Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na muffiny.
Do veľkej misy preosejte oba druhy múky a pridajte jedlú sódu, kakao, trstinový cukor, perníkové korenie, škoricu a štipku soli.
Všetko dôkladne premiešajte, aby sa suché suroviny rovnomerne spojili.
K suchej zmesi pridajte kefír, rozpustené ghí, vajce a javorový sirup. Metličkou alebo vareškou premiešajte, kým nevznikne hladké a jednotné cesto.
Potom vmiešajte nastrúhané jablká, kúsky čokolády a nasekané pekanové orechy.
Cesto rozdeľte do muffinových košíčkov – približne veľká lyžica do každého. Navrch môžete pridať čokoládové kôstky.
Pečte približne 30 minút, kým nebudú muffiny krásne nadýchané. Skontrolujte špadjľou, či sú hotové.
Po upečení nechajte muffiny aspoň hodinu chladnúť, aby sa chute prepojili a cesto zostalo vláčne.