Recept na výborné a mäkké orechové medvedie labky ako od babičky

Nevieme, ako je to u vás, ale u nás na vianočnej tabuli našich babičiek nikdy nechýbali výborné a mäkké medvedie labky. Dnes mnoho ľudí tento skvelý recept nepozná, a to je naozaj škoda. Poďme si spoločne pripraviť orechové medvedie labky ako od babičky – recept, ktorý je v našej rodine už viac ako sto rokov.

Recept na orechové medvedie labky ako od babičky. Výborné a mäkké medvedie labky.
Recept na orechové medvedie labky ako od babičky. Výborné a mäkké medvedie labky.

História: Kde sa vzali medvedie labky

Medvedie labky sú typom vianočného pečiva s dlhoročnou tradíciou v stredoeurópkesj kuchyni. Presný pôvod nie je známy, no história tohto pečiva siaha minimálne do 16. storočia. Podľa povestí mali medvedie labky ochraňovať rodinu a domov pred nešťastím a zlými duchmi. Recepty na toto pečivo nájdete aj v českých kuchárkach autoriek Rettigovej a Sandtnerovej.

Z čoho sú tradičné orechové medvedie labky ako od babičky?

Základom cesta na orechové medvedie labky je, ako inak, kvalitné maslo, ktoré tomuto pečivu dodáva jemnosť a správnu štruktúru. Ďalšou nevyhnutnou zložkou je cukor – bez neho by vianočné pečivo jednoducho nebolo sladké.

Ako pri väčšine tradičných receptov – s výnimkou napríklad kokosiek či orechových pusiniek – aj medvedie labky obsahujú múku. V klasickom recepte sa používa hladká múka. Neodmysliteľnou súčasťou sú vlašské alebo lieskové orechy. Môžete ich pomlieť úplne najemno, prípadne – ako to robievali naše babičky – trošku nahrubo, aby boli v cestíčku cítiť malé kúsky orechov.

Skladom
15 € 12.69 €
Na medvedie labky môžete použiť mleté ​​vlašské orechy.
Skladom 27.3 €
Ak nemáte radi vlašské orechy alebo chcete trochu zmenu, namiesto nich môžete použiť lieskové.

Aby cesto držalo pokope, musíte pridať aj vajcia, a na zväčšenie objemu a odľahčenie textúry medvedích labiek zasa prášok do pečiva.

Ak ste už niekedy medvedie labky jedli, určite tušíte, aká ďalšia ingrediencia teraz príde na rad – kakao. Práve kakao dodáva medvedím labkám typickú tmavú farbu a trochu komplikuje pečenie, pretože sa podľa farby ťažšie odhaduje, či sú už hotové.

Tajnou ingredienciou je škorica, na ktorej vôbec nemusíte šetriť, ak ju – rovnako ako my – máte radi.

Recept na výborné a mäkké orechové medvedie labky ako od babičky.
Orechové medvedie labky sa pripravujú z masla, múky, cukru, mletých orechov, kakaa, škorice, vajec a prášku do pečiva.

Mohlo by vás tiež zaujať: Najlepšie kakaové sádlovky s lekvárom.

Príprava cesta na orechové medvedie labky ako od babičky

Naše orechové medvedie labky začíname klasicky – základom sú múka, maslo, cukor, kakao, škorica, mleté orechy, prášok do pečiva a vajcia. Tu je osvedčený postup, ako pripraviť cesto na medvedie labky ako od babičky:

Ako pripraviť cesto bez kuchynského robota:

  1. Najskôr zmiešajte suché ingrediencie – múku a cukor preosejte, aby bolo cesto krásne jemné.
  2. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a vajcia a dôkladne premiešajte a vypracujte cesto.
  3. Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke, ideálne cez noc. Bude sa vám s ním potom lepšie pracovať. Ak však čas nemáte, postačí aspoň hodina.

Ak máte kuchynského robota, všetky ingrediencie vložte do misy a nechajte robota spracovať cesto podľa jeho návodu.

Recept na výborné a mäkké orechové medvedie labky ako od babičky.
Orechové medvedie labky pečte v predhriatej rúre na 170 °C.

Tip: Na vianočné pečenie nakúpte kvalitné a cenovo výhodné orechy na ochutnejorech.sk.

Ako správne plniť cestom medvedie labky

Pri pečení medvedích labiek je veľmi dôležité naplniť formičky správnym spôsobom. Najskôr ich vymastite tukom a podľa potreby jemne posypte múkou. Takto sa hotové medvedie labky po upečení ľahšie vyklopia z formičiek.

Cesto rozprestierajte tak, aby po okrajoch formičky bola tenšia vrstva a uprostred zostala malá jamka. Dôvod je jednoduchý – cesto počas pečenia zväčší svoj objem. Preplnené formičky by sťažovali vyklopenie a mohlo by dôjsť k nechcenému pretekaniu cesta na plech.

Aby medvedie labky mali dokonalý tvar, formičky plňte maximálne do polovice.

Pečte v predhriatej rúre na 170 °C, prípadne pri teplovzdušnom programe na 150 °C. Teplovzdušný program však odporúčame používať opatrne, aby sa medvedie labky nevysušili.

Recept na výborné a mäkké orechové medvedie labky ako od babičky.
Formičky na orechové medvedie labky odporúčame vymastiť, aj keď to nie je nutné.

Je nutné formičky na medvedie labky vymastiť?

Pri pečení orechových medvedích labiek sa často objavuje otázka, či je nutné formičky vymastiť. Naše cesto obsahuje dostatok tuku, takže medvedie labky sa dajú z formičiek vyklopiť aj bez predchádzajúceho vymastenia. Ak sa však rozhodnete formičky nevymastiť, odporúčame ich vyklopiť ešte horúce. Začiatočníkom však odporúčame formičky vymastiť, aby sa predišlo prípadným komplikáciám.

  • Čím vymastiť formičky: Aký zvolíte tuk, je len na vás. Môžete ich vymastiť maslom alebo použiť napríklad olej v spreji.
  • Postup vymastenia:
    1. Rozohrejte tuk (maslo alebo olej v spreji).
    2. Pomocou kuchynského štetca starostlivo potrite každý roh a záhyb formičky.
    3. Skontrolujte, či ste nevynechali žiadne miesto.

Týmto jednoduchým postupom zabezpečíte, že medvedie labky sa z formičky vyklopia ľahko a bez problémov.

Aké použiť formičky na medvedie labky?

Formičky na medvedie labky sa – rovnako ako samotný recept – v našej rodine dedili z generácie na generáciu. Medvedie labky môžu mať rôzne tvary – rybičky, rožteky, bábovky, mušle či orechy. Môžete použiť jeden tvar alebo ich kombináciu. Záleží iba na vás, v akých formičkách si orechové medvedie labky upečiete.

V čom sa obaľujú orechové medevedie labky ako od babičky

Keď sú orechové medvedie labky upečené, môžeme ich obaliť v cukre. Naše babičky ich väčšinou obaľovali v práškovom cukre, ktorý im nielen dodal krásny vzhľad, ale aj typickú sladkosť.

Ak máte radi kakao, môžete do práškového cukru primiešať trochu kvalitného kakaa, čím medvedím labkám dodáte jemný čokoládový nádych. A ak milujete škoricu – určite ju pridajte!

Ďalšou obľúbenou možnosťou je obalenie medvedích labiek v zmesi práškového a vanilkového cukru. Ak sú pre vás medvedie labky už dostatočne sladké, nemusíte ich obaľovať.

Kedy obaľovať orechové medvedie labky

Medvedie labky by sa mali obaľovať ešte teplé, aby cukor dokonale priľnul k povrchu. Niektorí cukrári volia dvojitý postup podobný ako pri rožtekoch – najprv obaľujú medvedie labky teplé a následne, po vychladnutí, ešte raz pre výraznejšiu sladkosť a lepší vzhľad.

Tipy na zdravšie verzie vianočného pečiva

TIP: Ako efektívne schudnúť jazdou na bicykli po Vianociach? Máme zaručené tipy a rady!

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo robiť, keď medvedie labky nemožno vyklopiť?

Pravdepodobne ste formičky nevymastili alebo ich preplnili cestom. Skúste s nimi opatrne buchnúť o lopárik, aby sa medvedie labky uvoľnili.

Musia sa vymastiť formičky na medvedie labky?

Formičky je lepšie vymastiť, pretože sa medvedie labky vyklopia jednoduchšie. Ak ich však nevymastíte, cesto obsahuje dosť tuku, takže by sa medvedie labky mali dať vyklopiť ideálne ešte horúce.

Medvedie labky sú horké – čo sa pokazilo?

Ak sú medvedie labky horké, pravdepodobne ste ich piekli príliš dlho alebo pri príliš vysokej teplote.

V čom obaľovať orechové medvedie labky ako od babičky?

Medvedie labky sa tradične obaľujú buď v práškovom, alebo vanilkovom cukre, my máme však najradšej kombináciu vanilkového cukru a práškového cukru. Sú ale sladké aj bez obalenia v cukre.

Z akej múky sa pečú medvedie labky?

Medvedie labky sa pečú z hladkej múky.

Z akého cukru sa pečú medvedie labky?

Do tradičného receptu na medvedie labky sa používa práškový cukor.

Čo sú tatrankové medvedie labky?

Tatrankové medvedie labky sú jednoduchá variácia tradičných medvedích labiek, pri ktorej sa cesto alebo základ pripravuje z obľúbených tatraniek.

Ako dlho a na koľkých stupňoch sa pečú medvedie labky?

Medvedie labky sa zvyčajne pečú pri teplote 150 °C približne 15 minút. Presný čas však závisí od veľkosti formičiek a množstva cesta, ktoré do nich vložíte.

Čo sú medvedie labky?

Medvedie labky (čiže medvedie tlapky) sú tradičné stredoeurópske vianočné pečivo, ktoré sa objavili už v 19. storočí, najmä na Slovensku, v Česku a Rakúsku.

Medvedie labky ako od babičky.

Výborné a mäkké orechové medvedie labky ako od babičky

Recept na orechové medvedie labky, ktoré si naše babičky odovzdávali z generácie na generáciu. Príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju naozaj každý. Výsledkom sú vynikajúce, mäkké a nadýchané medvedie labky.
Samozrejme Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa česká
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 200 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 160 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové orechy)
  • 280 g hladkej múky
  • 2 PL kakaa
  • 1 ČL škorice (alebo viac, ak máte radi škoricu ako my)
  • 1 vajce
  • 1/2 prášku do pečiva (približne jedna lyžička)

Pokyny
 

  • Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte cesto. Na uľahčenie práce si môžete pomôcť kuchynským robotom.  
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu odpočinúť do chladničky.
  • Rúru predhrejte na 170 °C (teplovzdušnú na 150 °C).
  • Formičky na medvedie labky vymastite tukom a naplňte cestom.
  • Medvedie labky pečte približne 15 minút, podľa veľkosti formičiek ich kontrolujte.
  • Po vychladnutí vyklopte medvedie labky z formičiek a obaľte ich v práškovom cukre alebo v kombinácii práškového a vanilkového cukru.
Kľúčové slovo medvedie labky, orechové medvedie labky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin