Táto omáčka je úplne dokonalá a pripravuje sa rýchlo a jednoducho. Môžete použiť hokkaido aj maslovú tekvicu. Je vegánska, takže je vhodná pre ľudí s bezlaktózovou diétou aj pre vegánov. Ale zamiluje si ju úplne každý, kto chce ochutnať niečo nové z tekvice.
Vegánske omáčky z tekvice: Ako nahradiť smotanu
Smotana je tučná a nie je zdravá. Aj keď ju máme radi, často môže spôsobiť tráviace problémy. Čím ju však nahradiť? Vyskúšajte kešu orechy.
Ak máte výkonný mixér (napríklad Vitamix), stačí do omáčky pridať hrsť kešu orechov a rozmixovať. Tí z vás, ktorí majú bežný ponorný alebo menej výkonný mixér, budú musieť kešu orechy najprv aspoň na pol hodiny vložiť do horúcej vody, aby zmäkli.
TIP: Kúpte si 1 kg balenie kešu orechov v našom obchode.
Ako nahradiť syrovú chuť
Syry bývajú pomerne tučné, preto sa občas oplatí skúsiť ich syrovú chuť nahradiť niečím iným. Ale čím? Máme pre vás osvedčené lahôdkové droždie. Pridávame ho prakticky do všetkého, kde má byť parmezán, keď ho práve nemáme v chladničke.
Určite ním nemôžete posypať cestoviny, ale môže byť skvelou náhradou parmezánu v omáčkach alebo peste. Lahôdkové droždie je skvelé do polievok a nenahraditeľné pri výrobe domácich vegánskych syrov.

Paprika mletá ÚDENÁ 500 g
Ako pripraviť krémovú tekvicovú omáčku na cestoviny
Najprv si musíte upiecť tekvicu. Nakrájajte tekvicu na kocky (hokkaido môžete nakrájať so šupkou, maslovú tekvicu budete musieť najprv olúpať), pokvapkajte v mise olejom a dochuťte soľou a korením. Vložte do rúry a pečte 15 – 25 minút (podľa veľkosti kociek) pri teplote 200 ºC.
Potom ju zmiešajte s ostatnými prísadami, a to s horúcou vodou, cesnakom, kešu orieškami, čerstvými bylinkami, údenou paprikou, lahôdkovým droždím a soľou. Podávajte s obľúbenými cestovinami. Ak nie ste vegáni alebo nie ste na bezlaktózovej diéte, môžete ho podávať s parmezánom alebo gorgonzolou.

TIP: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.
TIP: Ďalšie skvelé omáčky na cestoviny.

Recept na cestoviny s dokonalou tekvicovou omáčkou (vegánska)
Ingrediencie
- 400 g tekvice maslovej alebo hokkaido
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- 1 hrnček kešu orechov (vopred namočených do horúcej vody aspoň na 30 minút)
- 1/2 hrnčaka vriacej vody
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička šťavy z citróna
- 1 lyžička údenej papriky
- hrsť čerstvých byliniek (napríklad bazalka)
- soľ podľa chuti
Pokyny
- Nakrájanú tekvicu pokvapkajte v mise olejom, osoľte a okoreňte. Dajte do rúry a pečte približne 15 – 25 minút (podľa veľkosti kociek) pri teplote 200 ºC.
- Potom ju rozmixujte so zvyškom ingrediencií, a to s horúcou vodou, šťavou z citróna, cesnakom, kešu orechmi, čerstvými bylinkami, údenou paprikou, lahôdkovým droždím a soľou.
- Podávajte s obľúbenými cestovinami. Môžete servírovať s parmezánom alebo gorgonzolou.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Recept je skvelý. Mala som málo tekvice, tak som pridala trochu mrkvy a bolo to skvelé.