Recept: Vláčny makový koláč na plech

Hľadáte rýchly recept na vynikajúci vláčny koláč, ktorý nezaberie viac než pár minút prípravy? My sme si v poslednom čase obľúbili makové koláče a dezerty a hľadali sme taký recept, ktorý bude za chvíľu hotový a zároveň z neho vykúzlite aj krásny dezert. Náš vláčny makový koláč na plech sa nám osvedčil a s trochou marmelády z neho vytvoríte takmer tortu. Ako sa pečie náš vláčny makový koláč na plech?

Čo obsahuje mak a prečo je zdravý

Mak prirodzene zasýti, takže sa hodí aj do sladkých jedál. Mak je nielen chuťovo skvelý, ale aj zdravý. Veľa ľudí nevie, že obsahuje obrovské množstvo vápnika, dokonca viac než mlieko, vďaka čomu prospieva kostiam a zubom. Okrem toho obsahuje horčík, železo, zinok a vitamíny skupiny B, takže podporuje nervový systém, energiu a celkové fungovanie tela. Mak poskytuje aj zdravé tuky a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. A čo je fajn? Prirodzene zasýti, takže sa hodí aj do sladkých jedál.

TIP: Modrý mak a všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Vláčny makový koláč na plech.
Vláčny makový koláč na plech.

Ako sa pečie vláčny makový koláč na plech

Náš vláčny makový koláč na plech je skvelý tým, že ho zvládne upiecť úplne každý. Dôležité je zvoliť kvalitné suroviny a potom koláč správne sledovať v rúre.

Ako pripraviť cesto

V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor, xylitol a mletý mak. Z vaječných bielok vyšľahajte sneh a pridajte k sypkej zmesi kokosový olej, mlieko, žĺtok a citrónovú kôru. Mixujte do hladka. Nakoniec opatrne vmiešajte vyšľahaný sneh a marmeládu – áno, čítate správne. My máme najradšej ríbezľovú alebo čerešňovú, ktoré sú pekne kyselkavé. Cesto potom nalejte na plech a pečte pri teplote 175 °C približne 30 minút.

Ak máte doma ovocie zo záhradky, pokojne pridajte čerešne alebo višne, vďaka ktorým vznikne úplne vynikajúca maková bublanina.

TIP: Vykúšajte hrnčekovú čerešňovú bublaninu s posýpkou a orechmi.

Skladom 3.4 €
Chcete pripraviť makové buchty? Mak je neoddeliteľnou súčasťou nielen buchiet, ale aj koláčov, báboviek a mnohých ďalších dobrôt. Dodáva im proste ten správny šmrnc!
Skladom 9.9 €
Xylitol je obľúbené prírodné sladidlo vyrobené z brezovej kôry.
Skladom 9.1 €
Erythritol je obľúbené sladidlo s polyolom – alkoholovým cukrom.

Čím sa sladí vláčny makový koláč

Pri pečení koláčov a sladkého pečiva už dávno nemusíme siahať len po klasickom bielom cukre. Skvelou alternatívou sú prírodné sladidlá, ako napríklad xylitol alebo erytritol, ktoré vyzerajú a chutia podobne ako cukor, no majú množstvo výhod. Majú nízky glykemický index, takže nezvyšujú hladinu cukru v krvi tak prudko – čo ocenia nielen diabetici, ale aj tí, ktorí sa snažia jesť zdravšie. Erytritol má takmer nulovú kalorickú hodnotu, zatiaľ čo xylitol obsahuje približne o 40 % menej kalórií ako cukor.

Ako ozdobiť vláčny makový koláč

Vláčny makový koláč je klasika, ktorú stačí pokojne len pocukrovať. Skvele chutí aj s citrónovou polevou, no my ho máme najradšej s kyslejšou marmeládou. Koláč môžete pozdĺžne rozpoliť a natrieť marmeládou uprostred, prípadne ju jednoducho dať navrch. Potom ho posypte trochou strúhanej čokolády alebo kokosom. Ak chcete, aby mal exotický nádych, polejte koláč citrónovú polevu a posypte lyofilizovanými jahodami alebo malinami.

Ďalšie recepty z maku

Čo ďalšie si môžete upiecť z maku? Toto sú naše obľúbené recepty z maku, na ktorých si pochutnáte.

Vláčny makový koláč na plech

Máte radi mak a hľadáte rýchly a jednoduchý recept na múčnik? Náš vláčny makový koláč na plech je úplne vynikajúci a zvládne ho upiecť úplne každý.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 40 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

  • 400 g hladkej múky
  • 150 g xylitolu (alebo cukru)
  • 1 kypriaci prášok
  • citrónová kôra (z jedného citróna)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 200 g kokosového oleja
  • 500 ml mlieka
  • 150 g maku
  • 3 PL marmelády (odporúčame čerešňovú a ríbezľovú)

Pokyny
 

  • V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie.
  • Z vaječných bielkov vyšľahajte sneh.
  • K suchým ingredienciám pridajte mlieko, olej a zvyšok prísad.
  • Nakoniec opatrne vmiešajte sneh a cesto vylejte na plech.
  • Pečte 30 minút v predhriatej rúre na 175 °C.
Kľúčové slovo makový koláč, vláčny makový koláč na plech
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako dlho sa pečie vláčny makový koláč?

Vláčny makový koláč sa pečie 25 až 30 minút pri teplote 175 °C.

Ako sa zdobí vláčny makový koláč na plech?

Vláčny makový koláč môžete ozdobiť citrónovou polevou, marmeládou alebo ho jednoducho len pocukrovať. Skvelo bude vyzerať, ak ho rozrežete, uprostred zlepíte marmeládou a vrch polejete citrónovou polevou, ktorú posypete lyofilizovaným ovocím.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin