Recept: Vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou

Máte radi neodolateľnú vôňu perníka? Vláčne perníkové muffiny s jablkami, pekanovými orechmi a čokoládou sú presne ten druh sladkého pokušenia, ktorý vás očarí už pri prvom súste. Kombinujú jemnú perníkovú chuť, šťavnaté jablká a chrumkavé orechy spolu s bohatou belgickou čokoládou. Vďaka kefíru zostávajú neuveriteľne vláčne aj na druhý deň, takže sú ideálne na raňajky, desiatu alebo ako sladká bodka k popoludňajšej káve.

Z čoho sa pripravujú vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou

Naše vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou patria medzi obľúbené dobroty, ktoré často pečieme najmä v chladnom období, keď vôňa perníka nikdy nesklame. Základ tvorí kombinácia hladkej a polohrubej múky, ghí alebo masla, kefíru, belgickej čokolády, jablkovej dužiny a pekanových orechov, ktoré spolu vytvárajú dokonalú chuť. Typickú vôňu a perníkovú atmosféru dodáva zmes perníkového korenia, škorice, kakaového prášku a javorového sirupu.

TIP: Nepečené perníkové guľky z datľovej pasty.

Vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou.
Vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou.

Ako si pripraviť domáce perníkové korenie

Pri príprave perníkových muffinov je perníkové korenie nevyhnutné, pretože dodáva typickú vôňu a chuť. Ak ho doma práve nemáte, nemusíte bežať do obchodu – ľahko si ho pripravíte z bežných druhov korenia, ktoré väčšinou máte poruke.

Základom je škorica, ktorú doplňte trochou mletého zázvoru, klinčekov a muškátového orieška. Pomer môžete prispôsobiť podľa chuti, ale osvedčená kombinácia vyzerá takto:

  • 1 lyžička škorice,
  • ½ lyžičky mletého zázvoru,
  • ¼ lyžičky mletých klinčekov,
  • ¼ lyžičky muškátového orieška.

Prečo pridať do muffinov jablká

Ak chcete muffiny ešte ovocnejšie, môžete pridať aj drobné kocky jabĺk. Nastrúhané jablká cesto krásne zvláčnia, pretože sú šťavnaté a jemne sladké. V ceste sa síce „stratia“, ale výrazne zlepšujú textúru. Okrem toho obsahujú vlákninu, takže muffiny sú zdravšie. Pre ovocnejší efekt môžete pridať aj malé kocky jabĺk.

Čokoláda a pekanové orechy ako dokonalý doplnok

Belgická čokoláda s vysokým podielom kakaa dodá muffinom intenzívnu chuť a pri pečení sa krásne rozpustí. Obľúbená je čokoláda Callebaut, ktorá má vyvážený pomer kakaa a kakaového masla – často zmizne ešte pred tým, než ju stihnete upiecť. Pekanové orechy pridávajú príjemnú chrumkavosť a maslovú chuť, ktorá s perníkovým korením perfektne ladí.

TIP: Recept na jednoduchý (lenivý) cuketový perník s orechmi.

Nedostupné 20.3 €
Ikonická belgická horká čokoláda v podobe zrniečok od slávneho výrobcu čokolády Callebaut. Má bohatú kakaovú, horkosladkú chuť. Uplatnenie nájde na maškrtenie, ale aj ako kvalitná prísada pri varení a pečení.
Skladom 22.5 €
Naše prírodné pekanové orechy sú najvyššej kvality, majú nádhernú vôňu a maslovo sladkú chuť. Sú vynikajúce samotné, v müsli, ale môžete ich vyskúšať pridať aj do šalátov alebo si z nich pripraviť domáce pekanové orechové maslo.
Skladom 9.6 €
Prepustené maslo ghí najvyššej kvality! Ghí sa vyrába prepustením čerstvého masla, pri ktorom sa oddeľuje mliečny tuk od mliečnej vody a bielkovín. Má intenzívnu, sladkú chuť a je vhodné do teplej aj studenej kuchyne. Hlavnou výhodou ghí je jeho vysoký bod prepaľovania, ktorý je približne 250 °C.

Ako pripraviť cesto na vláčne perníkové muffiny s jablkami

Rúru predhrejte na 180 °C. Do misy preosejte oba druhy múky a pridajte jedlú sódu, kakao, trstinový cukor, perníkové korenie, škoricu a štipku soli. K suchej zmesi prilejte kefír, pridajte rozpustené ghí alebo maslo, vajcia a javorový sirup. Všetko premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Nastrúhajte jablká a pred pridaním do cesta z nich jemne vytlačte šťavu, aby cesto nebolo príliš mokré. Nakoniec ručne vmiešajte kúsky belgickej čokolády bez cukru.

Ako upiecť vláčne perníkové muffiny

Formu na muffiny vysteľte papierovými košíčkami, aby sa muffiny nepripiekli. Každý košíček naplňte cestom – odporúčame jednu veľkú lyžicu. Ak chcete väčšie muffiny, dajte dve lyžice cesta a predĺžte pečenie o približne 5 minút. Pred pečením môžete muffiny posypať kúskami čokoládovými kôstkami. Pečte približne 35 minút a po upečení nechajte muffiny hodinu chladnúť, aby sa chute krásne prepojili.

Čím ozdobiť vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou

Muffiny vyzerajú skvele aj samotné, no pre slávnostnejší vzhľad ich môžete premeniť na cupcaky alebo potrieť napríklad kyslou smotanou či orechovým maslom (napr. pistáciovým). Hotový krém môžete posypať kakaom, lyofilizovaným ovocím alebo nasekanými pekanovými orechmi.

TIP: Vláčny perník s orechmi na plech.

Vláčne perníkové muffiny s jablkami.

Vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou

Máte radi neodolateľnú vôňu perníka? Vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou sú skvelou dobrotou na desiatu, raňajky alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo sladké.
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 30 minút
Celkový čas 50 minút
Samozrejme Dezert
Porcie 12 kusov

Ingrediencie
  

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 ČL jedlej sódy
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL škorice
  • 2 ČL perníkového korenia
  • štipka soli
  • 250 ml kefíru
  • 1 vajce
  • 2 jablká (nastrúhané najemno)
  • 1/2 rozpusteného masla (alebo ghí)
  • 2 PL javorového sirupu
  • 1 hrsť pekanových orechov (nasekaných)
  • 100 g horkej belgickej čokolády

Pokyny
 

  • Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny.
  • Do veľkej misy preosejte oba druhy múky a pridajte jedlú sódu, kakao, trstinový cukor, perníkové korenie, škoricu a štipku soli.
  • Všetko dôkladne premiešajte, aby sa suché suroviny rovnomerne spojili.
  • K suchej zmesi pridajte kefír, rozpustené ghí, vajce a javorový sirup. Metličkou alebo vareškou premiešajte, kým nevznikne hladké a jednotné cesto.
  • Potom vmiešajte nastrúhané jablká, kúsky čokolády a nasekané pekanové orechy.
  • Cesto rozdeľte do muffinových košíčkov – približne veľká lyžica do každého. Navrch môžete pridať čokoládové kôstky.
  • Pečte približne 30 minút, kým nebudú muffiny krásne nadýchané. Skontrolujte špadjľou, či sú hotové.
  • Po upečení nechajte muffiny aspoň hodinu chladnúť, aby sa chute prepojili a cesto zostalo vláčne.
Kľúčové slovo muffiny s jablkami, vláčne perníkové muffiny
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako sa pečú vláčne perníkové muffiny s jablkami a čokoládou?

Cesto jednoducho rozdeľte do muffinových košíčkov takmer po okraj – vďaka kefíru a jablkám muffiny krásne vybehnú a zostanú vláčne. Povrch môžete posypať kúskami čokolády alebo orechmi. Pečú sa približne 30 minút pri 180 °C. Keď začnú na povrchu jemne zlátnuť a celá kuchyňa sa prevonia, sú takmer hotové.

Čím nahradiť ghí v perníkových muffinoch?

Ghí môžete bez problémov nahradiť rozpusteným maslom, ktoré je najbližšou alternatívou, alebo použiť kvalitný kokosový olej. Muffiny budú stále vláčne a chutné, len sa môže mierne zmeniť aróma a konzistencia cesta. Ak chcete zachovať jemnú maslovú chuť, siahnite radšej po klasickom masle.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin