Choď späť
+ porcií

Nadýchané domáce kysnuté buchty s makom a lekvárom

Tieto buchty sú presne také, aké si pamätáte od babičky – voňavé, nadýchané a plnené tradičnou makovo-lekvárovou náplňou. Príprava síce zaberie nejaký čas, ale verte mi, že to čakanie stojí za to!
Čas prípravy40 minút
Čas varenia30 minút
Samozrejme: Dezert
Kuchyňa: česká
Kľúčové slovo: buchty, buchty s makom, kysnuté buchty
Servings: 20 ks

Ingredience

Cesto

  • 400 g hladkej múky (použite kvalitné)
  • 250 ml vlažného mlieka (teplota ako detský kúpeľ)
  • 50 ml oleja (slnečnicový alebo repkový)
  • 50 g krupicového cukru
  • 10 g čerstvého droždia (alebo 3 – 4 g sušeného)
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 vajce veľkosti M (izbovej teploty)
  • 5 g soli
  • 2 g muškatového orieška (to je to tajomstvo vône!)
  • kôra z polovice citróny (najlepšie bio)
  • 80 g masla na dokončenie (rozpusteného)

Náplň

  • 200 g čerstvo namletého maku
  • 200 g hustého slivkového lekváru
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 2 lyžice rumu (dodá úžasnú arómu)

Pokyny

  • Najprv si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, uprostred urobíme jamku a do nej rozdrobíme droždie. Pridáme vanilkový cukor a zalejeme vlažným mliekom. Ľahko premiešame iba po povrchu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme 35 – 40 minút v teple odpočívať.
  • Do vykysnutého kvásku pridáme všetky zvyšné suroviny na cesto. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Znovu prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto krásne nenarastie – asi hodinu.
  • Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame mletý mak s lekvárom, prilejeme vlažné mlieko a rum.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 20 rovnakých dielov. Každý kúsok rozplácneme do placky, doprostred dáme lyžicu náplne a starostlivo uzavrieme.
  • Na dno pekáča (20 × 30 cm) nalejeme časť rozpusteného masla. Každú buchtu v ňom zľahka vykúpeme a skladáme vedľa seba tak, aby sa buchty jemne dotýkali.
  • Prikryjeme utierkou a necháme naposledy kysnúť, kým buchty krásne nenadobudnú – približne 1,5 hodiny.
  • Rúru predhrejeme na 180 °C. Vykysnuté buchty pečieme 25 – 30 minút dozlatista. Pred vybratím vykonáme test špajdľou.
  • Ešte horúce buchty potrieme zvyšným maslom, do ktorého môžeme pridať lyžicu rumu.
Vyskúšali ste tento recept?Spomeňte @WPRecipeMaker alebo označte #wprecipemaker!