Píniové oriešky: Všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Píniové oriešky alebo píniové orechy sú nepochybne pochúťkou, ktorú si málokto z nás dopraje, a to najmä pre vyššiu cenu. Pre túto skutočnosť môžu byť často prehliadanou potravinou, ale vedzte, že ich pestovanie nie je jednoduché. Odhalíme vám tajomstvo pestovania týchto drobných orieškov a pochopíte, prečo je ich nákupná cena vyššia ako pri iných orechoch.

Čo sú to píniové oriešky?

Píniové oriešky sú jedlé semená zbierané z borovíc, ktoré sa pestujú najmä v Európe, USA a Ázii. Komerčne sa zbierajú aj v Španielsku, Taliansku a Maroku, kde sa hojne využívajú. Európske odrody sú dlhé a štíhle, ázijské odrody sú kratšie a americké odrody sú väčšie a ľahšie sa lúpajú.

Píniové oriešky dokonca jedli rímski vojaci, keď pred viac ako 2 000 rokmi napadli Britániu. Zmienky o borovici, ktorej semená sa dajú jesť, pochádzajú z roku 300 pred n. l., keď o nej písali grécki spisovatelia.

Olej z píniových orieškov pomáha pri liečbe rôznych kožných ochorení. Napríklad pri liečbe psoriázy alebo ekzémov.
Olej z píniových orieškov pomáha pri liečbe rôznych kožných ochorení. Napríklad pri liečbe psoriázy alebo ekzémov.

Píniové oriešky sa používajú ako prísada do niektorých potravín, najznámejšie je talianske pesto. Predávajú sa však aj samostatne, najmä v obchodoch so zdravou výživou.

Najväčšími dovozcami píniových orieškov sú Rusko a Čína

Najväčšími vývozcami píniových orieškov na svete sú Rusko, Čína, Mongolsko, Kórea a Afganistan. Píniové oriešky sa však pestujú aj v Stredomorí, napríklad v Taliansku, Turecku, Španielsku a Portugalsku.

Tip: Ochutnali ste už pravé talianske caprese? Vyskúšajte náš recept na šalát s paradajkami, mozzarellou a pestom.

Pozor na žltnutie

Keď sú semená surové, majú mäkkú štruktúru a sladkú, maslovú chuť. Horká chuť môže byť znakom toho, že prírodné oleje v orechoch začali žltnúť, čo sa stáva, ak ich necháte dlho otvorené v špajzi. Píniové oriešky skladujte v mrazničke, aby ste predĺžili ich trvanlivosť.

Borovica pínia

Približne 20 druhov borovíc produkuje borovicové semená, ktoré sú dostatočne veľké na zber a konzumáciu. Najčastejšie zbierané semená pochádzajú zo 4 špecifických druhov borovíc. Ide o borovicu mexickú, borovicu Colorado, taliansku borovicu a čínsku borovicu.

Borovica sa zriedkavo vysádza na účely produkcie orechov. Väčšina borovicových orechov je na trhu dostupná z prírodných lesov.

Borovica pínia – približne 20 druhov borovíc produkuje borovicové semená, ktoré sú dostatočne veľké na zber a konzumáciu. Najčastejšie zbierané semená pochádzajú zo 4 špecifických druhov borovíc. Ide o borovicu mexickú, borovicu Colorado, taliansku borovicu a čínsku borovicu.
Borovica pínia je charakteristickým stromom Stredomoria.

Je to dlhoveký strom, ktorý žije už viac ako 1 000 rokov a dokáže sa prispôsobiť širokej škále klimatických podmienok od extrémne chladného sibírskeho podnebia až po horúce a suché púšte Nevady a Mexika.

Tip: Ochutnali ste už naše píniové oriešky natural? Ich nezameniteľná krémovo sladkastá chuť najlepšie vynikne po jemnom upražení a neodmysliteľne patria do talianskej kuchyne.

Ako sa zbierajú píniové orechy?

Zber je veľmi náročný na čas a prácu. Trvá 15 až 25 rokov, kým stromy začnú produkovať semená, a až trikrát dlhšie, kým dosiahnu vrchol produkcie. Semená sa väčšinou zbierajú ručne, čo zvyšuje ich cenu.

Semená borovice sa nachádzajú v šiškách a dozrievajú tam 18 mesiacov. Zvyčajne dozrievajú koncom leta alebo na jeseň. Keďže borovicové semená sú pripravené na zber približne 10 dní pred tým, ako sa šiška začne otvárať, je veľmi ťažké dostať semená von.

Aby sa tento proces urýchlil a uľahčil, šišky sa vložia do vreca a nechajú sa 20 dní sušiť na slnku. Potom sa šišky rozdrvia, čím sa uvoľnia semená a môžu sa zbierať ručne.

Šiška nie je jediným obalom pre orech. Každý jednotlivý orech má aj druhú škrupinu, ktorú je potrebné odstrániť. Možno povedať, že lahodný orech v tvare slzy je jedlou časťou nejedlého obalu. Niektoré škrupiny sú tenké a dajú sa ľahko odstrániť, iné sú hrubšie a ťažko sa rozbíjajú.

Píniová šiška sa považuje za symbol najvyššieho osvietenia.
Píniová šiška sa považuje za symbol najvyššieho osvietenia.

Všetky uvedené faktory a podmienky zberu prirodzene prispievajú k vysokej cene borovicového orecha.

Zaujímavosť: V USA existuje zákon, ktorý sa priamo týka zberu borovicových orechov. V Nevade zmluvy a zákony o zbere zaručujú, že výhradné právo na zber borovicových orechov majú miestne indiánske kmene.

Tip: Stredomorská diéta – všetko, čo o nej potrebujete vedieť.

Rozšírenie píniových orieškov

Druh borovicePočet píniových orieškov na 100 gTvar orechaFarba
Borovica korejská550 – 750dlhý, trojuholníkovýslonovinová
Borovica sibírska800 – 1200dlhý, trojuholníkovýslonovinová
Borovica čínska850 – 1500oválnysivobiela
Borovica trpasličia1700 – 2400trojuholníkovýsvetložltá
Borovica červená4000 – 6000oválnymliečne biela
Borovica himalájska500 – 800valcovitýmliečne biela
Tabuľka rozdelenia borovicových orechov.

Vyskúšajte PÍNIOVÉ ORECHY NATURAL, ktoré pre vás starostlivo ochutnávame a kontrolujeme, aby sme zabezpečili najlepšiu kvalitu.

Píniové orechy a zdravie

Píniové oriešky obsahujú vitamín E, ktorý je označovaný za silný antioxidant rozpustný v tukoch. Dokáže chrániť naše telo pred voľnými radikálmi. Výrazne chráni srdcový sval pred poškodením a z dlhodobého hľadiska sa odporúča ako výborná prevencia kardiovaskulárnych ochorení.

Ďalším antioxidantom je luteín. Havajský inštitút pre výskum rakoviny zistil, že luteín zabraňuje tvorbe rakovinových buniek.

Obsahujú aj esenciálne mastné kyseliny, ktoré dokážu obmedziť chuť do jedla, preto sú orechy vhodné pri redukčných diétach. Kyselina olejová môže znížiť hladinu LDL cholesterolu a zvýšiť hladinu „dobrého“ cholesterolu.

Píniové oriešky sa dajú lisovať, aby sa z nich získal olej. Najkvalitnejší olej sa získava lisovaním za studena. Používa sa v kozmetike ako vynikajúci masážny olej. Je vhodný aj pre pokožku, nechty a vlasy.

Píniové oriešky sa v mnohých kultúrach považujú za pochúťku, a to nielen pre ich chuť, ale aj pre ich výživovú hodnotu. Píniové oriešky obsahujú významné množstvo fosforu, zinku, medi, mangánu, vlákniny, draslíka, niacínu a riboflavínu.

Mohlo by vás zaujímať: Orechy počas diéty – áno alebo nie?

Nedostupné 38.35 €
Prírodné píniové alebo cédrové orechy sú vzácne borovicové semená s jemnou živicovou príchuťou. Ich nezameniteľná krémovo-sladká chuť vynikne najmä pri pražení a je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne. Používajú sa na výrobu tradičného bazalkového pesta, ale pridávajú sa aj do iných talianskych jedál.
Skladom 5.99 €
Jemná, mierne sladká chuť kešu orechov v kombinácii s horkou čokoládou je absolútny TOP! Jadrá kešu orechov sú ľahko nasucho opražené pre ešte výraznejšiu chuť a potom obalené v luxusnej horkej čokoláde. Kešu oriešky sú tiež veľmi bohaté na horčík. Vyskúšajte ich a nebudete ľutovať!
Skladom 5.15 €
„Typická pochúťka na každom veľtrhu!!! Máte radi ochutené orechy v sladkej verzii? Pražené mandle v karameli sú pre vás to pravé! A ako ich vlastne pripravujeme? Mandle najprv zľahka opražíme, rozpustíme cukor a pripravíme karamel, v ktorom potom orechy obalíme. Rozhodne to stojí za vyskúšanie!“

Píniové orechy a alergie

Potravinová alergia vzniká vtedy, keď imunitný systém človeka nadmerne reaguje na určitý druh potraviny. Alergie na píniové oriešky existujú, ale sú menej časté ako alergie na iné orechy.

V súvislosti s píniovými orieškami existuje pojem syndróm borovicových úst. To znamená, že niektorí jedinci môžu mať kovovú až horkú chuť približne 48 hodín po konzumácii týchto orechov. Lekári si nie sú istí, čo presne to spôsobuje, ale nie je to nebezpečné a syndróm sa vyrieši za niekoľko dní.

Údajne syndróm borovicových úst spôsobujú najmä borovice, ktoré rastú v Číne.

5 spôsobov, ako použiť v kuchyni píniové orechy

Pesto

Píniové oriešky sa najčastejšie spájajú so zeleným pestom, kde zohrávajú zásadnú úlohu. V kombinácii s čerstvou bazalkou, olivovým olejom, parmezánom a cesnakom dodávajú píniové oriešky jemnú chuť a hustú, krémovú konzistenciu.

Pesto s bazalkou a pistáciami má nielen krásnu farbu, ale aj vynikajúcu chuť.
Pesto s bazalkou a pistáciami má nielen krásnu farbu, ale aj vynikajúcu chuť.

A aby ste si s tým nemuseli robiť starosti, máme pre vás RECEPT: DOMÁCE BAZALKOVÉ PESTO.

Šaláty

Píniové oriešky sú pomerne tučnou potravinou, pretože obsahujú veľa tuku, takže ich opražením získate výraznejšiu chuť a z obyčajných orieškov sa zrazu stane ešte chrumkavejšia a jemnejšia potravina, ktorú môžete použiť do akéhokoľvek šalátu, či už zeleninového alebo ovocného.

Šalát s píniovými orieškami.
Šalát z píniových orieškov je klasickým letným jedlom v Stredomorí.

Dipy, nátierky

Opražené píniové oriešky sú skvelé na ozdobenie akejkoľvek nátierky, ale pridávajú sa aj do humusu alebo dipu, aby získali jemnú štruktúru. V obchode môžete naraziť na balené nátierky, ktoré budú mať na povrchu ozdobené píniové oriešky.

Dezerty, sladkosti

Jemná konzistencia a orechová chuť je skvelým základom pre jemné, maslové nákypy a dezertné cestá. Môžete ich pridať aj do pečiva, ako sú chleby alebo bagety.

Káva

Vedeli ste, že píniové oriešky sa používajú aj na prípravu kávy? U nás to nie je bežná prax, ale na juhozápade USA sa z píniových orechov alebo dokonca z oleja pripravuje Piñon, teda káva obsahujúca píniové semienka.

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako skladovať píniové oriešky?

Najlepší spôsob, ako skladovať píniové oriešky, je umiestniť ich do vzduchotesnej nádoby alebo pohára a uchovávať v chladnom a suchom prostredí, ideálne v chladničke alebo mrazničke. To pomôže zabrániť ich skazeniu a predĺžiť ich trvanlivosť.

Ako chutia píniové oriešky?

Majú jemnú orechovú chuť, trochu sladkastú a s nepatrným živicovým nádychom.

Koľko píniových orieškov môžem denne zjesť?

Mali by ste zjesť maximálne 20 píniových orieškov denne.

Do akých receptov môžem dať píniové oriešky?

Píniové oriešky môžete pridať do mnohých rôznych receptov, ako sú pesto, šaláty, pečivo alebo cestoviny.

Sú píniové oriešky zdravé? Čo obsahujú?

Áno, píniové oriešky sú zdravé. Obsahujú vitamíny, minerály, bielkoviny a zdravé tuky.

Môžem jesť píniové oriešky počas tehotenstva?

Áno, píniové oriešky môžete jesť aj počas tehotenstva.

Aké majú píniové oriešky účinky na telo?

Píniové oriešky majú blahodarný vplyv na telo vďaka svojej výživnej hodnote a obsahu živín. Patria medzi zdravé potraviny a sú bohaté na vitamíny (najmä vitamín E) a minerály (ako horčík a zinok). Prispievajú k zdraviu srdca, podporujú imunitný systém a môžu mať priaznivý vplyv na kognitívne funkcie.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1