Najprv si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, uprostred urobíme jamku a do nej rozdrobíme droždie. Pridáme vanilkový cukor a zalejeme vlažným mliekom. Ľahko premiešame iba po povrchu. Prikryjeme čistou utierkou a necháme 35 – 40 minút v teple odpočívať.
Do vykysnutého kvásku pridáme všetky zvyšné suroviny na cesto. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na steny misy. Znovu prikryjeme a necháme kysnúť, kým cesto krásne nenarastie – asi hodinu.
Medzitým si pripravíme náplň. V miske zmiešame mletý mak s lekvárom, prilejeme vlažné mlieko a rum.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 20 rovnakých dielov. Každý kúsok rozplácneme do placky, doprostred dáme lyžicu náplne a starostlivo uzavrieme.
Na dno pekáča (20 × 30 cm) nalejeme časť rozpusteného masla. Každú buchtu v ňom zľahka vykúpeme a skladáme vedľa seba tak, aby sa buchty jemne dotýkali.
Prikryjeme utierkou a necháme naposledy kysnúť, kým buchty krásne nenadobudnú – približne 1,5 hodiny.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Vykysnuté buchty pečieme 25 – 30 minút dozlatista. Pred vybratím vykonáme test špajdľou.
Ešte horúce buchty potrieme zvyšným maslom, do ktorého môžeme pridať lyžicu rumu.