Jablkový závin patrí medzi najobľúbenejšie slovenské a rakúske dezerty – a niet sa čomu čudovať. Kombinácia tenkého cesta, šťavnatej jablkovej náplne a dokonalej škoricovej chuti spolu s hrozienkami a orechmi je jednoduchá a zároveň úplne dokonalá. Dnes sme pre vás pripravili recept na babičkin domáci ťahaný závin, ktorý zvládne upiecť naozaj každý.
Odkiaľ sa vzal ťahaný jablkový závin: História
Luxusné a jednoduché cesto, ťahaný jablkový závin, je obľúbené na Slovensku, v Prahe aj vo Viedni. Vedeli ste však, že história štrúdle siaha až do Maďarska?
Ťahaný závin k nám síce prišiel z Viedne, no jeho korene siahajú až do čias tureckého obliehania Uhorska. Vtedy sa Maďari naučili pripravovať takmer priehľadné cesto bohaté na lepok, zmiešané s teplou vodou, ktoré sa ľahko tvaruje a plní.
Kým križiaci bojovali proti Turkom, Maďari zdokonaľovali techniku prípravy tenkého cesta, ktoré sa dalo plniť a piecť na sladko aj na slano. Základom bola vždy kvalitná múka s vysokým obsahom lepku, ktorá po zmiešaní s teplou vodou napučí a po odležaní sa dá ľahko vyvaľkať na tenkú placku.
Prvý recept na ťahaný závin bol zaznamenaný už v roku 1696. V 18. storočí ho dokonca Mária Terézia podávala svojim hosťom ako luxusný dezert, čím sa závin stal skutočne rafinovaným a prestížnym pokrmom.

Z čoho pripraviť cesto na ťahaný jablkový závin
Príprava luxusného cesta na závin sa začína výberom kvalitných surovín. Ako už sme spomenuli, kľúčová je kvalitná múka s vysokým obsahom lepku – ideálna je hladká pšeničná múka, ktorá tvorí základ pre ťahané cesto.
Na dosiahnutie optimálnej konzistencie cesta na jablkový závin sa do múky pridáva voda, pričom množstvo je potrebné prispôsobiť podľa potrieb cesta. Každá múka saje trochu inak, takže je dôležité pracovať s ingredienciami intuitívne, a nie slepo podľa receptu.
Do cesta patrí aj olej, rozpustené maslo a citrónová šťava – vďaka nim bude cesto pružné a svieže. Vajíčko slúži ako spojivo, aby cesto držalo pohromade. A, samozrejme, soľ je nevyhnutná – nezabudnite cesto mierne osoliť, aby sa chute všetkých ingrediencií pekne doplnili.
Mohlo by vás zaujímať: 19 tipov, čím nahradiť vajcia pri pečení, varení, obaľovaní a na potretie.
Ako pripraviť dokonalú náplň do ťahaného jablkového závinu
Srdcom každého závinu je jablková náplň. Jablká môžete nakrájať na plátky alebo nastrúhať – mali by byť šťavnaté. Niektorí preferujú sladšie odrody, iní radšej kyslejšie. My máme radi kyslejšie.
Chuť náplne môžete vylepšiť škoricou, cukrom, trochou rumu alebo citrónovou šťavou. Do závinu odporúčame pridať aj orechy – vlašské, pekanové alebo mandle. Orechy je najlepšie nakrájať a pre intenzívnejšiu chuť ich môžete jemne opražiť.
Pre skutočných gurmánov odporúčame potrieť cesto roztopeným maslom ešte pred navrstvením náplne – výsledok bude ešte chutnejší a vôňa omamná.

Ako nepokaziť cesto na ťahaný jablkový závin
Kľúčom na dosiahnutie dokonalého závinu je dokonale tenké a jemné cesto. Jablká v náplni ho krásne zvlhčia a dodajú mu vláčnosť. Aby bolo cesto elastické a ľahko sa ťahalo, je dôležité ho poriadne vypracovať a nechať odpočívať – ideálne cez noc. Najlepšie je uložiť ho do chladničky v miske vymastenej olejom alebo medzi dva olejom potreté hlboké taniere. Takto cesto nevyschne a zostane pružné.
Ak ste ho skladovali v chladničke, nechajte ho pred rozvaľkaním znovu zohriať na izbovú teplotu. Cesto sa potom ľahšie rozvaľká a natiahne – malo by byť tenké ako papier. Niektorí pre lepšie ťahanie pridávajú do cesta pár kvapiek octu, my však odporúčame radšej štipku soli a vajíčko, ktoré cestu dodajú stabilitu a jemnosť.

Babičkin domáci ťahaný jablkový závin: Najlepšie a veľmi jednoduché cesto
Ingrediencie
Cesto
- 280 g hladkej pšeničnej múky
- 50 – 100 ml vody (podľa potreby)
- 2 PL oleja
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 veľké vajce
- 1 štipka soli
- 50 g rozpusteného masla
Náplň
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- 30 g hrozienok
- 2 PL rozohriateho masla (voliteľné)
- nastrúhané jablká (podľa potreby)
- škorica (podľa chuti)
Na potretie a posypanie
- mandľové lupienky
- vajce
Pokyny
- Múku preosejte, pridajte maslo, olej, citrónovú šťavu, vajce, soľ a postupne pridávajte vodu, aby vzniklo mäkké, nelepivé cesto. Nechajte cesto odpočívať v chladničke.
- Pripravte si náplň: Nastrúhajte jablká a zbavte ich prebytočnej tekutiny, zmiešajte s hrozienkami, nasekanými orechmi a škoricou.
- Rozvaľkajte polovicu cesta na tenký obdĺžnik, rozložte naň jablkovú náplň a polejte ju roztopeným maslom. Rovnakým spôsobom spracujte aj druhú polovicu cesta.
- Preneste závin na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite vajcom a posypte mandľami.
- Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približene 25 – 30 minút (alebo podľa hrúbky cesta a typu rúry až 50 minút).
- Závin odávajte teplý, posypaný práškovým cukrom alebo so šľahačkou.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako dlho sa pečie ťahaný jablkový závin
Jablkový závin sa pečie spravidla 20 – 30 minút, záleží však na hrúbke cesta. Niekedy sa pečie aj päťdesiat minút.
Na koľkých stupňoch sa pečie závin?
Jablkový závin sa pečie v rúre pri teplote 200 °C.
Je závin diétny?
Áno, ak pripravíte naozaj tenké cesto a naplň nebudete dosladzovať, môže sa považovať za diétny.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
super recepty, určite vyskúšam. Ďakujem za inšpiráciu. Gábina