Recept na pravé a rýchle francúzske palacinky bez vajec

Keď sme sa vrátili z dovolenky, chýbali nám tenké francúzske palacinky s nutellou a banánom, ktoré sme si dávali takmer každý deň pri mori. Po niekoľkých pokusoch sme prišli na dokonalý recept, ktorý vám teraz predstavíme. Tento recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec je mimoriadne jednoduchý na prípravu a môžete si ho pripraviť vo vegánskej verzii a verzii bez cukru (tak to máme radi my).

Recept na rychlé francouzské palačinky bez vajec

Pravé francúzske palacinky a ich história

Palacinky patria medzi najstaršie jedlá na svete. Prvé zmienky o palacinkách z múky a mlieka, ktoré sa piekli na rozpálenom kameni, pochádzajú z obdobia neolitu (8 000 – 5 000 rokov pred n. l.) Francúzske palacinky, známe ako crêpes, sú palacinky z tenkého cesta, ktoré sa zvyčajne podávajú s rôznymi slanými alebo sladkými náplňami. Tradičné francúzske palacinky, ktoré sú tenšie a jemnejšie, sa zvyčajne pripravujú bez vajec.

Pripravujú sa francúzske palacinky tradične bez vajec?

Zisťovali sme, či sa francúzske palacinky pripravujú tradične bez vajec alebo nie. Názory na to sa rôznia. Francúzske palacinky sa môžu pripravovať s vajíčkami alebo bez nich, a to v závislosti od vašich preferencií. Čo by ste však do palaciniek nikdy nemali dávať, je prášok do pečiva, pretože s ním nevytvoríte tenké francúzske palacinky.

Aj napriek tomu si myslíme, že palacinky bez vajec sú jednoduchou a chutnou alternatívou tradičných palaciniek. Či už si ich chcete pripraviť, pretože sa vyhýbate vajíčkam, alebo vám jednoducho došli (stáva sa), sľubujeme, že v našich francúzskych palacinkách vám chýbať nebudú.

Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec.
Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec.

Základné ingrediencie na francúzske palacinky

Tradičné francúzske palacinky bez vajec môžete pripraviť z klasického kravského mlieka, ako aj zo sójových alebo ovsených alternatív.

Ideálna je hladká múka, ale môžete použiť aj hladkú špaldovú múku. Ak pripravujete palacinky prvýkrát, siahnite po obyčajnej hladkej, aby ste si otestovali panvicu a zistili, ako sa vám bude tenké cesto dariť.

Francúzske palacinky bez vajec.

Ako pripraviť cesto na jednoduché francúzske palacinky bez hrudiek

Aby sa pri miešaní cesta na palacinky netvorili hrudky, existuje malý trik. Na miešanie použite mlieko izbovej teploty alebo namiesto metly vezmite ponorný mixér.

Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec.
Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec.

Ako smažiť tenké francúzske palacinky? S olejom alebo bez oleja?

Na prípravu skvelých francúzskych palaciniek je ideálna špeciálna teflónová panvica alebo palacinkovač, ale s trochou cviku ich môžete pripraviť aj na bežnej panvici. Panvicu vždy najprv rozohrejte a potom stiahnite plameň na strednú teplotu. Ak nebudete trpezliví a panvicu nerozohrejete, prvá palacinka sa roztrhne.

Pri smažení prvej francúzskej palacinky vždy dajte na panvicu trochu tuku (oleja), ale ďalšie palacinky robte úplne nasucho. Čím horúcejšiu panvicu máte, tým viac tuku budete potrebovať. Ak však máte kvalitnú teflónovú panvicu alebo palacinkovač, nebudete mať problém.

Francúzska palacinka sa tradične na palacinkovači neobracia, ale priamo sa natrie náplňou a zloží do trojuholníka. Opäť platí, že cesto by malo dostatočne riedke na to, aby sa z neho vytvorili také tenké francúzske palacinky, že ich nebudete musieť obracať.

Na tradičnej panvici palacinku otočte. Palacinku nikdy neotáčajte skôr, než sa v cestíčku začnú tvoriť bublinky.

Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec.
Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec.

TIP: Nemôžete sa nabažiť palaciniek, ale viete, že by ste potrebovali trochu viac bielkovín? Potom je najjednoduchšie siahnuť po zmesi na prípravu ich proteínovej verzie.

Recept na palacinky: Čo pridať do cesta na sladké palacinky?

Ak viete, že všetci stravníci budú jesť sladké francúzske palacinky, môžete do cesta pridať lyžičku škorice a trochu vanilkového extraktu alebo pravej vanilky. Vďaka tomu budú palacinky oveľa voňavejšie a samotné cesto chutnejšie. Milovníci sladkého si môžu cesto na francúzske palacinky dokonca osladiť!

S čím sú francúzske palacinky najlepšie?

My ich doma najčastejšie podávame s domácou nutellou bez cukru, ak sa vám nechce vyrábať, ale chcete niečo zdravšie, odporúčame Proteinellu. Obľúbenou kombináciou je aj arašidové maslo a banán. Gurmáni si zamilujú arašidové maslo s príchuťou slaného karamelu.

Skladom 4.99 €
Proteinella od švédskej značky Healthyco je hladký, proteínový krém z lieskových orieškov, ktorý neobsahuje palmový olej ani pridaný cukor. Obsahuje však srvátkové bielkoviny, vlákninu a vitamíny. Má hladkú konzistenciu a dokonalú chuť. My sme si ho úplne zamilovali, a čo vy?

Ak milujete arašidové maslo aspoň tak ako my, je nám jasné, že si radšej kúpite 1 kg balenie arašidového masla, niektorí gurmáni si možno kúpia aj 5 kg balenie arašidového masla do zásoby. Zatiaľ však máme arašidové maslo v 300 g a 1 kg baleniach, takže budete musieť do košíka vložiť viac balení, aby ste získali celkové požadované množstvo.

Na ozdobu palaciniek môžete vyskúšať aj sušené ovocie. Medzi naše najobľúbenejšie patrí sušené mango, marhule a datle. Nebáli by sme sa ani mrazom sušených jahôd alebo malín.

Ak máte radi slané francúzske palacinky (galletes), odporúčame do nich pripraviť špenátovú náplň, ktorú nájdete v recepte na šošovicové palacinky.

Máte radšej tradičné slovenské palacinky? Pozrite si náš recept na hrnčekové cesto na mamičkine palacinky.

Francouzské palačinky bez vajec

Recept na rýchle francúzske palacinky bez vajec

Milujete tenké palacinky, ale nemáte doma vajcia? Alebo ste vegáni? Tento recept je jednoduchý a rýchly a je bez vajec. Navyše ho možno pripraviť aj vegánsky.
4.72 z 7 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 10 minút
Samozrejme Dezert, Hlavný chod, Raňajky
Kuchyňa francúzska
Porcie 8 francúzskych palaciniek

Vybavenie

  • 1 panvica na palacinky akebo palacinkovač

Ingrediencie
  

  • 2 hrnčeky hladkej múky môže byť aj špaldová
  • 2,25 hrnčeka mlieka možno použiť aj vegánsku alternatívu
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • 2 polievkové lyžice cukru (voliteľné) my nedávame, ale je to na vás:)
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu (voliteľné) ak robíte palacinky na sladko
  • 1 – 2 čajové lyžičky skorice (voliteľné) ak robíte palacinky na sladko

Pokyny
 

  • 1) Rozmixujte mlieko s olejom, cukrom, vanilkovým extraktom a škoricou.
  • 2) Postupne vmiešajte múku a rozmixujte na hladké cesto bez hrudiek.
  • 3) Rozohrejte si kvapku oleja na nepriľnavej teflónovej panvici alebo na palacinky. Stiahnite na stredný plameň.
  • 4) Pečte z jednej strany, kým sa palacinka nezačne sama odlepovať po okrajoch alebo sa nezačnú tvoriť bubliny.
  • 5) Potom palacinku obráťte a opečte ju aj z druhej strany.
Kľúčové slovo francúzske palacinky, palačinky bez vajec, tenké palačinky, veganské palačinky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

lucie
Jsem od útlého dětství vegetariánka a už více jak 15 let se zajímám o fitness a zdravé stravování. Nejspíš po babičce miluji pečení, kterému jsem propadla v posledních letech. Nejraději vařím veganské recepty a připravuji raw dezerty. Tím, že s manželem hodně cestujeme, miluji cizokrajnou kuchyni. Nejvíce receptů jsem si přivezla z našich cest po Mexiku, USA, Kanadě a Thajsku. Miluji ale i indickou a vietnamskou kuchyni.

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




3 Shares
Share
Tweet
Share
Pin3