Vláčna čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom

Čučoriedky patria medzi najobľúbenejšie ovocie. Pečú sa z nich koláče, robia knedle a keď potrebujete upiecť nejakú rýchlovku, je tu čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom. Spája v sebe sviežu chuť šťavnatých čučoriedok s jemnosťou tvarohovej zmesi a nadýchaného cesta. My sme k nej pridali aj belgické čokoládové kôstky a vznikol luxusný recept.

Čo je čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom

Čučoriedková bublanina je klasika slovenskej kuchyne, ktorú pozná hádam každý. Táto verzia je však obohatená o tvaroh, ktorý dodá múčniku krémovosť a jemnú chuť, a tiež o belgickú čokoládu v podobe zapečených čokokôstok. A prečo sa tomuto múčniku hovorí bublanina? Svoje meno získal preto, že pri pečení ovocia v rúre buble.

TIP: Vyskúšajte hrnčekovú čerešňovú bublaninu s posýpkou a orechmi.

Čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom.
Čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom.

Ako sa pečie čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom

Príprava je naozaj jednoduchá. Stačí pár základných surovín a trochu trpezlivosti a v priebehu chvíľky máte hotový nadýchaný koláč, ktorý vonia po čučoriedkach a vanilke.

TIP: Luxusný orechový koláč s kokosom.

Príprava cesta 

Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Z bielkov so štipkou soli ušľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom do krémovej peny (zaberie to len pár minút). Potom postupne pridávajte slnečnicový alebo kokosový olej a následne múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko. Nakoniec jemne vmiešajte sneh, aby cesto zostalo nadýchané, a nalejte ho na vymastený plech.

TIP: Hrnčekový banánový koláč s tvarohom.

Čučoriedky, tvaroh a belgická čokoláda

Čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom je slovenská klasika, ktorú pečie takmer každý. My sme sa však s bežným receptom pohrali a upravili ho na luxusný dezert. Keď máte cesto na plechu, rovnomerne naň nasypte čučoriedky – my sme použili kanadské, no pokojne môžete použiť aj tie z lesa. Potom malou lyžičkou postupne pridajte tvaroh zmiešaný so žĺtkom a cukrom. Na záver prisypte čokoládové kôstky z pravej horkej belgickej čokolády bez cukru.

Nedostupné 21.1 €
Ikonická belgická horká čokoláda v podobe zrniečok od slávneho výrobcu čokolády Callebaut. Má bohatú kakaovú, horkosladkú chuť. Uplatnenie nájde na maškrtenie, ale aj ako kvalitná prísada pri varení a pečení.
Skladom 8.9 €
Úsporné balenie kokosového oleja, ktorý možno použiť nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej kozmetike. Kokosový olej je veľmi termostabilný, a preto je vynikajúci na zdravé pečenie a vyprážanie. Kokosový olej môžete vyskúšať aplikovať aj na pokožku. Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré majú priaznivý vplyv na našu pokožku.
Skladom
15 € 12.69 €
Naše vlašské orechy sú zasušené tak, aby vydržali vynikajúco po celý rok a nepodľahli rýchlo žlči a horkosti.

Ako sa pripravuje posýpka

Aj keď čučoriedková bublanina chutí výborne aj bez posýpky, s posýpkou získa ešte výraznejšiu chuť. Posýpka sa pripravuje z masla, múky a cukru. Maslo nechajte zmäknúť, pridajte cukor a múku a všetko premiešajte prstami, kým nevznikne sypká zmes. Podľa potreby môžete pridať múku či cukor, aby mala správnu štruktúru. Hotovou posýpkou rovnomerne posypte povrch bublaniny a nechajte ju spolu so zákuskom zapiecť v rúre.

Potom sa čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom pečie v rúre pri teplote 180 °C približne 30 až 35 minút.

TIP: Chcete pridať bublanine orechový nádych? Pripravte si z kvalitných orechov orechovú posýpku.

Čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom

Čučoriedky patria medzi najobľúbenejšie ovocie vôbec. Pečú sa z nich koláče, robia knedle a keď potrebujete upiecť nejakú rýchlovku, je tu čučoriedková bublanina s posýpkou a tvarohom.
Čas prípravy 15 minút
Čas varenia 35 minút
Celkový čas 50 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 1 plech

Ingrediencie
  

Cesto

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 100 ml mlieka
  • 4 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 prášok do pečiva

Ozdoba

  • 250 g kanadských čučoriedok
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 žltok (do tvarohu)
  • cukor do tvarohu (podľa chuti)
  • citrónová šťava
  • 1 hrsť čokokôstok belgickej čokolády

Posýpka

  • 100 g masla
  • 200 g polohrubej múky
  • 100 g cukru

Pokyny
 

  • Z bielkov so štipkou soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom do hustej peny.
  • Do krémovej peny pridajte postupne múku, olej a mlieko.
  • Nakoniec do cesta vmiešajte vyšľahaný sneh a cesto vylejte na plech.
  • Cesto posypte čučoriedkami, čokokôstkami a lyžičkou pridajte rovnomerne aj tvaroh.
  • Z masla, cukru a múky si ručne pripravte posýpku, ktorú posypte čučoriedkovou bublaninou.
  • Potom pečte čučoriedkovú bublaninu s posýpkou a tvarohom na 180 °C zhruba 30 až 35 minút.
Kľúčové slovo bublanina s posýpkou, čučoriedková bublanina
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Môžem použiť aj iné ovocie ako čučoriedky?

Určite áno. Bublanina sa dá upiecť takmer z akéhokoľvek ovocia. Skvele sa hodia aj maliny, jahody, ríbezle, černice alebo napríklad marhule nakrájané na menšie kúsky. V zime môžete použiť aj mrazené ovocie – odporúča sa ho jemne obaliť v múke, aby nepustilo príliš šťavy a bublanina sa nerozmočila.

Ako zistím, že je čučoriedková bublanina s posýpkou správne upečená?

Najjednoduchšou pomôckou je test špajdľou – zapichnite ju do stredu cesta. Ak vyjde suchá, koláč je upečený. Povrch by mal mať zlatistú farbu a tvarohová zmes by mala byť spevnená.

Môžem použiť mäkký aj tvrdý tvaroh?

Do tohto receptu je ideálny mäkký tvaroh vo vaničke. Ak máte len tvrdý tvaroh, môžete ho tiež použiť – odporúčame ho vopred nastrúhať alebo rozmixovať s trochou kyslej smotany či jogurtu, aby bola zmes hladká a bez hrudiek.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin