Ak milujete orechové koláče, mali by ste vyskúšať tento lahodný, maslový a voňavý pekanový koláč s javorovým sirupom, ktorý sme na Slovesnko priviezli z Kanady. Bežne ho nájdete v kaviarňach a obchodoch po celej Severnej Amerike a niet sa čomu čudovať. Tento orechový hrnčekový koláč je jednoducho úžasný a veľmi jednoduchý na prípravu.

Na čo si dať pozor pri pečení pekanového koláča s javorovým sirupom
Keďže sa tento koláč pripravuje len z niekoľkých surovín, je mimoriadne dôležité, aby boli kvalitné. Zaobstarajte si kvalitné pekanové alebo vlašské orechy a javorový sirup. Na prípravu orechového múčnika používajte zásadne kvalitný extrakt z pravej vanilky a kvalitnú škoricu.
Tip: Kvalitnú vanilku aj javorový sirup kúpite v e-shope Ochutnej Ořech.

Môžem do pekanového koláča použiť aj iné orechy ako pekanové?
Tento recept sa tradične pripravuje z pekanových orechov, ale u nás sú ľahšie dostupné vlašské orechy, ktoré sú síce menej aromatické, ale aj tak sa v tomto recepte dobre uplatnia.
Ak nemáte pekanové orechy alebo ich máte málo, môžete použiť zmes pekanových a vlašských orechov alebo len vlašské orechy. Odporúčame však aspoň raz vyskúšať tento recept s pekanovými orechmi.
Tip: Kvalitné pekanové aj vlašské orechy kúpite v e-shope Ochutnej Ořech.
Aké cesto použiť na pekanový koláč
Na pekanový koláč môžete použiť akékoľvek bežné cesto. My sme na tento recept na pekanový koláč zvolili cesto z masla, múky a vody. V prípade potreby ho môžete aj osladiť. Stačia vám približne 2 polievkové lyžice cukru. Cesto však môžete pripraviť aj s olejom, ak sa rozhodnete pre olejové cesto, vždy ho trochu oslaďte.
Ako pripraviť maslové cesto na orechový koláč
Najprv vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ. Na vrch pridajte nakrájané maslo. Môžete použiť kuchynský robot alebo cesto spracujte rukami. Postupne pridávajte studenú vodu, aby sa všetko dobre spojilo. Vodu pridávajte dovtedy, kým nezískate hladké cesto, ktoré sa trochu lepí, ale nie je príliš mokré.
Ako vyvaľkať cesto na pekanový koláč
Cesto položte na mierne pomúčenú pracovnú plochu. Vypracujte cesto do gule, potom ho rukami sploštite do placky, ktorú zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, najlepšie však 2 hodiny.
Potom cesto vyberte z chladničky, odstráňte potravinovú fóliu a začnite váľať. Vždy začnite od stredu placky a postupujte smerom von. Medzi vaľkaním cesto otáčajte rukami. Ak cesto začne praskať, jemne ho uhlaďte.
Potom cesto opatrne preneste do koláčovej formy a nechajte ho 10 minút v chladničke. Potom si môžete pripraviť orechovú náplň.
TIP: Tri tipy na recepty na nejlepšie domáce sirupy bez cukru.

Z čoho sa pripravuje orechová náplň do orechového koláča
- Pekanové orechy: Základom sú kvalitné pekanové orechy, ktoré dodajú orechovému koláču špecifickú chuť. Ak ich chcete nahradiť, môžete použiť vlašské orechy, ktoré sú podobné pekanovým orechom.
- Vajcia: Vajcia držia náplň pohromade.
- Javorový sirup: Dodá koláču arómu a pomerne intenzívnu sladkú chuť.
- Maslo: Je absolútne nevyhnutné, bez neho nebude mať orechová náplň správnu konzistenciu. Okrem toho zmierňuje intenzívnu chuť javorového sirupu.
- Soľ: Bez soli to nie je ono. Stačí použiť len trochu a chuť sa zvýrazní. Orechová náplň bude vďaka štipke soli dokonalá.
- Vanilkový extrakt: Kvalitný vanilkový extrakt z pravej vanilky prevonia vašu kuchyňu a dodá koláču tú správnu chuť.
- Škorica: Ide o tajnú ingredienciu, ktorá sa v pekanových koláčoch často nepoužíva, ale verte nám, práve ona posunie orechový múčnik na vyššiu úroveň.
TIP: Recept na domáci vanilkový extrakt.
Ako pripraviť orechovú náplň do pekanového koláča
Príprava náplne do pekanového koláča je úplne jednoduchá a mimoriadne rýchla. Najprv si v malej miske rozpustite maslo a odložte ho bokom. Potom pekanové orechy nasekajte nahrubo a nezabudnite si nechať niekoľo polovíc na ozdobu. Potom už len primiešajte vajcia, nasekané orechy, javorový sirup, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a škoricu. Zmes nalejte na koláčové cesto, ozdobte polovicami orechov a môžete piecť koláč.
Ako pripraviť zdravý orechový koláč?
Ak si chcete pripraviť zdravšiu verziu, pozrite si náš recept na zdravý pekanový koláč.
Ako dosiahnuť zlatisté okraje na koláči
Ak ste ako my a máte radi krásne okraje, potrite okraje pred pečením vajíčkom. Budú dokonalé!

Najlepší hrnčekový orechový múčnik: Pekanový koláč s javorovým sirupom
Ingrediencie
Cesto na koláč
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky (podľa potreby aj viac)
- 2 ČL práškového cukru (voliteľné)
- 1 ČL soli
- 1 hrnček masla nakrájaného na kocky (230 g, 16 lyžíc)
- 1/2 hrnčeka ľadovej vody (podľa potreby aj viac)
Orechová náplň z pekanových orechov
- 2 a 1/2 hrnčeka pekanových orechov (250 g)
- 3 vajcia (veľké (L), prípadne 4 vo veľkosti S alebo M)
- 1 hrnček javorového sirupu (240 ml)
- 2 PL vanilkového extraktu (z pravej vanilky)
- 1/4 hrnčeka nesoleného rozpusteného masla (60 g)
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL mletej škorice
Pokyny
Cesto na koláč
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ, pridajte nakrájané maslo a vypracujte cesto rukami, postupne pridávajte studenú vodu, kým nie je cesto hladké a mierne lepivé.
- Cesto vypracujte do gule, sploštite na placku, zabaľte do fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne však 2 hodiny.
- Cesto vyberte z chladničky, odstráňte fóliu a na mierne pomúčenom povrchu ho vyvaľkajte od stredu smerom von, prípadne cesto otáčajte a vyhladzujte praskliny.
- Cesto opatrne premiestnite do koláčovej formy a dajte späť do chladničke na 10 minút.
- Teraz môžete začať pripravovať orechovú náplň.
Orechová náplň
- Predhrejte si rúru na 175 °C.
- V mištičke rozpustite maslo a dajte ho bokom.
- Nasekajte pekanové orechy nahrubo, niektoré polovice si môžete nechať na ozdobu.
- Zmiešajte vajcia, nasekané orechy, javorový sirup, rozpustené maslo, vanilkový extrakt a škoricu.
- Zmes nalejte na koláčové cesto a ozdobte polovicami pekanových orechov. Okraje koláča môžete potrieť vajíčkom, aby získali zlatistú farbu.
- Koláč pečte približne 50 – 60 minút.
- Pred podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?