Makové mlieko je rastlinnou alternatívou kravského mlieka, je plné vápnika a má typickú makovú chuť. Makové mlieko je pre mnohých ľudí lepším zdrojom vápnika, pretože neobsahuje laktózu.
Prečo vyrábať makové mlieko
Mak podobne ako mandle je vysoko zásaditý, takže pomáha pôsobiť proti kyslosti v tele a je skvelým pomocníkom pre ľudí s vredmi, ktorí sú veľmi citliví na prekyslenie žalúdka.
Okrem tymiánu a majoránky obsahuje mak najviac vápnika. 100 g maku obsahuje 1460 mg vápnika, čo je približne 150 % odporúčanej dennej dávky (zdroj).
Okrem vápnika mak obsahuje 20 % bielkovín a 42 % kvalitných tukov. Je tiež významným zdrojom zinku, horčíka a železa.
Makové mlieko neobsahuje mliečny cukor, a preto je vhodnou voľbou pre všetkých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou.
Tip: Pozrite si najlepšie domáce recepty na orechové mlieka.
Je bezpečné piť makové mlieko
Mak nemá žiadne narkotické vlastnosti, pretože tekutina obsiahnutá v púčiku, ktorá sa stáva ópiom, je prítomná len pred úplným vytvorením semien. Omamné účinky má preto najmä biela šťava, ktorá z maku vyteká, preto sa nebojte kúpiť si v obchode mletý mak a pripraviť si z neho makové mlieko.
Tip: Viac informácií o maku a jeho opiových vlastnostiach sa dozviete na blogu.
Ako často môžete piť makové mlieko
Makové mlieko môžete piť podľa toho, ako vám to vyhovuje. Odporúčame nepiť makové mlieko nadmerne, pretože pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť tráviace ťažkosti alebo zápchu. Najlepšie poslúži pravidlo všetko s mierou.
Škorica MLETÁ 500 g
Ak ste makové mlieko ešte nikdy nejedli, na začiatok sa odporúča osladiť ho javorovým sirupom alebo škoricou.
Pozor na horký mak
Mlieko sa vyrába z mletého maku, ktorý je veľmi citlivý na okolitú vlhkosť a iné podmienky (rýchlo oxiduje). Mák skladujte v uzavretej nádobe na suchom a tmavom mieste, inak môže jednoducho zhorknúť a mlieko bude mať mierne „pálivú chuť“.
Ako pripraviť makové mlieko
Výroba makového mlieka je veľmi jednoduchá. Potrebujete len mak, vodu, jemné sitko a kvalitný mixér. Nasledujúci návod opisuje výrobu približne jedného litra hotového makového mlieka.
- Najprv namočte jeden hrnček maku do štyroch hrnčekov vody a nechajte ho namočený cez noc.
- Na druhý deň nalejte mak a vodu do mixéra, pridajte voliteľné sladidlo (datle, javorový sirup, škoricu atď.) a rozmixujte.
- Za dve minúty vznikne krémové mlieko, ktoré následne preceďte.
TIP: Ak používate výkonný mixér, ktorý nezanecháva v mlieku hrudky, nemusíte mlieko cediť.
Makové mlieko sa dá pripraviť z mletého aj nemletého maku. My sme si ho pripravili z nemletého, ale záleží len na vás.
Ako skladovať hotové domáce makové mlieko
Makové mlieko vydrží v chladničke maximálne 3 dni, preto je najlepšie spotrebovať ho čo najskôr. Rastlinné mlieko môžete použiť aj do kávy alebo pri pečení zdravých dezertov.
Na čo môžem použiť zvyšný mak
Ak vám zostane nespotrebovaný mletý mak, môžete ho v kuchyni použiť akokoľvek. Môžeme vám odporučiť dva naše obľúbené recepty z blogu Ochutnej Ořech.
- Jednoduchá nekysnutá maková bábovka bez vajec je úplne úžasná a je vhodná aj pre vegánov. Pečie sa bez cukru a vajec, ale s veľkým množstvom maku. Majstrovské dielo je zakončené citrónovou polevou, ktorá na koláči pekne chrumká.
- Hrnčekový makovec je jedným z najjednoduchších receptov, môžete si ho pripraviť aj v počas tých dní, keď absolútne nestíhate. Pravý mak nesmie byť suchý, ale mal by byť vláčny a kyprý.
FAQ – Najčastejšie otázky
Na čo je makové mlieko dobré?
Makové mlieko je skvelý zdroj vápnika, ktorý takmer nezaťažuje trávenie. Zároveň chutí dospelým aj malým deťom a je lacné na výrobu.
Čo ak je mlieko stále vodové?
Počas lúhovania mlieka sa vám môže zdať, že mlieko je stále vodové. Nemusíte sa báť, mliečnu farbu a smotanovú makovú chuť získa až po rozmixovaní.
Môžem si makové mlieko osladiť?
Ak potrebujete pomôcť s prekyslením, rozhodne mlieko neslaďte. Inak si, samozrejme, mlieko osladiť môžete, ideálne ďatľami, medom alebo stéviou.
Ako dlho makové mlieko vydrží?
Mlieko neobsahuje žiadne konzervanty, takže ho vypite čo najskôr. Mlieko odporúčame skladovať v chladničke maximálne tri dni.
Je možné niečo vyrobiť zo zvyškov (vylúhovaného maku)?
Výluh nemá žiadnu chuť, ale je plný vlákniny. Možno ho použiť napríklad do plnky.
Môžem piť makové mlieko počas tehotenstva?
Ako pri všetkom, čo sa týka tehotenstva, je dobré komzumovať potraviny a nápoje s rozumom. Malé množstvo rastlinného mlieka vám neublíži, napriek tomu chýbajú štúdie zamerané na túto tému, preto nie sú dostatočné informácie bezpečnosti počas tehotenstva.
Aké sú nutričné hodnoty maku?
Približne 100 g surového maku obsahuje: 536 kcal, 21 g bielkovín, 9 g tukov, 9 g sacharidov, 25 g vlákniny a 3,5 g cukru.
Môže konzumácia mlieka z maku ovplyvniť test na drogy?
V závislosti od zjedeného množstva maku, krajiny pôvodu a použitého testu môže konzumácia maku skutočne spôsobiť pozitívny výsledok testu moču na opiáty.
Viac v článku – Mak: všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.
Tipy na ďalšie zdravé recepty z blogu Ochutnej Ořech
- Pravé talianske caprese: Recept na šalát s paradajkami, mozzarellou a pestom
- Recept: Domáca zdravá nutella bez cukru (vegánska, low carb)
- Recept na zdravú pistáciovú nepečenú tortu bez cukru
- Recept na jednoduchý chia puding (vegan)
Domáce makové mlieko
Ingrediencie
- 1 hrnček mletého maku
- 4 hrnčeky vody
Voliteľné (na dosladenie)
- 3 datle
- vanilkový extrakt
- škorica
Pokyny
- Mak zalejte vodou a nechajte máčať aspoň 6 hodín.
- Mokrý mak prelejte aj s vodou do mixéra a prístroj zapnite. V priebehu dvoch minút sa vytvorí krémové mlieko.
- Mlieko preceďte cez jemné plátno alebo sito. Ak máte výkonný mixér, cediť nemusíte.
- Mlieko skladujte v chladničke a skonzumujte do 3 dní.
Výživa
Ďalšie recepty na domáce rastlinné mlieka
Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Dobrý deň, mak som už namočila a skúsim urobiť makové mlieko, ďakujem za recept Jarmila