Recept: Jednoduché a zdravé veľkonočné judáše (vegan)

Veľkonočné judáše sú tradičným sladkým pečivom z kysnutého cesta, ktoré sa najčastejšie podáva s maslom a medom.

Podľa ľudových tradícií sa pečú a jedia na Zelený štvrtok, pretože sa verilo, že ak ich zjete za svitania, budete sa tešiť pevnému zdraviu počas celého roka.

Z akých ingrediencií sa pečú veľkonočné judáše

Na veľkonočné pečenie sa môžu použiť rôzne druhy múky. Klasickú pšeničnú múku možno nahradiť alebo skombinovať so špaldovou múkou, ktorá dodáva pečivu špecifickú chuť a štruktúru.

Skladom 2.12 €
Jemne mletá celozrnná špaldová múka je vhodná na každodenné pečenie. Špalda sa označuje za pôvodnú odrodu pšenice v jej najčistejšej forme. Vyznačuje sa ľahkou stráviteľnosťou a obsahuje aj veľké množstvo vlákniny. Skúste ju použiť na svoje obľúbené palacinky a nebudete ľutovať!

Veľkonočné judáše sa pečú z kvásku z čerstvého droždia, cukru, múky a vlažného mlieka.

Môžete ich osladiť cukrom alebo inými alternatívnymi sladidlami, napríklad čakankovým sirupom alebo javorovým sirupom.

Javorový sirup 250 ml

Javorový sirup 250 ml

Nedostupné
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Ide o 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm.

Prečo jesť judáše na Zelený štvrtok

Zelený štvrtok, deň pred Veľkým piatkom, je dňom odpustenia a obnovy. V tento deň sa pečú judáše a podávajú sa na raňajky. Judáše majú priniesť zdravie a chrániť pred chorobami, uštipnutím hadom a bodnutím osy.

Ako vytvarovať judáše

Judáše majú množtvo podôb. Najčastejšie tvary predstavujú povraz, na ktorom sa Judáš obesil, ale môžete z nich urobiť aj malé veľkonočné bochníčky. Obľúbené sú aj slimáky, vtáky alebo podkovy.

Z cesta vyvaľkajte valčeky hrubé asi jeden centimeter a dlhé 20 cm a ďalej ich tvarujte.

Môžete z nich urobiť uzlíky, jednoduché pletence alebo slimáky. Ak ste kreatívnejší, môžete vytvarovať aj vtáčika.

Ak chcete vytvarovať vtáčika, najprv urobte na valčeku uzol, pričom jeden koniec nechajte kratší. Kratší koniec použijete na vytvarovanie hlavy a zobáka. Dlhší koniec stočíte do tvaru chvosta, pomocou nožníc nastrihnete a vytlačíte pierka.

Ďalšie tradičné veľkonočné recepty

Okrem judášov sa na Veľkú noc pečú aj iné pečivá. Na Bielu sobotu sa pečie baránok (vyskúšajte nášho nízkosacharidového alebo mrkvového baránka), ktorý je symbolom Krista ako Baránka Božieho. Mazanec, ktorý sa tiež pečie na Bielu sobotu, sa podáva na raňajky na Veľkonočnú nedeľu. Na Veľkonočný pondelok sa pečú božie milosti, malé pečivo plnené orechovou alebo makovou plnkou.

Zdravé veľkonočné judáše (vegánske)

Toto sladké pečivo máte hotové za chvíľku a tvarovanie judášov baví aj deti. Pripravili sme pre vás odľahčenú verziu obľúbeného ľudového receptu, ktorý sa má tradične piecť na Zelený štvrtok.
Čas prípravy 1 hodina 30 minút
Čas varenia 25 minút
Samozrejme Dezert
Kuchyňa vegánska
Porcie 10 kusov

Ingrediencie
  

Pokyny
 

  • V mise si pripravíme kvások z čerstvého droždia, cukru, 50 g múky a 50 ml vlažného mlieka. Necháme 10 minút kysnúť.
  • Pridáme zbytok mlieka, múky, olej, sirup, citrónovú šťavu, skorica, vanilkový extrakt a štipku soli.
  • Necháme kysnúť 60 – 90 minút na teplom mieste.
  • Rozdelíme na 10 dielikov, vyvaľkáme hada a tvarujeme slimáky, pletence či akékoľvek tvary vám napadnú.
  • Preložíme na papier na pečenie a potrieme javorovým sirupom (ak nie ste vegáni, môžete aj vajíčkom).
  • Pečieme 20 – 25 minút pri teplote 180 °C.
Kľúčové slovo velikonoční jidáše
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




4 Shares
Share
Tweet
Share
Pin4