Recept: Kuskus s kuracím mäsom v smotanovej omáčke

Kuskus s kuracím mäsom je ideálny, keď nemáte veľa času variť. Tento pokrm je ľahký, dobre stráviteľný a zároveň vás zasýti. Môžete ho obohatiť podľa vlastnej chuti a pridať ingrediencie, ktoré máte radi. Tentoraz sme pripravili kuskus s kuracím mäsom v jemnej smotanovej omáčke, ktorá je rýchla a chutí úplne božsky.

Kuskus s kuracím mäsom v smotanovej omáčke.

Prečo jesť kuskus

Kuskus je ideálnou súčasťou zdravého jedálnička. Je bohatý na komplexné sacharidy, ktoré poskytujú energiu, obsahuje vlákninu podporujúcu zdravé trávenie a zároveň udržiava dlhší pocit sýtosti. Vďaka nízkemu obsahu tuku a relatívne nízkemu glykemickému indexu je vhodný pre tých, ktorí sledujú svoju hmotnosť alebo hladinu cukru v krvi.

Okrem toho sa kuskus hodí do sladkých aj slaných jedál – môžete si pripraviť napríklad kuskusové rizoto alebo ho skombinovať so sušeným mangom.

Aké má kuracie mäso výživové ​​hodnoty

Ak cvičíte, strážite si jedálniček alebo držíte diétu, určite viete, že kuracie mäso je skvelým zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre udržanie svalovej hmoty. Má relatívne nízky obsah tuku, najmä ak ho konzumujete bez kože. Okrem bielkovín poskytuje aj dôležité vitamíny a minerály, ako sú vitamíny B3 a B6, fosfor a selén. 100 g surových kuracích pŕs obsahuje približne 106 kcal (442 kJ), 17,8 g bielkovín, 2,1 g tukov a 0 g sacharidov.

TIP: Recept na jednoduché srbské rizoto (s mäsom aj bez).

Rýchla smotanová omáčka s kuracím mäsom

Aj keď väčšinou pripravujeme recepty bez mäsa, tentoraz sme urobili výnimku. Naša rýchla smotanová omáčka s kuracím mäsom sa skvelo hodí ku kuskusu a patrí medzi naše obľúbené kuskus recepty. Pridávame do nej veľa cibule, cesnaku a voňavých byliniek, aby získala tú správnu chuť. Výborne chutí aj s ryžou alebo pečenými zemiakmi, no kuskus má tú výhodu, že je hotový za pár minút.

TIP: 10 tipov na najlepšie, jednoduché a rýchle vegánske recepty.

Skladom 4 €
Najrýchlejšie jedlo na svete! Kuskus stačí zaliať horúcou vodou alebo vývarom a za 5 minút je hotový. Kuskus sú hrubo mleté cestoviny, ktoré sa vyrábajú z tvrdej časti pšenice. Pochádza z Talianska a je skvelou prílohou napríklad namiesto ryže. My osobne máme najradšej zeleninový šalát s kuskusom! Skúste zmiešať kuskus a rukolu spolu s nakrájanými prírodnými marhuľami, sušenými paradajkami a pistáciami. Všetko premiešajte a dochuťte citrónovou šťavou a citrónovou kôrou. Tejto kombinácie sa nikdy neprejete!
Tymián drvený 250 g

Tymián drvený 250 g

Nedostupné
Tymián je aromatická bylina s intenzívnou sladkou chuťou a vôňou. Je to korenie vyrobené zo sušených vetvičiek, listov a kvetov tymiánu. Jeho výrazná chuť vynikne nielen pri príprave tradičných mäsových jedál, omáčok, plniek, paštét, syrov alebo bylinkových masiel. Okrem toho sa tymián často používa v kombinácii s oreganom a bazalkou na pizzu alebo cestoviny.
Skladom 9.6 €
Prepustené maslo ghí najvyššej kvality! Ghí sa vyrába prepustením čerstvého masla, pri ktorom sa oddeľuje mliečny tuk od mliečnej vody a bielkovín. Má intenzívnu, sladkú chuť a je vhodné do teplej aj studenej kuchyne. Hlavnou výhodou ghí je jeho vysoký bod prepaľovania, ktorý je približne 250 °C. Vďaka tomu je výbornou náhradou olejov na vyprážanie. Zvlášť radi ho používame do tradičných indických a thajských jedál.

Ako pripraviť najlepší kuskus s kuracím mäsom

Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Základ tvoria dobre opečené kúsky kuracieho mäsa na cibuli. Kuracie prsia nakrájajte na malé kocky alebo rezančeky. Následne pripravte smotanovú omáčku a kuskus.

Ako osmažiť cibuľku

Vyprážaná cibuľka je základ mnohých jedál. Najprv cibuľu nadrobno nakrájajte a na panvici rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a za občasného miešania ju smažte na strednom plameni, kým nezíska zlatistú farbu, čo trvá približne 8 –1 0 minút. Dávajte pozor, aby sa cibuľa nepripálila, inak by omáčka zhnedla a zhorkla.

Potom pridajte kúsky kuracieho mäsa, osolte, okoreňte a smažte, kým mäso nezíska zlatistú farbu. Mäso počas smaženia pustí trochu vody – vtedy pridajte prelisovaný cesnak a čerstvý alebo sušený tymián. Tymian nepridávajte hneď na začiatku smaženia, inak môže zhorknúť.

Kuskus s kuracím mäsom v smotanovej omáčke.

Ako sa pripravuje smotanová omáčka ku kuraciemu mäsu

Príprava smotanovej omáčky je jednoduchá. Keď máte opečenú cibuľku spolu s kuracími kúskami, zalejte ich smotanou. Na miernom plameni chvíľu povarte a za pár minút je omáčka hotová.

TIP: Čím nahradiť smotanu na varenie a na šľahanie v slaných aj sladkých receptoch.

Ako pripraviť najlepší kuskus

Kuskus pripravte podľa návodu na obale. Aby bol ešte chutnejší, môžete ho krátko opiecť na panvici s kúskom masla alebo ghí. Pre rýchlejšiu verziu nasypte kuskus do misky, pridajte soľ a kúsok masla alebo ghí a zalejte ho vriacou vodou v pomere 1 : 2.

S čím podávať kuskus s kuracím mäsom

Kuskus s kuracím mäsom a smotanovou omáčkou môžete podávať aj samotný. My sme k nemu pridali fazuľové struky opečené na masle, niekedy pridávame aj varenú brokolicu alebo inú obľúbenú zeleninu.

TIP: Recept na cestoviny s líškovou omáčkou (vegánsky, bez laktózy).

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako pripraviť kuskus s kuracím mäsom?

Kuskus pripravte podľa návodu. Na panvici osmažte dozlatista nadrobno nakrájanú cibuľku a pridajte kuracie kúsky ochutené soľou a korením. Keď bude mäso opečené, pridajte bylinky a zalejte smotanou. Pár minút varte na miernom ohni a podávajte spolu s kuskusom, fazuľovými strukmi opečenými na masle alebo s varenou brokolicou.

Čo jesť s kuskusom?

Kuskus je veľmi všestranný – hodí sa do slaných aj sladkých jedál. Môžete ho podávať s kúskami mäsa a omáčkou, pripraviť z neho kuskus rizoto, marocký kuskus alebo ho kombinovať s čerstvou zeleninou.

Akú omáčku pripraviť ku kuskusu?

Ku kuskusu sa hodí čokoľvek, pretože jeho samotná chuť nie je taká výrazná. My sme si obľúbili smotanovú omáčku s bylinkami a kuracím mäsom. Na masle osmažte cibuľku, pridajte kuracie kúsky, a keď je mäso hotové, primiešajte bylinky a zalejte smotanou.

Kuskus s kuracím mäsom.

Kuskus s kuracím mäsom v smotanovej omáčke

Vyskúšajte náš jednoduchý a rýchly recept na kuskus s kuracím mäsom v smotanovej omáčke. Tento ľahký pokrm vás dobre zasýti a určite si na ňom pochutnáte.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa česká
Porcie 2 porcie

Ingrediencie
  

  • 200 g kuskusu
  • 250 g kuracích pŕs (nakrájaných na kocky)
  • 200 ml smotany na varenie
  • 1 žltá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL ghí (na dochutenie kuskusu)
  • soľ
  • čierne korenie
  • tymián (čerstvý alebo sušený)

Pokyny
 

  • Nakrájajte cibuľu nadrobno a na strednom plameni ju osmažte do zlatista na oleji.
  • Pridajte kuracie kúsky, osoľte, okoreňte a smažte, kým mäso nezíska zlatistú farbu.
  • Pridajte pretlačený cesnak a tymian a krátko orestujte.
  • Zalejte smotanou a varte pár minút, kým omáčka nezhustne.
  • Kuskus pripravte podľa návodu a na panvici ho krátko orestujte s kúskom masla alebo ghí.
  • Podávajte samotné alebo s fazuľovými strukami či varenou zeleninou.
Kľúčové slovo kuskus s kuracím mäsom
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin