamíny obsahuje?
Bulgur je zdravý a bohatý na vitamíny. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a minerály, ako sú železo, horčík a draslík.
Aké alergény obsahuje bulgur?
Bulgur obvykle obsahuje lepok, takže je alergénny pre ľudí s celiakiou alebo neznášanlivosťou lepku.
Aký je obsah lepku v bulgure?
Obsah lepku v bulgure je približne 12 – 17 %.
Aké existujú druhy bulguru?
Bulgur sa vyrába zo suchej pšenice a existujú rôzne druhy bulguru, a to vrátane jemného, hrubého a extra hrubého bulguru.
Do čoho sa bulgur hodí?
Ako správne uvariť bulgur?
Bulgur sa správne varí vo vode. Bulgur môžete variť jednoducho ako ryžu.
Aký mal byť pomer bulguru a vody?
Na jednu časť bulguru sa pripadajú dve časti vody.
Aká je správna porcia bulguru?
Porcia bulguru sa obvykle pohybuje medzi 50 a 80 gramami na jednu osobu.
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?