Je možné vychutnať si pohár chladeného mlieka, aj keď trpíte intoleranciou laktózy alebo alergiou na bielkoviny kravského mlieka? Ak ste odpovedali nie, mýlite sa! V súčasnosti už nie je problém nájsť v obchodoch mlieko bez laktózy, ktoré umožňuje dopriať si pôžitok z tohto nápoja aj alergikom.
Bezlaktózové mlieko a jeho zloženie
Bezlaktózové mlieko sa možno trochu prekvapivo vyrába z bežného kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka, ktoré obsahuje laktózu. Aké je tajomstvo jeho výroby?
Počas výroby sa do výrobkov pridáva laktáza, ktorá dokáže rozložiť laktózu na glukózu a galaktózu. Tieto jednoduchšie cukry sú už pre človeka ľahko stráviteľné. V dôsledku týchto chemických procesov sa bezlaktózové potraviny vyznačujú aj sladšou chuťou v porovnaní s bežnými potravinami.
So zníženým obsahom laktózy alebo bez laktózy?
Ktorý produkt sa vôbec môže honosiť označením bezlaktózový? V tomto prípade sú pravidlá jasne definované legislatívou. Rozlišuje sa medzi produktami, ktoré majú označenie so zníženým obsahom laktózy a bez laktózy.
Označenie so zníženým obsahom laktózy sa vzťahuje na produkty, ktoré neobsahujú viac ako 1 g laktózy na 100 g alebo 100 ml vo forme určenej na priamu konzumáciu. V prípade bezlaktozových produktov nesmie byť obsah laktózy vyšší ako 0,01 g na 100 g alebo 100 ml, opäť vo forme určenej na priamu spotrebu.

Laktóza sa nachádza vo väčšine mliečnych výrobkov
Kde všade sa laktóza nachádza? Alergici dobre vedia, že je prítomná vo väčšine mliečnych výrobkov. Výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo, sú fermentované mliečne výrobky, ako je kefír alebo acidofilné mlieko. Laktóza sa vo veľkom množstve nenachádza ani v syroch, čo je spôsobené spôsobom ich výroby, pri ktorom sa laktóza rozkladá fermentáciou.
Laktózová intorlerancia neznamená definitívne prestať piť mlieko!
Čo máte robiť, ak vám diagnostikovali laktózovú intoleranciu, ale neviete si predstaviť život bez pohára mlieka? V takom prípade môžete hovoriť o šťastí, pretože v súčasnosti sa už na pultoch obchodov môžete stretnúť s rôznymi rastlinnými mliekami v pomerne veľkom počte, ktoré rozhodne nemožno vnímať len ako náhradu. Odborníci na výživu sa zhodujú, že rastlinné mlieka sú ideálnou voľbou pre ľudí, ktorí trpia laktózovou intoleranciou.
Príznaky laktózovej intolerancie
Ktorí ľudia najviac ocenia mlieko bez laktózy? Nie sú to len ľudia s laktózovou intoleranciou, ale aj vegáni a ľudia, ktorí dodržiavajú zdravý životný štýl. Intoleranciu laktózy možno charakterizovať ako neschopnosť organizmu štiepiť mliečny cukor.

Neznášanlivosť sa prejavuje nadúvaním, pocitom plnosti, bolesťami brucha, pálením záhy, črevnou kolikou, hnačkou a zvracaním. Príznaky sa zvyčajne objavia do dvoch hodín po konzumácii mliečneho výrobku. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, podiel ľudí s intoleranciou laktózy v populácii je pomerne vysoký. Mnohí z nich o tom ani sami nevedia.
Intolerancia laktózy verzus alergia na kravské mlieko
Je nepochybne zaujímavé vedieť, že dojčatá, ktoré sú doslova životne závislé od materského mlieka, takmer nikdy nemajú nedostatok enzýmu nazývaného laktáza. S pribúdajúcim vekom sa však jej množstvo postupne znižuje, takže s problémami s trávením mliečnych výrobkov sa u starších ľudí stretneme oveľa častejšie.
Laktózová intolerancia je geneticky podmienená, takže v niektorých populáciách sa s ňou môžete stretmúť častejšie. Laktózová intolerancia môže byť aj dočasná, napríklad u ľudí, ktorí prekonali infekčné hnačkové ochorenie. Intolerancia laktózy by sa nemala zamieňať s alergiou na kravské mlieko, ktorá je imunitnou reakciou organizmu. Pri alergii na kravské mlieko sa vyskytujú aj niektoré ďalšie príznaky, ako sú kožné alebo dýchacie problémy. V porovnaní s intoleranciou laktózy ide skôr o problém v detskom veku, ktorý zvyčajne časom ustúpi.
Rastlinné mlieko a jeho druhy
Aké sú najbežnejšie a najobľúbenejšie druhy rastlinného mlieka, ktoré sú dostupné na trhu?

Sójové mlieko
Sójové mlieko sa odporúča do širokej škály receptov, kde môže plnohodnotne nahradiť kravské mlieko. Používa sa aj ako prísada do kávy a iných horúcich nápojov. Môže sa pridávať aj do smoothies alebo sa odporúča používať pri varení a pečení, keď má byť pomer rovnaký ako pri normálnom mlieku. Degustátori sa zhodujú, že má málo výraznú sladkú chuť. Má nízky obsah tuku. Odborníci apelujú, že by sa nemalo konzumovať opakovane počas dňa, pretože sójové bielkoviny sú v ňom vysokokoncentrované.
Mandľové mlieko
Mandľové mlieko je v súčasnosti veľmi obľúbené. Niet divu, veď ho odporúčajú mnohí odborníci na zdravú výživu. Okrem toho, že má nízky obsah kalórií, obsahuje širokú škálu vitamínov a minerálnych látok vrátane vitamínov E a B, mangánu, horčíka, vápnika, železa, fosforu a zinku. Nie je problém kúpiť ich sladené, ale lepšie sú tie s datľami ako s cukrom. Kuchári pridávajú mandľové mlieko do kaší a rôznych dezertov. Vždy by ste mali skontrolovať etiketu, aby ste sa uistili, že je naozaj vyrobené z mandlí, ktorých podiel by sa mal pohybovať medzi 10 až 12 percentami.
Kešu mlieko
Mierne sladšie a tučnejšie kešu mlieko je veľmi prospešné pre zdravie. Okrem zdravých tukov obsahuje meď, mangán, horčík, fosfor a zinok. Kešu mlieko môže ideálne ochutiť smoothies a mliečne koktaily a je vhodné aj do zmrzliny namiesto smotany. Možno ho použiť aj na ochutenie čaju alebo šálky kávy.
TIP: Kúpte si 1 kg balenie kešu orechov našom obchode.
Kokosové mlieko
Kto by dnes nepoznal kokosové mlieko, ktoré sa v porovnaní so svojimi rastlinnými konkurentmi pýši prívlastkami najhustejšie a najtučnejšie? Tuky v ňom sa veľmi rýchlo vstrebávajú, vďaka čomu ich telo veľmi rýchlo premení na energiu, podobne ako cukry.

Použitie kokosového mlieka možno odporučiť všade tam, kde by sa inak použila smotana alebo jogurt. Milovníkom výraznejších chutí ho nemožno odporučiť na krémové latte alebo kapučíno. Z jeho vlastností logicky vyplýva, že ani s kokosovým mliekom by sa nemalo preháňať.
Ryžové mlieko
V porovnaní s vyššie uvedenými orechovými alternatívami sa ryžové mlieko vyznačuje nižším množstvom bielkovín a tukov a vyšším množstvom sacharidov. Z týchto dôvodov je ryžové mlieko sladké, ale aj o niečo vodnatejšie, takže je vhodné na použitie do kaší a cereálií. Hoci samo o sebe nie je veľmi výživné, v obchodoch je možné nájsť jeho varianty s rozličnými aditívami, nevynímajúc minerály, vitamíny alebo bielkoviny.
Konopné mlieko
Konopné mlieko je u nás stále veľmi nezvyčajné rastlinné mlieko. Je to trochu nespravodlivé, pretože má najvyšší obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné, pretože pomáhajú predchádzať srdcovým chorobám a znižujú krvný tlak.

Okrem toho má konopné mlieko aj vysoký obsah bielkovín. Ľudia, ktorí sa rozhodnú vyskúšať konopné mlieko, by sa mali pripraviť na to, že má veľmi špecifickú a výraznú chuť, ktorá nemusí každému chutiť. Je skôr krémové ako vodové.
Makové mlieko
Makové mlieko je v Pobaltí pomerne bežné, zatiaľ čo u nás je skôr výnimkou. V porovnaní s kravským mliekom je oveľa výdatnejším zdrojom vápnika. Chuť makového mlieka je jedinečná a odporúča sa piť ho osladené alebo ochutené škoricou alebo vanilkou. Je vhodné do sladkých kaší a dezertov.
Je všeobecne známe, že mak je v malých množstvách veľmi užitočný pre zdravie, ale vo väčších množstvách je opiátom. Dospelý človek by ho však musel vypiť niekoľko litrov denne, aby sa ním predávkoval, takže v tomto smere sa makového mlieka naozaj netreba obávať.
Recepty na domáce rastlinné mlieka:
- Recept na domáce mandľové mlieko
- Recept na luxusné arašidové mlieko
- Recept na makové mlieko
- Recept na luxusné pistáciové mlieko
- Recept na makadamové mlieko
- Recept na kokosové mlieko
- Recept na jednoduché mlieko z kešu orechov

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?