Pohánka je bezlepková pseudoobilnina, ktorá si získala mnoho priaznivcov zdravej výživy na celom svete. Možno ste sa stretli s názorom, že niektorí ľudia ochutnali pohánku raz a stačilo im. Bolo by však skvelé dať jej druhú šancu. Dnes máme v kuchyni na výber viacero druhov pohánok a možno ju pripraviť tak, že zachutí celej rodine.
Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako uvariť pohánku, kedysi známu ako plodinu chudobných, aby chutila a voňala aj tým najväčším gurmánom. Na záver si povieme, ako pripraviť pohánku bez varenia.

Druhy pohánky podľa spôsobu zbavovania šupiek
Pohánku delíme na dva druhy podľa spôsobu, akým je zbavená svojej šupky: mechanicky lúpaná a termicky lúpaná. Mechanicky lúpaná pohánka sa šupky zbavuje jemným a postupným brúsením, zatiaľ čo termicky lúpaná pohánka sa spracúva pri vysokých teplotách, ktoré uľahčujú oddelenie šupky. To má tiež vplyv na jej chuť a vôňu.
Spôsob lúpania pohánky a vplyv na zdravie
Pohánka, ktorá bola zbavená šupky pomocou vysokých teplôt, má tmavohnedú farbu. Tento proces jej dodáva typickú horkastú až zemitú pachuť a zatuchnutú vôňu. Proces túto pohánku zároveň ochudobní o väčšinu živín, ktoré obsahuje.
Mechanicky lúpaná pohánka má, naopak, svetlo zelenú farbu. Jej vôňa je oriešková a má jemnú chuť. Obsahuje navyše množstvo zdraviu prospešných látok.

Prečo jesť pohánku?
Pohánka patrí medzi pseuodoobilniny rovnako ako amarant a quinoa. Pseudoobilniny sú širokolisté rastliny, ktorých semená sa využívajú podobným spôsobom ako obilie. Neobsahujú však lepok, čo je výborná správa pre ľudí s intoleranciou alebo celiatikov.
Prínos pohánky pre zdravie je viac než pozitívny. Nielenže je prirodzene bezlepková, má tiež vysoké výživové hodnoty. Vďaka obsahu horčíka a vitamínu B podporuje psychickú pohodu. Navyše je tiež veľmi univerzálna – môžete ju pripraviť ako na slano, tak aj na sladko.
- Bezlepková pseudoobilovina: Vďaka tomu, že neobsahuje lepok, si ju môžu vychutnať aj celiatici. Je skvelou alternatívou pšenice alebo jačmeňa.
- Bielkoviny: Obsahuje zhruba 11 % bielkovín, ktoré sú pre človeka obrovským zdrojom energie. Pre vegánov a vegetariánov je skvelou súčasťou jedálnička.
- Podpora kardiovaskulárneho systému: Pohánka obsahuje rutín a vitamín P, ktorý posilňuje cievne steny, zvyšuje ich pružnosť, znižuje krvný tlak a pomáha pri prevencii kŕčových žíl.
- Vláknina: Hojne sa v pohánke vyskytuje rozpustná aj nerozpustná vláknina. Pravidelná konzumácia pohánky má pozitívny vplyv na funkciu čriev. Zlepšuje ich peristaltiku a zabraňuje zápche.
- Minerály a vitamíny: Okrem vitamínu P obsahuje aj vitamíny E a B. Pohánka je bohatá aj na horčík, zinok a železo.
- Zlepšenie imunity: Pohánka napomáha správnej funkcii pečene, prispieva k boju proti zápalom a zlepšuje celkovú imunitu.
TIP: Neviete, čo z pohánky pripraviť? Ak máte radi škvarkovú nátierku, prekvapí vás naša falošná škvarková nátierka z pohánky, ktorá je na rozdiel od tej tradičnej zdravá.
Nežiaduce účinky pohánky
Aj napriek tomu, že je pohánka veľmi žiadaná a zdravá superpotravina, môže nás prekvapiť vo chvíľach, keď to najmenej potrebujete. Pohánka totiž obsahuje veľké množstvo vlákniny, a preto môže spôsobovať pocit plynatosti a nadúvania. Preto je vhodné pohánku pred varením namočiť do studenej vody, aby bola lepšie stráviteľná.
Druhy pohánky
Lámaná pohánka, pohánkové krúpy alebo pohánková múka? Pohánka nie je iba o jednom druhu. Poďme si spoločne vysvetliť rozdiely medzi nimi, aby ste vedeli, po čom nabudúce v obchode siahnuť. Každý typ pohánky má nielen inú textúru, chuť, spôsob prípravy, ale aj spôsob využitia.
Lúpaná krúpová pohánka
Pohánkové krúpy sú celé zrná pohánky, ktoré sú zbavené tvrdej tmavej šupky. Tento druh pohánky má jemne orieškovú chuť a skvelú dvojku tvorí s cesnakom, hubami alebo pečenou zeleninou. Vďaka svojej konzistencii sa krúpy pri varení nerozvaria, ale zostanú sypké. Ide o základnú surovinu na výrobu ostatných druhov pohánok. Tento druh je možné použiť:
- do šalátov alebo ako prílohu k hlavným jedlám,
- do náplní,
- ako základ rizota,
- na sladko ako základ pohánkového nákypu s ovocím.

Lámaná lúpaná pohánka
Lámaná pohánka vzniká nalámaním pohánkových zŕn (krúp). Tento druh pohánky má jemne orieškovú chuť, vďaka ktorej sa perfektne hodí k bylinkám a koreniam. Jej konzistencia je vďaka drobnej textúre jemnejšia a príprava pohánky je rýchlejšia. Skvele sa hodí:
- do polievok a kaší,
- ako základ do nákypov,
- do nátierok.
Pohánková kaša
Pohánková kaša sa vyrába procesom tzv. extrúzie. Ide o technologický proces, pri ktorom sa z namletej pohánky pri zahriatí odparí voda. Pohánka sa vystaví vysokému tlaku a teplote. Extrúziou sa vytvára instantná kaša. Výrobok sa už nemusí variť a stačí ho zaliať horúcou vodou alebo mliekom.
Pohánková múka
Rovnako ako iné múky, aj pohánková vzniká jemným pomletím základnej suroviny, teda pohánky. Ak ju nameliete nahrubo, vzniká pohánková krupica. Vďaka svojej jemnej konzistencii je pohánková múka vhodná na výrobu bezlepkových surovín alebo ako múka do palaciniek.
Ako uvariť pohánku, aby chutila?
Varenie pohánky je jednoduché, no aj tak si vyžaduje správnu prípravu. Rovnako ako strukoviny, aj pohánku treba prepláchnuť pod tečúcou studenou vodou. Týmto sa zbavíte prípadných nečistôt a prebytočného škrobu. Výsledkom bude pohánka bez horkej chuti a bez lepivej konzistencie.
Namáčať alebo nenamáčať?
Pohánku pred varením netreba namáčať, stačí ju prepláchnuť. Ak však máte dostatok času, nechajte ju namočenú aspoň 30 minút v studenej vode. Skrátite tak čas samotného varenia až o polovicu a pohánka tak získa jemnejšiu štruktúru. Do vody pridajte štipku soli, bobkový list alebo citrónovú šťavu, ktoré pohánke dodajú sviežosť a zjemnia jej zemitú chuť.

Pár jednoduchých pravidiel, ako uvariť pohánku
Už sme spomínali, že varenie pohánky je veľmi jednoduché. Nižšie vám prinášame niekoľko jednoduchých pravidiel, ako uvariť pohánku, aby bola chutná.
- Prepláchnutie: Pred samotným varením je dôležité pohánku prepláchnuť a zbaviť ju nečistôt a škrobu. Voda musí byť číra.
- Pomer vody a pohánky: Po prepláchnutí dajte pohánku do hrnca a zalejte ju vodou. Ideálny pomer vody a pohánky je 2 : 1.
- Stiahnite plameň: Keď privediete pohánku do varu, stiahnite plameň a nechajte pohánku za občasného miešania variť asi 5 – 7 minút. V prípade lámanej pohánky stačia iba 3 minúty.
- Dusenie: Po uplynutí času odstavte hrniec z platne a pod pokrievkou nechajte pohánku ešte 5 minút dôjsť.
TIP: Pri varení pohánky môžete do vody pridať maslo, aby ste dosiahli krémovejšiu textúru, a vývar alebo bylinky na ochutenie.
Chyby pri varení pohánky a ako im predísť?
Aj majster tesár sa niekedy utne. Okrem toho, že pohánku môžete rozvariť, môže sa vám stať, že bude mať horkú chuť. Rozvarená pohánka sa pozná tak, že je mazľavá. Správne uvarená pohánka je mäkká, ale stále drží tvar. Horká chuť pohánky môže byť dôsledkom nesprávneho spôsobu skladovania. Dbajte na to, aby bola pohánka vždy skladovaná na chladnom, temnom a suchom mieste.

Ako pripraviť pohánku bez varenia
Veľkou výhodou pohánky je to, že ju môžete pripraviť aj bez varenia. Slovami laika – stačí ju zaliať vodou.
- Príprava pohánky je rovnaká ako pri varení. Je potrebné pohánku prepláchnuť pod studenou vodou, aby ste ju zbavili nečistôt a prebytočných škrobov.
- Pohánku zalejete vriacou vodou v pomere 1 : 2 (dva diely vody na jeden diel pohánky).
- Osolíte a prikryje pokrievkou.
- Pohánku lámanku necháte zhruba 15 minút pod pokrievkou dôjsť. V prípade krúp tento proces trvá až 30 minút.
TIP: Ochutnajte našu zapečenú pohánku na sladko s jablkami alebo rizoto z pohánky!
Chcete pohánkový čaj?
Pohánkový čaj je ideálnou voľbou, ak chcete nahradiť tekutiny s vysokým obsahom cukru. Je nízkokalorický a obsahuje veľké množstvo živín. Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako si ho môžete pripraviť doma.
- Do hrnčeka nasypte zhruba lyžičku pohánky.
- Zalejte ju asi 250 ml horúcej vody.
- Nechajte asi 10 minút lúhovať.
- Potom čaj sceďte a ideálne si ho ihneď vychutnajte.
Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako uvariť cícer v hrnci a bez namáčania v tlakovom hrnci (papiňáku).
FAQ – Načastejšie otázky
Koľko pohánky na jednu porciu?
Na jednu poricu stačí 50 g pohánky v suchom stave.
Ako často môžem jesť pohánku?
Pohánka je na živiny bohatá pseudoobilnina, takže sa ju nemusíte báť konzumovať v rôznych formách aj niekoľkokrát týždenne.
Ako uvariť pohánku v ryžovare
Pohánku prepláchnite studenou vodou, nasypte do ryžovaru a zalejte vodou. Ideálny pomer vody a pohánky je 2 : 1. Na dochutenie môžete pridať bylinky, alebo korenie. Ryžovar zapnite. Po 15 – 20 minútach bude pohánka uvarená.
Ako dlho namáčať pohánku pred varením?
Pohánku stačí namočiť do vlažnej vody zhruba na 30 – 40 minút. Tým sa zbavíte všetkých nečistôt, skrátite čas varenia a pohánka bude lepšie straviteľná.
Aké má pohánka výživové hodnoty?
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota 1570 kJ/375 kcal
Bielkoviny: 9,5 g
Sacharidy: 74 g
z toho cukry: 0 g
Tuky: 2 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: < 0,5 g
Soľ: < 0,1 g

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?