Máte radi jednoduché a rýchle recepty z kefíru? Vyskúšajte tútu voňavú kefírovú bábovku s medom a orechmi, ktorá je rýchla na prípravu a dokonale vláčna. Poďte sa pozrieť, ako sa pripravuje kefírová bábovka.

História bábovky: Vedeli ste, že pochádza z Indie?
Hoci si môžete myslieť, že bábovka je tradičný slovenský dezert, jej korene siahajú až vzdialenej Indie. Jej nezvyčajný tvar, charakteristický otvorom uprostred, sa pripisuje symbolike plodnosti. V hinduistických chrámoch nájdete dosky s otvormi symbolizujúcimi ženskú plodnosť, ako aj stĺpy predstavujúce mužský symbol.
Prvá bábovka, známa ako Kugelhupf, sa objavila na začiatku 17. storočia v nemeckom Lembergu. Odtiaľ sa dostala ku kráľovi Stanislawovi Leszczyńskému v Poľsku a neskôr na francúzsky dvor Márie Antoinetty, kde si ju vychutnával cisár František Jozef I.

Prečo sa bábovka volá bábovka?
Názov „bábovka“ je zahalený rúškom tajomstva. Niektoré teórie naznačujú, že názov dostala podľa starých „báb“, ktoré ju piekli, iné tvrdia, že názov súvisí s formou na pečenie, ktorá mala tvar líca baby. Hoci takýchto teórií je veľa, skutočný pôvod názvu bábovka je stále nejasný.
Z čoho sa vyrába kefírová bábovka?
Kefírová bábovka sa tradične vyrába z kefíru, oleja, hladkej múky a cukru. Aby bola riedka, odporúča sa pridať prášok do pečiva a prípadne sódu. Ak si chcete pripraviť voňavú kefírovú bábovku, odporúčame do cesta na kefírovú bábovku pridať trochu škorice a časť cukru nahradiť medom.
Nezabudnite do bábovky pridať trochu opražených nasekaných orechov, môžete použiť vlašské, pekanové alebo ako my para orechy.

Rýchla kefírová bábovka krok za krokom
Orechy opražte na suchej panvici a necháme vychladnúť. Potom ich trochu rozdrvte sekáčikom na orechy alebo rukami (pekanové orechy sa dajú ľahko nalámať).
Potom začnite pripravovať cesto na bábovku tak, že v jednej miske vyšľaháte kefír s vajcom, olejom, cukrom a medom, v druhej miske zmiešate prášok do pečiva, múku a sódu. Postupne vmiešajte múku a prášok do pečiva do kefíru s vajcom, olejom, cukrom a medom.
Ak máte kuchynský robot, môžete cesto pripraviť priamo v ňom. My to robíme tak, že doň nasypeme všetky prísady a necháme ho pracovať. Robot si s tým vždy poradil.
Dvojfarebná bábovka: Ako na ňu
Cesto rozdeľte dve časti, väčšiu a menšiu časť. Do menšej vmiešajte kakao, do väčšej nasekané orechy. Ak nemáte silikónovú formu, formu na bábovku vymažte olejom alebo iným tukom. Do formy striedavo lejte svetlé a tmavé cesto.
Ako dlho sa pečie kefírová bábovka
Bábovku pečte pri teplote 175 °C približne jednu hodinu. Potom skúste špajdľou, či je cesto hotové a či sa nelepí. Ak sa nelepí, môžete kefírovú bábovku vybrať z rúry.
Recept: Kefírová bábovka s jablkami
Ak máte veľkú úrodu jabĺk, môžete do kefírovej bábovky namiesto medu pridať strúhané jablká. Úplne skvele sa hodia k orechom a škorici. Jedna šálka bude stačiť.
Prečo piecť bábovku z kefíru?
Nie je náhoda, že existuje toľko receptov s kefírom. Pretože je kyslý výborne reaguje s kypriacimi látkami a rozkladá lepok v ceste. Kvasinky vďaka tomu produkujú oxid uhličitý, ktorý spôsobuje jemnú perlivosť a v ceste vytvára vzduchové bublinky. Každý kefírový koláč je preto vláčny aj nadýchaný.
A viete, aká je zdravá, ale veľmi dobrá bábovka? Maková bábovka bez vajec, ktorá je úplne bez cukru! Aký je vaša obľúbená bábovka? Čokoládová, jogurtová alebo tvarohová bábovka? Dajte nám vedieť.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako spoznať, že je bábovka upečená
Zapichnite špajľu do bábovky a vytiahnite ju. Ak sa na špajli už nelepí cesto, bábovka je upečená.
Prečo piecť bábovku z kefíru
Kefír patrí medzi probioticky najbohatšie potraviny, a preto je skvelé ho zakomponovať aj do pečenia.
Aké orechy sa hodia do kefírovej bábovky?
Do kefírovej bábovky sa skvele hodia pekanové, vlašské, lieskové aj para orechy.
Prečo orechy opražiť?
Orechy je dobré opražiť, pretože potom získajú oveľa lepšiu chuť.
Ako dlho sa pečie kefírová bábovka?
Kefírová bábovka sa pečie zhruba hodinu, záleží na veľkosti formy.
Prečo sa do kefírovej bábovky dáva jedlá sóda aj kypriaci prášok?
Cesto je pomerne hutné, a ak pridáte len kypriaci prášok, nemusí byť bábovka nadýchaná. Ničomu to nevadí, je dobrá aj tak. Záleží, akú bábovku máte radi.
Môžem pridať menej cukor v kefírovej bábovke?
Určite, ak ste zvyknutí na menej cukru, pokojne použite len pol hrnčeka alebo aj menej. Všetko záleží na preferenciách.

Luxusná a vláčna kefírová bábovka: Rýchly a jednoduchý recept
Vybavenie
- 1 forma na bábovku
Ingrediencie
- 500 ml kefíru
- 2 vajcia
- 2,5 hrnčeka hladkej múky
- 0,5 hrnčeka oleja
- 1 hrnček cukru
- 5 lyžíc medu
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička jedlej sody
- 1 lyžička kypriaceho prášku
Pokyny
- Opražte orechy na suchej panvici a nechajte vychladnúť. Rozdrvte ich sekáčikom na orechy alebo rukami (pekanové orechy možno nalámať).
- V jednej mise zmiešajte kefír, vajcia, olej, cukor a med.
- V druhej mise zmiešajte prášok do pečiva, múku a sódu.
- Postupne vmiešajte zmes múky s práškom do pečiva do zmesi kefíru.
- Cesto rozdeľte dve časti, väčšiu a menšiu časť. Do menšej vmiešajte kakao, do väčšej nasekané orechy.
- Ak nemáte silikónovú formu, formu na bábovku vymažte olejom alebo iným tukom.
- Do formy striedavo lejte svetlé a tmavé cesto.
- Pečte pri teplote 175 °C približne hodinu. Otestujte špajľou, či je cesto hotové a nelepí sa.
- Ak sa cesto nelepí, vyberte kefírovú bábovku z rúry.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
V recepte chýbajú VAJCIA.
Ďakujeme, opravíme 🙂
Skúsila by som to, ale v zložení sa vám stratili vajcia a kefír… Koľko čoho? Potom to skúsim, ďakujem.
Dobrý deň, recept obsahuje 2 vajcia a 500 ml kefíru. Prajem pekný deň!