Červená šošovica ako proteínová bomba: Lahodná vegánska omáčka z červenej šošovice

Varíte často cestoviny a už vás nebavia tie isté omáčky? Máme pre vás tip na vegánsku omáčku. Omáčka z červenej šošovice chutí božsky a obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Je vhodná pre vegetariánov a vegánov a výborne sa hodí do zdravej stravy ako rýchla a chutná súčasť obeda.

Čo je základom proteínovej omáčky z červenej šošovice

Základom receptu je červená šošovica. Na rozdiel od iných druhov sa nemusí namáčať a je plná vlákniny, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Ďalej potrebujete mrkvu, paradajky, cesnak a základné koreniny, ktoré nájdete v každej slovenekej kuchyni, a polhodinu času.

Červená šošovica je bohatým zdrojom vlákniny a bielkovín.
Červená šošovica je bohatým zdrojom vlákniny a bielkovín.

Ako uvariť omáčku z červenej šošovice

  1. Najprv si uvarte prepláchnutú červenú šošovicu. Je hotová za 15 minút vo vriacej vode.
  2. Na olivovom oleji tri minúty poduste cesnak, nadrobno nakrájanú mrkvu a paradajky.
  3. Do panvice pridajte paradajkový pretlak, čili, oregano, bazalku a štipku soli.
  4. Zmes vmiešajte do uvarenej šošovice a môžete podávať!

Prečo variť omáčku z celej červenej šošovice

U nás nájdete celú červenú šošovicu – teda celé „lentilky“. Na slovenskom trhu nájdete aj rozdrvenú alebo polenú, ale tá sa ľahko rozvarí. Vyskúšajte ju namiesto bežnej zelenej šošovice a dajte nám vedieť, ako vám chutí.

TIP: Chcete zaradiť červenú šošovicu do svojho jedálnička a chcete sa o nej dozvedieť viac? Prečítajte si náš článok.

Obohaťte svoju omáčku o ďalšie ingrediencie

Nebojte sa pridať do omáčky ďalšie bylinky a koreniny. Bylinky v recepte často obmieňame, najmä počas leta, keď nám v záhrade rastie bazalka, petržlen alebo koriander. Omáčka je výborná aj s čili korením.

Ingrediencie na omáčku z červenej šošovice – strukoviny spolu s nakrájanými paradajkami, mrkvou a koreninami.
Ingrediencie na omáčku z červenej šošovice – strukoviny spolu s nakrájanými paradajkami, mrkvou a koreninami.
Skladom 2.78 €
Červená šošovka je najlepšie stráviteľná zo všetkých strukovín. Ale to nie je všetko. Má vynikajúcu chuť! Je bohatým zdrojom vlákniny a bielkovín.
ČIERNE korenie celé 500 g

ČIERNE korenie celé 500 g

Nedostupné
Čierne korenie používame v kuchyni takmer všetci. Má typicky výraznú ostrú chuť a používa sa predovšetkým na zvýraznenie chuti takmer všetkých druhov pokrmov.
Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Olivový olej z výliskov Natural 1000 ml

Nedostupné
Kvalitný olivový olej lisovaný z výliskov.

Ak máte doma prebytočnú zeleninu, skúste ju do omáčky pridať. Napríklad viac mrkvy alebo červená paprika sú v omáčke výborné.

Na dosiahnutie hladšej a krémovejšej konzistencie môžete pridať trochu taveného syra alebo sójovej smotany (vegánskej).

Čo ďalšie môžem uvariť zo zvyškov červenej šošovice

Z červenej šošovice sa dajú vykúzliť naozaj úžasné jedlá. Je skvelou náhradou mäsa, takže sa výborne hodí do vegetariánskej sekanej, mäsových guliek alebo bolonskej omáčky.

Ak máte radi polievky, odporúčame vám pripraviť si polievku z červenej šošovice. Je úžasne sýta a vhodná aj ako večera.

Tip: Ak máte radi slané palacinky, vyskúšajte palacinky z červenej šošovice plnené špenátom.

Omáčka je vhodná najmä na cestoviny

Hoci omáčku môžete použiť do viacerých jedál, nám najviac chutí s cestovinami. Je to skvelý, rýchly a jednoduchý variant na letný obed.

Hotová omáčka z červenej šošovice výborne chutí s cestovinami, napríklad so špagetami.
Hotová omáčka z červenej šošovice výborne chutí s cestovinami, napríklad so špagetami.

TIP: Ďalšie skvelé omáčky na cestoviny nájdete na blogu Ochutnej Ořech.

Zvyšnú proteínovú omáčku zo šošovice môžete zamraziť

Podľa nášho receptu vytvoríte približne 4 porcie omáčky, ale môžete si ich samozrejme pripraviť aj viac. Omáčku môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke (do 3 dní) alebo v mrazničke (do 3 mesiacov).

Ak sa chystáte omáčku zamraziť, môžete ju pred použitím preniesť na noc do chladničky alebo ju jemne zohriať v hrnci.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo urobiť pred uvarením červenej šošovice?

Začnite triedením šošovice, aby ste vybrali všetky malé a tvrdé nečistoty, a potom ju opláchnite, aby ste nečistoty odstránili.

Prečo variť túto omáčku z červenej šošovice?

Tento druh šošovice je najrýchlejší a najľahší na prípravu a po uvarení vytvára hladkú konzistenciu podobnú pyré.

Kedy je najlepšie dochucovať omáčku z červenej šošovkice?

Vzhľadom na to, že šošovica pri varení nasiakne veľa chuti, je najlepšie dochucovať počas varu.

Môžem červenou šošovicou nahradiť mäso?

Áno, červená šošovica je skvelá náhrada mäsa, ktorá vás nezaťaží a skvele sa hodí pri redukčných diétach.

Je omáčka z červenej šošovice zdravým obedom?

Áno, tento pokrm patrí medzi zdravé obedy. Šošovica má vysoký obsah bielkovín a vlákniny a nízky obsah tuku. Je tiež plná kyseliny listovej, železa, fosforu, draslíka a vlákniny.

Ako nahradiť v recepte červenú šošovicu?

Ak červenú šošovku práve nemáte, môžete ju nahradiť inými druhmi šošovice. Majú podobné výživové hodnoty a môžu sa používať v rovnakých receptoch.

Je červená šošovica vhodná aj pre vegánov?

Červená šošovica je vítanou potravinou pre vegánov aj neveganov, pretože má vysokú nutričnú hodnotu, ktorú je možné ľahko pridať do vášho jedálnička.

Aké sú výživové hodnoty červenej šošovice?

Jedna šálka červenej šošovky obsahuje približne 40 g sacharidov, 15 g vlákniny, 3,6 g cukru a 17,8 g bielkovín.

Aké vitamíny červená šošovica obsahuje?

Naklíčením šošovice sa zvyšuje množstvo vitamínov a minerálov, najmä vitamínov B a karoténu. Klíčením vzniká vitamín C.

Musím namáčať červenú šošovicu pred varením?

Na rozdiel od iných strukovín sa šošovica varí rýchlo bez predmáčania.

Prečo červená šošovica nenadúva?

Červená šošovica je jedna z mála strukovín, ktorá nenadúva. Aj preto ju môžu konzumovať tehotné a dojčiace ženy.

Inšpirujte sa ďalšími zdravými receptami z blogu Ochutnej Ořech

Omáčka z červené čočky

Proteínová omáčka na cestoviny z červenej šošovice

Klasické omáčky už sa vám prejedli, prípadne hľadáte nejakú zdravšiu alternatívu? Táto omáčka je veľmi rýchla, chutná a zdravá.
Čas prípravy 10 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 30 minút
Samozrejme Hlavný chod
Kuchyňa vegetariánska, zdravá výživa
Porcie 0

Ingrediencie
  

  • 1/2 šálky červenej šošovice
  • 1 lyžice olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/4 šálky mrkvy
  • 1/4 šálky krájaných paradajok
  • 1 plechovka paradajkového pretlaku
  • morská soľ
  • 1/2 lyžičky čili vločiek
  • 1 lyžica oregana
  • 1 lyžica sušenej bazalky (alebo hrsť čerstvej)
  • 1 lyžica parmezánu (voliteľné)

Pokyny
 

  • Červenú šošovicu dajte variť podľa návodu.
  • Na panvici orestujte na olivovom oleji cesnak, na drobno nakrájanú mrkvu a paradajky. Restujte 3 minúty a často miešajte.
  • Pridajte zvyšok ingrediencií, znížte teplotu na minimum a za občasného miešania varte 10 – 15 minút.
  • Uvarenú šošovicu zlejte a vmiešajte paradajkovú zmes. Môžete podávať! ✅
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




14 Shares
Share
Tweet
Share
Pin14