Milujete cestovinové šaláty, ale nejete mliečne produkty alebo ste vegáni? Tento cestovinový šalát je práve pre vás. Je ľahký, chutný a zároveň dostatočne výživný, aby zasýtil. Navyše doň môžete použiť sezónnu zeleninu, ktorá vám práve rastie v záhradke alebo ktorú máte poruke v chladničke.

Akú zeleninu použiť na cestovinový šalát?
Je to úplne na vás – hodia sa papriky, paradajky, uhorky, kukurica, avokádo alebo napríklad blanšírovaná brokolica. Ak máte cuketu alebo tekvicu, pokojne ich pripravte v rúre a nechajte vychladnúť – aj táto zelenina je v cestovinovom šaláte skvelá. Do šalátu sa výborne hodia aj huby.
Aké cestoviny vybrať na vegánsky cestovinový šalát?
Väčšina z nás použije cestoviny, ktoré má práve doma, zvyčajne klasické pšeničné. Ak však chcete zdravšiu alternatívu, skúste špaldové cestoviny, ktoré majú jemnú orieškovú chuť a dodajú šalátu zaujímavý rozmer.

Pre low carb verziu môžete použiť cestoviny z cukety, ktoré obsahujú málo sacharidov a navyše si ich ľahko pripravíte sami. Stačí cuketu nastrúhať na tenké pásiky a krátko, približne dve minúty, ich opiecť na panvici.
Ak sa vám nechce pripravovať cuketové cestoviny, skúste cestoviny zo strukovín. Tie z červenej šošovice alebo hrachu sú zdravé a navyše do šalátu pridajú viac bielkovín a vlákniny, takže bude nielen chutný, ale aj výživnejší.
Ak preferujete bezlepkovú verziu, môžete použiť cestoviny z pohánky, ryže alebo kukurice. Tieto cestoviny majú ľahkú textúru a sú vhodné aj pre celiatikov. Pozrite si širokú ponuku tu.
Ako pripraviť krémovú kešu zálievku?
Kešu orechy sú skvelým základom pre krémové zálievky, najmä vo vegánskej kuchyni. Stačí ich namočiť do horúcej vody aspoň na 5 minút (pri menej výkonnom mixéri odporúčame namočiť aspoň 30 minút) a potom rozmixovať s vodou – vznikne vám hladká krémová vegánska smotana.
Na zálievku do vegánskeho cestovinového šalátu používame kešu smotanu, bazalku, sušený cesnak a cibuľu, lahôdkové droždie a šťavu z limetky. Lahôdkové droždie dodáva zálievke jemnú syrovú chuť, ktorá sa skvele hodí k cestovinám a zelenine.
TIP: Ak varíte s kešu orechmi pravidelne, odporúčame si kúpiť rovno kešu orechy v 1 kg balení, ktoré je výhodnejšie a navyše vám zostane aj na maškrtenie.

Tipy na ďalšie recepty na šaláty
- Recept: Šalát z čiernej šošovice, balkánskym syrom a sušenými paradajkami
- Recept: Jednoduchý a najlepší šopský šalát s balkánskym syrom + zálievka
- Recept: Dokonalý šalát z quinoy s cícerom
- Pravý taliansky caprese: Recept na šalát s paradajkami, mozzarellou a pestom
- Rukolový salát s pečenými batatmi, pekanovými orieškami a medovo-horčičnou zálievkou
- Recept: Pravý grécky šalát s balkánskym syrom a olivami + zálievka
- Recept: Zdravý „zemiakový” šalát z tekvice a bez majonézy
- Zdravý ázijský uhorkový šalát so sezamom
- Recept: Zdravý zelený šalát s rukolou, nivou a vlašskými orechmi
Aká sezónna zelenina je najlepšia na vegánsky šalát?
To je úplne na vás, no medzi naše obľúbené patrí paradajka, uhorka, kukurica, avokádo a blanšírovaná brokolica.
Aké bielkoviny sa hodia do šalátu?
Ak nie ste vegáni, môžete si do šalátu pridať aj mäso. My ako vegetariáni pridávame vajíčko a pre vegánsku verziu sa skvele hodí restované marinované tofu alebo strukoviny.
Ako najlepšie uchovávať šalát?
Najlepšie je uchovávať zálievku a zeleninu oddelene v chladničke, ideálne v uzatvárateľných dózach. Tak zostane zelenina dlhšie čerstvá a chrumkavá a zálievka si zachová svoju chuť.
Môžem pripraviť zálievku z iných orechov alebo niečoho iného?
Áno, zálievku môžete pripraviť aj z iných orechov, napríklad z mandlí, no bude to chcieť výkonnejší mixér, aby bola zálievka dostatočne krémová. Namiesto orechov môžete použiť aj vegánsku smotanu, výsledok však nebude taký výrazne krémový a chuťovo plný ako pri kešu orechoch.
Ako dlho trvá príprava vegánskeho šalátu?
Kým sa uvaria cestoviny, stihnete nakrájať zeleninu aj pripraviť zálievku, takže celý šalát máte hotový veľmi rýchlo.
Ako dlho vydrží šalát v chladničke?
Šalát vydrží v chladničke pokojne až 3 dni, no záleží od použitej zeleniny. Ak pridáte napríklad avokádo, odporúčame ho skonzumovať do 24 hodín, aby zostalo čerstvé a chutné.

Vegánsky cestovinový šalát zo sezónnej zeleniny s kešu zálievkou (bezlaktózový)
Ingrediencie
- 300 g cestovín (klasické, cuketové rezance, šošovicové alebo bezlepkové podľa chuti)
- 400 g sezónnej zeleniny (paradajky, uhorky, kukurice, avokádo, blanšírovaná brokolica)
- 1 hrnček kešu (namočených v horúcej vode aspoň 5 minút, potom scedených a vychladnutých)
- hrsť čerstvej bazalky
- 0,5 hrnčeka vody
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1 ČL sušenej cibule
- 1 PL lahôdkového droždia
- šťava z 1/2 limety
- soľ podľa chuti
Pokyny
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a nechajte vychladnúť.
- Pripravte si zeleninu. Nakrájajte tú, ktorú nie je potrebné variť, upečte tekvicu alebo batáty a zvyšok (napr. brokolicu) oblanšírujte.
- Kešu orechy namočte na 5 minút do horúcej vody, zlejte a rozmixujte so studenou vodou a korením, aby vznikla krémová zálievka.
- Zálievku zmiešajte s cestovinami a zeleninou, dobre premiešajte a podávajte.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
