Tradičné české kysnuté buchty s makom a lekvárom

Existuje niečo voňavejšie ako čerstvo upečené domáce buchty? Tento recept na nadýchané kysnuté buchty s makom a lekvárom vás prenesie do detstva, keď naše babičky piekli v lete tie najlepšie buchty s makom, tvarohom alebo lekvárom.

Ako malá som vždy milovala, keď babička piekla kysnuté buchty – ich vôňa sa šírila celým domom a my sme nemohli dočkať, až ich vytiahne z rúry. Dnes sa s vami podelím o recept na dokonalé kysnuté buchty s makom a lekvárom, ktoré sú poctivé a chutia presne tak, ako si ich pamätáte z detstva.

Buchty s makom a lekvárom.
Buchty s makom a lekvárom.

Prečo sú tieto buchty výnimočné

Tradičné české kysnuté buchty patria medzi najobľúbenejšie múčniky, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Ich tajomstvo spočíva v dokonale nadýchanom ceste a bohatej náplni z maku a lekváru. Pre extra vláčnosť ich po upečení potierame maslom – dodá im nielen úžasnú chuť, ale aj zaručí, že zostanú dlho mäkké.

Skladom 3.3 €
Chcete pripraviť makové buchty? Mak je neoddeliteľnou súčasťou nielen buchiet, ale aj koláčov, báboviek a mnohých ďalších dobrôt. Dodáva im proste ten správny šmrnc!
Skladom 2.3 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka je vhodná na každodenné pečenie. Špalda sa označuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť na svoje obľúbené palacinky a nebudete ľutovať!
Skladom 2.3 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka českej značky Nominal je vhodná na každodenné pečenie. Špalda je označovaná za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť do svojich obľúbených jedál a nebudete ľutovať!

Čo budete potrebovať

Na dokonalé kysnuté buchty potrebujete predovšetkým kvalitné základné suroviny. Najdôležitejšie sú:

  • Múka: Použite kvalitnú hladkú múku (400 g), ktorá je základom pre vláčne cesto.
  • Droždie: 10 g čerstvého droždia. Môžete použiť aj sušené, no čerstvé je vždy lepšie.
  • Mléko: 250 g vlažného mlieka – teplota je dôležitá pre aktiváciu droždia. Nebojte sa však použiť aj rastlinnú alternatívu.
  • Tuky: 50 g oleja do cesta a 80 g masla na dokončenie.
  • Korenie: Do buchiet patrí vanilkový cukor, muškátový oriešok a nastrúhaná citrónová kôra.
  • Kvalitný mletý mak: Uistite sa, že ho nemáte doma príliš dlho – čerstvý mak je základom skvelej náplne.
  • Slivkový lekvár: Najlepšie sú domáce slivkové. Ak ich kupujete, pozrite sa na zloženie – niekedy obsahujú zbytočné konzervanty alebo cukor, ktorý do kvalitného lekváru nepatrí. Ideálne zloženie: 100 % slivky.
  • Rum: Áno, vieme, že tuzemský rum nie je pravý rum – ale ak ste naň zvyknutí, pokojne ho použite.

Kysnuté buchty s makom.
Kysnuté buchty s makom.

Ako na prípravu dokonalých buchiet krok za krokom

Príprava kysnutých buchiet zaberie trochu času, ale proces si určite užijete. Zatiaľ čo cesto kysne, môžete si pokojne uvariť kávu alebo prečítať knihu. Do misy nasypte múku – ja používam klasickú hladkú. Pridajte čerstvé droždie (alebo sušené, ak čerstvé nemáte), vanilkový cukor a vlažné mlieko.

Mlieko by malo mať príjemnú teplotu, ako detský kúpeľ – nie horúce! Všetko jemne premiešajte, akoby ste droždie prebúdzali k životu. Prikryte čistou utierkou a nechajte 35 – 40 minút odpočívať. V tejto fáze začne droždie pracovať a cesto sa pomaly oživuje.

Po prvej fáze kysnutia pridajte zvyšné ingrediencie – vajcia, olej, cukor, soľ a štipku muškátového orieška a citrónovej kôry, aby sa rozvinula krásna vôňa a chuť, ktorú si pamätáte z detstva.

Cesto by malo byť hebké ako detská pokožka a nemalo by sa lepiť na prsty. Znovu ho prikryte a nechajte približne hodinu odpočívať, počas ktorej by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Kysnuté buchty s makom.
Kysnuté buchty s makom.


Teraz prichádza tá kreatívna časť! Najskôr si pripravte náplň – zmiešajte mletý mak s lekvárom, mliekom a rumom, ktorý dodá buchtám tú správnu arómu. Vykysnuté cesto rozdeľte na približne 20 rovnakých dielov – nemusíte byť perfekcionista, buchty s charakterom majú svoje kúzlo. Do každého kúsku zabaľte lyžicu náplne, ako by ste balili malý darček. Každú buchtu potom ponorte do rozpusteného masla, aby po upečení bola krásne lesklá a zlatistá.

Buchty naskladajte do pekáča tak, aby sa jemne dotýkali – počas pečenia sa krásne spoja a budú nádherne nadýchané. Teraz prichádza posledná fáza kysnutia, tá najdôležitejšia. Nechajte ich ešte približne hodinu a pol odpočívať, kým pôjdu do rúry. Sú pripravené, keď opäť pekne nakysnú a vyzerajú ako malé nadýchané vankúšiky.

Prečo je dôležité nechať buchty trikrát kysnúť

Trojité kysnutie buchiet nie je zbytočný rozmar našich babičiek – každá fáza má svoj význam pre výslednú štruktúru a chuť. Prvé kysnutiedroždie pracuje s múkou a vlažným mliekom, aktivuje sa kvasný proces a vytvára základnú štruktúru cesta.

Druhé kysnutie – po pridaní všetkých ingrediencií sa vyvíja lepok, cesto získava elasticitu a buchty budú krásne nadýchané, nie tuhé. Tretie kysnutie – už vytvarované buchty získavajú finálny objem a mäkkosť. Ak niektorú fázu kysnutia uponáhľate alebo vynecháte, buchty budú tuhé, malé a bez tej nadýchanej štruktúry, ktorú všetci milujeme.

Pred vyskusnutím.
Buchty s makom a lekvárom.

Tajomstvo dokonalej makovo-lekvárovej náplne

Pre skvelú náplň je dôležité vybrať tie správne ingrediencie a dobre ich spracovať. Mak by mal byť čerstvo namletý – len tak uvoľní svoju charakteristickú arómu. Slivkový lekvár vyberajte hustý a kvalitný, ideálne 100 % slivkový s výraznou chuťou, bez pridaného cukru alebo konzervantov. Mlieko v náplni zabezpečuje, aby nebola príliš tuhá a dobre sa roztierala. Rum dodáva náplni nielen chuť, ale pôsobí aj ako prírodný konzervant.

Aké sú naše ďalšie obľúbené recepty z maku?

Ak hľadáte ďalšie dobroty, ktoré si môžete z maku upiecť, vyskúšajte tieto:

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako poznám, že sú buchty hotové?

Zapichnite do jednej buchty špajdľu – ak po vytiahnutí zostane čistá a suchá, buchty sú hotové.

Môžem použiť sušené droždie?

Áno, môžete použiť aj sušené droždie – stačí však len približne tretina množstva oproti čerstvému.

Ako buchty správne skladovať?

V uzavretej nádobe zostanú buchty 2 – 3 dni mäkké, pri správnom skladovaní aj až 5 dní.

Buchty s makom a lekvárom.

Nadýchané domáce kysnuté buchty s makom a lekvárom

Tieto buchty sú presne také, aké si pamätáte od babičky – voňavé, nadýchané a plnené tradičnou makovo-lekvárovou náplňou. Príprava síce zaberie nejaký čas, ale verte mi, že to čakanie stojí za to!
Čas prípravy 40 minút
Čas varenia 30 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa česká
Porcie 20 ks

Ingrediencie
  

Cesto

  • 400 g hladkej múky (použite kvalitné)
  • 250 ml vlažného mlieka (teplota ako detský kúpeľ)
  • 50 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g čerstvého droždia (alebo 3 – 4 g sušeného)
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 vajce veľkosti M (izbovej teploty)
  • 5 g soli
  • 2 g muškatového orieška (to je to tajomstvo vône!)
  • kôra z polovice citróny (najlepšie bio)
  • 80 g masla na dokončenie (rozpusteného)

Náplň

  • 200 g čerstvo namletého maku
  • 200 g hustého slivkového lekváru
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice rumu (dodá úžasnú arómu)

Pokyny
 

  • Najprv si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, uprostred urobíme jamku a do nej rozdrobíme droždie. Pridáme vanilkový cukor a zalejeme vlažným mliekom. Ľahko premiešame iba po povrchu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme 35 – 40 minút v teple odpočívať.
  • Do vykysnutého kvásku pridáme všetky zvyšné suroviny na cesto. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Znovu prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto krásne nenarastie – asi hodinu.
  • Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame mletý mak s lekvárom, prilejeme vlažné mlieko a rum.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 20 rovnakých dielov. Každý kúsok rozplácneme do placky, doprostred dáme lyžicu náplne a starostlivo uzavrieme.
  • Na dno pekáča (20 × 30 cm) nalejeme časť rozpusteného masla. Každú buchtu v ňom zľahka vykúpeme a skladáme vedľa seba tak, aby sa buchty jemne dotýkali.
  • Prikryjeme utierkou a necháme naposledy kysnúť, kým buchty krásne nenadobudnú – približne 1,5 hodiny.
  • Rúru predhrejeme na 180 °C. Vykysnuté buchty pečieme 25 – 30 minút dozlatista. Pred vybratím vykonáme test špajdľou.
  • Ešte horúce buchty potrieme zvyšným maslom, do ktorého môžeme pridať lyžicu rumu.
Kľúčové slovo buchty, buchty s makom, kysnuté buchty
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin