Tekvicová polievka z tekvice hokaido so zázvorom a kokosovým mliekom

Krémová tekvicová polievka s kokosom a zázvorom je hádam náš najobľúbenejší jesenný recept. Sladkú chuť kokosu a tekvice dokonale dopĺňa výrazná chuť čerstvého zázvoru. Prinášame vám náš obľúbený a veľmi jednoduchý recept na tekvicovú polievku, veríme, že si ju zamilujete.

Viete, ktoré druhy tekvice sa lúpu?

Tekvica je veľmi obľúbená zelenina, ktorú možno použiť v mnohých receptoch. Skôr než sa však pustíte do jej prípravy, je dôležité vedieť, ktoré druhy tekvice sa lúpajú a ktoré sa lúpať nemusia a môžu sa jesť so šupkou. Pomôže vám to nielen pri príprave receptov, ale aj pri nakupovaní a skladovaní tekvíc.

Tekvice, ktoré sa môžu jesť so šupkou

Jednou z najbežnejších a najväčších tekvíc je tekvica hokkaido. Hokkaido je známa svojou sladkou a mierne orieškovou chuťou a jasne oranžovou farbou. Túto tekvicu nie je potrebné lúpať, čo výrazne uľahčuje jej prípravu. Jej dužina je pevná a dobre drží tvar aj po uvarení, čo je výhodné pri príprave polievok alebo pečených jedál.

Tekvice, ktoré sa musia olúpať

Na opačnom konci spektra sú tekvice, ktoré si pred prípravou vyžadujú šúpanie. Medzi ne patrí napríklad maslová tekvica. Táto tekvica má hladkú, svetlohnedú šupku, ktorá je zvyčajne príliš tvrdá a vláknitá na konzumáciu. Preto by sa mala pred varením olúpať.

Skladom 9.36 €
Viete, čo je to tekvica? Samozrejme, tekvicové semienka! Tekvicové semienka sú jedny z najväčších semienok v našom sortimente a vďaka svojej špecifickej chuti majú široké využitie. Pridajte ich do svojho obľúbeného müsli, pridajte ich do obľúbeného jogurtu alebo si nimi jednoducho posypte večerný zeleninový šalát.
Skladom 8.42 €
Na rozdiel od bežného kravského mlieka je kokosové mlieko vhodné pre vegetariánov, vegánov a všetkých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Pre ľudský organizmus je tiež ľahšie stráviteľné ako kravské mlieko. Je veľmi obľúbené najmä v ázijskej kuchyni.

Ako pripraviť tekvicovú polievku?

Naša tekvicová polievka hokkaido so zázvorom a kokosovým mliekom je mimoriadne jednoduchá a možno ju pripraviť aj z maslovej tekvice. Pred pečením ju však ošúpte. Ako teda pripraviť tekvicovú polievku?

Táto kokosovo-zázvorová tekvicová polievka sa pripravuje neuveriteľne jednoducho. Najprv upečte tekvicu v rúre, potom na nej speníte cibuľu, pridáte upečenú tekvicu hokkaido, prelisovaný cesnak, nadrobno nakrájanú cibuľu a vývar.

Varte 15 minút a potom rozmixujte ponorným mixérom a zjemnite kokosovým mliekom. V prípade potreby polievku dochuťte soľou a korením. Môžete pridať aj trochu čili.

Tekvica hokaido je skvelá na prípravu polievky.
Na prípravu tekvicovej polievky je vynikajúca tekvica hokkaido.

Tekvicová polievka so zázvorom – ktorá tekvica je na ňu nejlepšia?

Tekvica hokkaido, ktorú používa tento recept, je skvelou voľbou vďaka sladkej chuti a krémovej konzistencii. Je tiež jednoduchá na prípravu, pretože nemusíte odstraňovať šupku – stačí ju dobre umyť. Ďalšou skvelou voľbou je maslová tekvica. Má sladkú a orechovú chuť, ktorá dokonale dopĺňa kokos a zázvor v tomto recepte. Vyhnite sa tekviciam určeným na vyrezávanie na Halloween, pretože sú zvyčajne vodnaté a nemajú veľa chuti.

Tekvicová polievka z tekvice hokaido so zázvorom a kokosovým mliekom.

S čím podávať tekvicovú polievku?

Keď máme túto polievku doma, zvyčajne ju podávam s dobrým chlebom a tekvicovými semienkami. Výborná je aj s koriandrom a niektorí ľudia do nej pridávajú kuracie mäso alebo varené vajcia. Úžasný je aj cícer opražený do chrumkava.

Recepty z tekvice.
Vyskúšajte naše recepty z tekvice.

Tekvicová polievka hokkaido bez smotany

Tekvicová polievka je všeobecne obľúbená pre svoju krémovú konzistenciu a bohatú chuť. Čo však robiť, ak hľadáte zdravšiu alternatívu alebo ste vegáni a chcete sa vyhnúť použitiu smotany? Žiadne obavy, naša tekvicová polievka sa vyrába bez smotany a je rovnako lahodná a krémová. A povedali by sme, že dokonca chutnejšia ako verzia so smotanou.

Nahradiť smotanu v tekvicovej polievke nie je vôbec ťažké a neznamená to, že musíte obetovať chuť alebo štruktúru. Použitie kokosového mlieka, ako je uvedené v našom recepte, je jednou z najlepších možností. Kokosové mlieko dodá polievke úžasnú krémovú konzistenciu a jemne sladkú chuť, ktorá nádherne kontrastuje s výraznou chuťou tekvice.

Okrem kokosového mlieka môžete vyskúšať aj iné rastlinné alternatívy, napríklad sójovú alebo ryžovú smotanu, ktoré sú bežne dostupné v obchodoch. Tieto alternatívy môžu mať na výslednú chuť polievky jemne odlišný vplyv.

TIP: Už ste ochutnali naše vynikajúce sirupy? Rakytníkový, zázvorový alebo malinový sirup nielen osviežia, ale dodajú telu aj vitamíny a antioxidanty na podporu imunity.

Ďalší recept z tekvice

Máte veľkú úrodu tekvíc? Vyskúšajte tekvicovú omáčku na cestoviny alebo tekvicový hummus. Ďalšie tipy nájdete v našom článku s 5 najlepších receptov z tekvice.

Tip: Ďalšie vegánske recepty nájdete TU.


Recept na vegánsku tekvicovú polievku s kokosovým mliekom

Čas varenia 50 minút
Celkový čas 50 minút
Samozrejme Polievka
Kuchyňa vegetariánska
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1 kg tekvice hokkaido
  • 1 cibuľa
  • 2 cm zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • čili
  • tekvicové semienka
  • soľ
  • čierne kore

Pokyny
 

  • Predhrejte rúru na 180 °C a vyložte veľký plech papierom na pečenie (alebo použite nepriľnavý plech).
  • Tekvicu rozpolíme, vydlabeme, olúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme piecť do rúry približne na 25 – 30 minút podľa veľkosti kúskov.
  • Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak nakrájame na plátky a zázvor nastrúhame.
  • Cibuľu orestujeme na oleji, pridáme vývar, čili, cesnak, zázvor a tekvicu a varíme 15 minút, aby sa prepojili chute.
  • Polievku rozmixujeme, pridáme kokosové mlieko a dochutíme.
Kľúčové slovo dýňová polévka, polévka z dýně
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

1 komentár

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




29 Shares
Share
Tweet
Share
Pin29