Recept na jednoduchý (lenivý) cuketový perník s orechmi

Ak už neviete, čo s cuketami, ste na správnom mieste. Dnes si pripravíme mimoriadne jednoduchý a vláčny perník, v ktorom nikto nespozná, že obsahuje cuketu.

Tento recept je určený pre všetkých, ktorí nemajú čas na strúhanie cukety a potrebujú rýchly recept, ktorý zvládnu pripraviť za pár minút. Do nášho cuketového perníka použijete celú cuketu, nemusíte z nej nič vyžmýkať, a ak máte doma mixér, nebudete ju musieť ani strúhať.

Nadýchaný hrnčekový perník z kuchynského robota a mixéra

Použili sme štandardnú cuketu, ktorá vážila približne pol kila. Ostatné ingrediencie sme odmerali len pomocou hrnčeka, lyžice a lyžičky. Použili sme mixér a kuchynský robot, aby sme si ušetrili prácu. Ak ste práve na chalupe, postačí vám strúhadlo a väčšia misa na miešanie ingrediencií.

Cuketový fitnes perník zo špaldovej múky určite ocenia priaznivci zdravej stravy.
Cuketový fitnes perník zo špaldovej múky určite ocenia priaznivci zdravej stravy.

Mohlo by vás zaujímať: Recepty na zdravé raňajky: 10 najlepších receptov pre deti a dospelých.

Ako pripraviť vláčny cuketový perník?

Najprv si rozmixujte cuketu. Ak nemáte mixér, použite strúhadlo. Potom rozmixovanú cuketu vložte do kuchynského robota a pridajte špaldovú múku, olej, prášok do perníka, sódu bikarbónu, trstinový cukor alebo med, kakaový prášok, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu a vajcia.

Všetko premixujte, vmiešajte nasekané pekanové orechy a nalejte do vymastenej zapekacej misy alebo na plech. Ozdobte orechmi. Pečte v teplovzdušnej rúre pri teplote 170 °C približne 20 – 25 minút. Poznámka: Uvedený čas je len orientačný, závisí od veľkosti plechu na pečenie.

Skladom 2.12 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka je vhodná na každodenné pečenie. Špalda sa označuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť na svoje obľúbené palacinky a nebudete ľutovať!
Skladom 7.48 €
Mandľový panenský olej lisovaný za studena sa najčastejšie používa v studenej kuchyni. Má výraznú mandľovú chuť a možno ho pridávať do sladkých jedál, nátierok, dresingov a najmä ovocných šalátov.
Skladom 20.99 €
Naše prírodné pekanové orechy sú najvyššej kvality, majú nádhernú vôňu a maslovo sladkú chuť. Sú vynikajúce samotné, v müsli, ale môžete ich vyskúšať pridať aj do šalátov alebo si z nich pripraviť domáce pekanové orechové maslo.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na domáci vanilkový extrakt nielen na pečenie.

Ako zistím, či je perník zo špaldovej múky hotový?

Do stredu cuketového perníka zapichnite čistú špajdľu. Ak vyjde suchá alebo s niekoľkými malými vlhkými omrvinkami, perník je hotový. Ak na nej zostanú väčšie mokré stopy alebo kúsky cesta, nechajte perník ešte piecť niekoľko minút.

Textúra cesta na cuketový perník sa vyznačuje vláčnosťou a jemnou krémovitosťou. Vďaka pridaniu nastrúhanej cukety bude parník vláčny.
Textúra cesta na cuketový perník sa vyznačuje vláčnosťou a jemnou krémovitosťou.

Tip: Maškrtenie bez výčitiek: Top 10 receptov na zdravé pečenie aj nepečenie.

S čím podávať cuketový perník?

Cuketový perník zo špaldovej múky chutí výborne s ľahkým citrónovým alebo medovým krémom, ktorý mu dodá jemnú sladkosť a sviežosť. Prípadne ho môžete ozdobiť vrstvou džemu, ktorého kyselkavosť krásne kontrastuje s jemnou sladkosťou perníka a obohacuje ho o novú textúru. Môžete použiť aj čokoládu, ktorú môžete ozdobiť orechmi alebo sušeným ovocím. Samotný cuketový perník je vynikajúci ku káve alebo čaju.

Aký džem použiť do cuketového perníka?

Cuketový perník s džemom je klasika, ktorá nikdy nesklame. Ak hľadáte najchutnejšie kombinácie, použite marhuľový, jablkový alebo jahodový džem.

Tip pre milovníkov nadýchaných perníkov

Keďže sa na perník nechceme len pozerať, ale chceme si ho vychutnať, nebudeme sa pokúšať vytvoriť obrovské a bohato zdobené perníkové srdce ako odborníci z Pardubíc. Pripravíme si liaty perník s orechmi podľa božského receptu z našej rodinnej kuchárskej knihy.

Čím je perník taký výnimočný? Do perníka sa pridáva zmes korenín, ktorá mu dodáva jedinečnú chuť.
Čím je perník taký výnimočný? Do perníka sa pridáva zmes korenín, ktorá mu dodáva jedinečnú chuť.

Poďte si spoločne s nami upiecť ten najlepší liaty perník s orechmi. Prečo je to najlepší recept? Ako sami zistíte, vychádzame z rokmi overenej klasiky.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čím ozdobiť perník zo špaldovej múky?

Na vylepšenie textúry a zvýraznenie orieškovej chuti môžete perník posypať nasekanými orieškami alebo semienkami. Kreatívci môžu ozdobiť perník čerstvým ovocím, ako sú plátky jahôd alebo malín, ktoré mu dodajú sviežosť, šťvanosť a vytvorí krásny farebný kontrast.

Čím osladiť cuketový perník?

Prírodný med dodá perníku nielen sladkosť, ale aj bohatú a hlbokú arómu perníka.

Akú pridať múku do perníka?

Bežne sa do perníkového cesta dáva polohrubá múka, my sme však recept upravili na zdravšiu verziu so špaldovou múkou.

Recept: Rýchly cuketový perník

Tento rýchly cuketový perník zo špaldovej múky zvládnete pripraviť v priebehu pár minút a nikto nespozná, že ste ho pripravili z cukety. Špaldová múka dodáva perníku jemne orieškovú a plnú chuť. Výsledný dezert je nadýchaný a mäkký s príjemnou rovnováhou chutí.
4.78 z 9 hlasů
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 25 minút
Celkový čas 35 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

  • 3 hrnčeky špaldovej múky
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru/medu
  • 3/4 hrnčeka mandľového alebo iného oleja
  • 1 cuketa (väčšia)
  • 1 prášok do perníka
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 2 – 3 lyžice kakaa
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • 1 hrsť nasekaných pekanových orechov

Pokyny
 

  • Rúru si predhrejeme na 170 °C.
  • Rozmixujeme celú cuketu.
  • Vložíme ju do robota spolu s ostatnými ingredienciami. Pekanové orechy, ktoré si necháme bokom.
  • Vypracujeme cesto a vmiešame doň nasekané pekanové orechy.
  • Vylejeme na vymastený plech/pekáč.
  • Ozdobíme pekanovými orechmi.
  • Pečieme 20 – 25 minút na teplovzdušný režim pri teplote 170 °C (podľa veľkosti plechu).
Kľúčové slovo cuketa, perník
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin