S kávou je to podobné ako s vínom. Na trhu sú tisíce odrôd a s nimi aj rôzne kvality kávových zŕn. Môžete si kúpiť lacné zrnká zo supermarketu alebo kvalitnú čerstvo praženú výberovú kávu, ktorá bude skutočným gurmánskym zážitkom.
Ľudia často investujú do kvalitných kávovarov, ale potom ich používajú na prípravu lacnej kávy zo supermarketov. Výber kvalitných kávových zŕn je oveľa dôležitejší ako kávovar, ktorý používate na prípravu kávy. Aj vy sa začínate pýtať, ako si vybrať kvalitnú kávu?
Ako však kvalitnú kávu spoznať?
Kvalita kávových zŕn vždy určí výslednú chuť viac než najnovší a najdrahší model kávovaru. Pretože s kvalitnou kávou si môžete pripraviť gurmánsky zážitok aj vo french presse alebo moka konvičke.
Preto sme pre vás pripravili návod, ako si vybrať kvalitnú kávu (zrnkovú kávu).
Tip: Ako si doma pripraviť skvelú kávu? Prečítajte si na blogu Ochutnej Ořech.
Najlepšia zrnková káva – arabika alebo robusta
Každý pozná pojmy arabika a robusta, ale viete, čo sa pod nimi skrýva?
Robusta a arabika sú dve zo 100 odrôd kávovníka, ale tvoria 98 % produkcie, preto sú najznámejšie na svete.
Káva robusta
Robusta sa ľahšie pestuje, je menej náchylná, rastline vyhovuje nadmorská výška maximálne do jedného kilometra a jej pestovanie je preto menej nákladné. Kávové zrnko robusty je guľatejšie s rovnejšou stredovou ryhou, má horkastú, silnejšiu a drsnejšiu chuť.
Robusta obsahuje oveľa viac kofeínu ako arabika, 2,7 % v porovnaní s 1,5 % v arabike. Má tiež oveľa nižší obsah sacharidov. Robusta pôvodne pochádza zo subsaharskej Afriky, ale v súčasnosti sa jej darí najmä vo Vietname, Brazílii a Indonézii.
Robusta sa často používa na výrobu lacnej kávy, pri ktorej rozhoduje cena, preto sa z nej vyrába napríklad instantná káva. To však neznamená, že robusta sa nemôže používať na výrobu vysokokvalitnej kávy. Často sa mieša s kávou arabika, aby sa vytvorila príjemná zmes s vyšším obsahom kofeínu. To je typické napríklad pre talianske espresso zmesi.
Káva arabika
Arabika je, naopak, náročnejšia a nákladnejšia na pestovanie, rastlina je menšia, ale zapúšťa oveľa hlbšie korene. Arabike sa lepšie darí v horských kopcoch, a teda pri nižších teplotách. Zrnko kávy arabika je podlhovasté a ryha v strede má tvar úhľadného esíčka.
Arabika má intenzívnejšiu arómu a jemnú, príjemne sladkú ovocnú chuť. Táto odroda pochádza z Jemenu a Etiópie, ale v súčasnosti sa pestuje najmä v Južnej Amerike, Brazílii a východnej Afrike. Arabika sa používa na výrobu prémiových káv.
Je lepšia jednodruhová alebo viacdruhová káva?
Prémiové kávy bývajú jednodruhové a pochádzajú z jedného konkrétneho miesta. Chuť kávy ovplyvňuje počasie, zloženie pôdy a nadmorská výška. Pražením zŕn z rovnakého miesta sa môže naplno rozvinúť špecifická a originálna chuť kávy.
Napríklad káva z Kolumbie má mierne orieškovú chuť s karamelovým podtónom, zatiaľ čo káva z Etiópie sa vyznačuje ovocnou chuťou.
Jednodruhové kávy sú častejšie dostupné v menších pražiarňach alebo špecializovaných obchodoch, zatiaľ čo v supermarketoch sa predávajú skôr viacdruhové zmesi. Dôvodov je niekoľko.
Nie všetky jednodruhové kávy vyniknú samy o sebe a veľké značky chcú, aby ich káva chutila počas celého roka rovnako, a to sa ľahšie dosiahne s viacdruhovou kávou. Jednopôvodné kávy majú zvyčajne sezónny charakter.
Tip: Milujete vôňu čerstvej kávy? Z tých najlepších káv sme namiešali lahodné kávové zmesi.
Aký vplyv má praženie na chuť kávy
Všetky kávové zrná sa musia pred prípravou kávy upražiť. Ľudia si často myslia, že čím tmavšie je zrno, tým je káva silnejšia a má viac kofeínu. Nie je to však pravda.
Kávové zrná, ktoré sa pražia, kým nie sú takmer čierne, majú v skutočnosti intenzívnejšiu chuť, ale obsah kofeínu sa tým nemení.
Intenzívna chuť je spôsobená karamelizovaným cukrom vo vnútri kávového zrna, ktorý sa pri pražení do tmavočiernej farby spáli, čím zrno získava horkú a intenzívnu chuť.
Keď sa kávové zrná pražia, dvakrát puknú, pričom toto puknutie trochu pripomína pukance. Po prvom puknutí až do druhého sa rozvíjajú chuť a aróma. Jednodruhové kávy chutia najlepšie, keď sú stredne pražené. Ak by sa kávové zrná prepražili, káva začne strácať svoju špecifickú chuť a arómu.
Ako spoznáte čerstvú kávu?
Rovnako ako pri iných potravinách aj pri káve zohráva dôležitú úlohu čerstvosť. Káva je potravina ako každá iná – časom skladovania stráca svoju chuť a vôňu a môže sa dokonca skaziť.
Predtým, ako začnete pripravovať kávu, skontrolujte kávové zrná. Mali by byť matné a suché. Stará alebo skazená káva má lesklé a mastné zrná, pretože oleje sa uvoľňujú a zostávajú na povrchu zŕn. Ak takúto kávu doma nájdete, nemali by ste ju piť. Dávajte pozor, aby ste kávu doma neskladovali príliš dlho.
Ako skladovať kávu
Neoplatí sa kupovať veľké zásoby, lepšie je nakupovať v menších dávkach, ktoré môžete spracovať za niekoľko mesiacov. Ak chcete získať najlepšiu chuť kávy, mali by ste ju v ideálnom prípade spotrebovať do 3 až 12 mesiacov od praženia. Kvalitnejšie kávy majú na sebe uvedený dátum praženia, ale niektorí výrobcovia uvádzajú len dátum exspirácie.
Výrobcovia zvyčajne uvádzajú dátum spotreby dva roky, takže môžete približne odhadnúť dátum praženia. Ak chcete, aby vám káva vydržala čo najdlhšie, skladujte ju na suchom a tmavom mieste a ideálne v nádobe bez prístupu vzduchu.
FAQ – Najčastejšie otázky
Čo znamená 100 % arabika?
Takto sa označuje zmes z kávových zŕn z viacerých druhov arabík alebo jednodruhová káva arabika.
V ktorej krajine sa káva najviac pestuje?
Dlhodobo prvé miesto v produkcii kávy drží Brazília. Medzi ďalšie krajiny s vysokou produkciou pestovania kávy je napríklad Veitnam, Kolumbia alebo Indonézia.
Pestuje sa kvalitná káva aj v Európe?
Kvôli špecifickým podmienkam na pestovanie kávovníka sa káva v Európe všeobecne nepestuje. Rastlina kávy potrebuje tropické a subtropické oblasti.
Aj v Európe sa nájdu kávové farmy, ktoré skúšajú vyrábať kávu v Portugalsku a Taliansku.
Aká je najlepšia zrnková káva do kávovaru?
Ochutnajte aj voňavú kávu Dallmayr, Lavazza či Segafredo od tých najlepších talianskych značiek. Nájdete u nás aj mletú kávu Illy alebo kávu bez kofeínu.
Ak ste už znalcami kvalitnej kávy odporúčame vybrať z výberovej zrnkovej kávy Ochutnaj Afriku z Kene, Etiópie a Malawi a zrnkovú kávu Ochutnej Ameriku z Dominikánskej republiky, Peru a Kuby.
Kúpiť do domácnosti dobrý kávovar?
Aj ako kávový laici si môžete vychutnať dobrú kávu, dôležité je mať na pamäti, že aj ten najlepší drahý kávovar vám neurobí dobrú kávu bez kvalitnej zrnkovej kávy.
Aj keď napriek tomu kávovar do domácnosti chcete, vyberajte podľa typu kávovaru, ceny a recenzií.
Aká káva je obľúbená na Slovensku?
Pre kávových nadšencov je radosť, že podľa prieskumov je tzv. turecká káva na ústupe. Slováci majú viac v obľube kávu s mliekom. A ak sa pýtate, ako kávu pripravujú? Veľmi populárne sú alternatívne spôsoby prípravy kávy ako z kávovaru – napríklad pomocou french pressa alebo moca kanvičky.
Ako spoznať dobrú kaviareň s kvalitnou kávou?
Prvotne je dobré si všímať čistotu kaviarne a hlavne kávovaru. Tiež môže napovedať rýchlosť obsluhy a jej práca s kávovarom. Určite veľkú úlohu zohráva ponuka kávy v nápojovom lístku kaviarne. Pýtate sa prečo? Všeobecne, ak kaviareň ponúka názvy ako pikolo alebo expresso, dostanete pravdepodobne kávu bez chuti.
Tipy na recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Babičkina najvláčnejšia tvarohová bábovka
- Recept na jednoduché lieskovoorieškové maslo
- Recept na lahodné domáce mandľové mlieko
- Recept na raw tortu: Rýchla nepečená torta s jahodami bez cukru (vegan)
- Recept na zdravý francúzsky mandľový koláč (low carb)
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?