Keď som ochutnala tieto zdravé domáce Snickers, moje prvé slová boli: „Bože, mňam, to je vážne dobré!“ Môj manžel najprv neveril, že ich takto chválim, ale keď ochutnal, musel uznať, že sú naozaj vynikajúce. Odvtedy na ne chodil hádam každú hodinu a celú várku sme zjedli počas dvoch dní.
Tieto snickers sú lepšie ako kupované, zdravé, bezlepkové a s vegánskou čokoládou môžete pripraviť aj bezlaktózovú verziu.

Z čoho sú klasické tyčinky snickers?
Klasické Snickers sú populárne čokoládové tyčinky vyrábané spoločnosťou Mars, Incorporated. Skladajú sa z vrstvy nugátu, karamelu a pražených arašidov, ktoré sú obalené v mliečnej čokoláde. Vďaka kombinácii sladkej a slanej chuti a zaujímavej textúry patria Snickers medzi najpredávanejšie čokoládové tyčiniky na svete.
Tyčinka bola prvýkrát uvedená na trh v roku 1930 a názov Snickers dostala podľa obľúbeného koňa rodiny Mars. Dnes nájdete Snickers v rôznych verziách, napríklad s arašidovým maslom, bez cukru alebo v menších snack verziách.
Vanilkový lusk Bourbon Madagaskar 2ks
Z čoho sú naše zdravé domáce snickers tyčinky?
Naše zdravé domáce Snickers tyčinky obsahujú len pár ingrediencií. Základ tvorí cesto z mandľovej múky, kokosového oleja a javorového sirupu.
Namiesto karamelu používame datle Medjool, ktoré sú prirodzene sladké, bohaté na vlákninu a minerály, ako je draslík. Datle rozmixujeme spolu s arašidovým maslom a vanilkovým extraktom. Nakoniec tyčinky obalíme v rozpustenej horkej čokoláde. Práve tu prichádza do hry náš tajný tip – čokoláda Callebaut, o ktorej si povieme viac nižšie.
Arašidové maslo ako základ
Vedeli ste, že z arašidov si ľahko vyrobíte domáce arašidové maslo, ktoré potom využijete na množstvo spôsobov? Stačí kvalitné arašidy a dobrý mixér. Hodí sa na pečivo, do kaší, smoothie alebo ako prísada pri pečení dezertov. Výborne doplní aj slané jedlá, napríklad omáčky, dipy alebo marinády. Môžete ho tiež použiť ako rýchlu a výživnú desiatu v kombinácii s ovocím či jogurtom.
TIP: Máte radi arašidy a orechové maslá? Potom si kúpte rovno lahodné arašidové maslo v 1 kg balení, ktoré môžete využiť na zdobenie torty, do zálievok alebo jednoducho len tak.

Prečo namiesto karamelu používame datle
Tradičný karamel je síce chuťovo lákavý, ale obsahuje veľa rafinovaného cukru, ktorý nášmu telu neprináša nič prospešné. Datle sú skvelou prírodnou alternatívou, pretože nielenže dodávajú sladkú chuť, ale aj veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie, a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom.
Navyše obsahujú minerály, ako sú draslík a horčík, ktoré podporujú zdravie srdca a správnu funkciu svalov.
Vegánska belgická mliečna čokoláda bez mlieka 250 g
Prečo je najlepšie použiť čokoládu Callebaut?
Keď ide o čokoládu, nič neprekoná Callebaut. Táto belgická čokoláda sa vyrába z prvotriednych kakaových bôbov a už viac ako 100 rokov je obľúbenou voľbou čokolatiérov na celom svete. Preslávila sa svojou jemnou, vyváženou chuťou a stabilnou, vysokou kvalitou.
V ponuke majú aj vegánsku verziu či čokoládu bez cukru. My sme nakoniec zvolili horkú čokoládu, pretože sa lepšie rozpúšťa než čokoláda bez cukru a trochu cukru nám v menšej miere neuškodí.
FAQ – Najčastejšie otázky
Môžem použiť iné orechy namiesto arašidov?
Áno, môžete, ale výsledná chuť bude trochu iná. Skvelou voľbou sú napríklad pekanové orechy, ktoré dodajú tyčinkám jemnú, maslovú chuť.
Aké orechové maslo použiť namiesto arašidového masla?
Výborne poslúži napríklad mandľové maslo alebo lieskovoorieškové maslo. Obe dodajú tyčinkám jemnú, prirodzene sladkastú chuť.
Môžem snickers zmraziť?
Áno, môžete ich bez problémov zmraziť. V mrazničke vydržia približne 2 mesiace.

Zdravé domáce snickers – lepšie ako kupované
Ingrediencie
- 1 a ½ hrnčeka mandľovej múky
- 3 PL kokosového oleja (tekutého, možno trochu ohriať)
- 2 PL javorového sirupu alebo medu
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 hrnček vykôstkovaných datlí Medjool (namočených v horúcej vode na 10 minút)
- 2 PL arašidového masla
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ hrnčeka pražených arašidov
- 1 a ⅓ hrnčeka čokoládových kôstok (horká čokoláda)
- 2 ČL kokosového oleja
Pokyny
- Predhrejte rúru na 180 °C a vymastite formu olejom alebo ju vystlite papierom na pečenie, ideálne na banánový chlieb.
- V miske zmiešajte mandľovú múku, javorový sirup, vanilkový extrakt a kokosový olej. Cesto pevne vtlačte do pripravenej formy a vytvorte rovnomernú vrstvu.
- Pečte 20 minút a potom nechajte cesto úplne vychladnúť.
- Medzitým si pripravte karamelovú vrstvu – namočené datle a arašidové maslo rozmixujte v mixéri, až vznikne hladká zmes.
- Na vychladnutú vrstvu cesta rozotrite karamel a posypte arašidmi, ktoré jemne vtlačte.
- Dajte na 30 minút do mrazničky.
- Medzitým rozpustite čokoládové kúsky s kokosovým olejom nad parným kúpeľom.
- Vyberte z mrazničky, nakrájajte na rovnomerné tyčinky, každú potrite čokoládovou polevou a nechajte stuhnúť v chladničke.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
