Ak milujete indickú kuchyňu, ale ešte ste si ju neodvážili pripraviť doma, úplne vás chápeme. Tento recept na indické kari si zvládne doma pripraviť každý a je také chutné, že si ho budete chcieť robiť každý týždeň.
Indická korma je najpopulárnejšie indické jedlo
Korma je indický názov pre techniku dusenia mäsa alebo zeleniny s množstvom korenia, pri ktorej hlavnú úlohu zohráva koriander, rímska rasca a garam masala. Korma patrí medzi menej korenisté indické jedlá a najčastejšie sa pripravuje s kokosovým mliekom. Vďaka tomu ju môžete pripraviť na vegánsky spôsob.
Ako pripraviť indické kari
V indických receptoch je najdôležitejšie mať správne korenie – a že ho nie je málo. Ak vám môžeme poradiť, pripravte si ho najprv oddelene do misky, aby ste na žiadne nezabudli.
Na prípravu indického kari budete potrebovať mleté korenie, a to mletú škoricu, klinčeky, kardamón, kurkumu, koriander, rascu, čili, garam masalu a muškátový oriešok. Recept tradične obsahuje aj čerstvé čili papričky, cesnak, cibuľu a zázvor.
Čo dodáva indickej korme jemnú chuť?
Na zjemnenie chuti sa používa kokosové mlieko a mandľové alebo kešu maslo. V našom e-shope si môžete kúpiť 1 kg balenie kešu orechov.
Zdroj bielkovín v indickej korme
Do indickej kormy sa skvele hodí cícer alebo rímsky hrach. Ide o veľmi vďačná strukovina s vysokým obsahom železa, zdravých tukov a vlákniny.
Môžete použiť suchý aj konzervovaný cícer. Ak vás cícer nafukuje, po uvarení ho olúpte – stačí ho trieť rukami a šupka sa začne sama oddeľovať. Do indickej kormy sa pridáva aj bobkový list, ktorý pomáha zmierniť nadúvanie a podporuje trávenie.

Karfiol môžete upiecť alebo uvariť
Zelenina sa tradične varí priamo v hrnci, ale ak používate multifunkčný hrniec alebo tlakový hrniec, karfiol upečte zvlášť v rúre alebo ho uvarte samostatne. V tlakovom hrnci by sa mohol ľahko rozvariť, a to nechcete.
Kari si pripravte deň vopred
Ak nemáte tlakový alebo multifunkčný hrniec, odporúčame pripraviť kari omáčku deň vopred, aby sa správne prepojili chute.
Pozor na výber čili papričiek
Do kari patrí málo pálivá čili paprička, preto ju vždy ochutnajte, než ju pridáte celú do kormy. Najmä ak budete používať tlakový hrniec, čili sa ľahko rozleží a pri použití väčšieho množstva pálivejšej papričky by sa korma mohla stať príliš ostrou.
Čo podávať k indickému kari?
Indické kari môžete podávať s ryžou, karfiolovou ryžou, ak držíte nízkosacharidovú diétu, alebo s indickými palacinkami.
Ďalšie recepty z kešu orechov:
- Recept na jednoduché arašidové thajské kari (vegánske)
- Domáce kešu maslo: Recept z pražených orechov
- Maslo z kešu s kokosom
- Jednoduchý vegánsky cícer na paprike
- Tekvicová omáčka na cestoviny (vegánska)

Recept: Dokonalá vegánska korma (indické kari)
Ingrediencie
Korenie
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 2 kusy bobkového listu
- 1/8 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletého kardamónu
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžičky mletého koriandru
- 1½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička garam masala
- štipka muškátového orieška
- čili podľa chuti
Karí omáčka (ideálna je vyrobená deň vopred)
- 2 lyžice kokosového oleja/ghí (ak nie ste vegáni)
- 1 kus veľkej cibule, nakrájaná na drobno
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaných na drobno
- 1 kus málo štipľavej čili papričky, nakrájaná na jemno
- 1 lyžica zázvoru, nastrúhaného na jemno
- soľ podľa chuti
- 400 g olúpaných paradajok z konzervy
- 400 ml kokosového mlieka z plechovky
- 2 lyžice mandľového či kešu masla (zriedeného ½ šálky vody)
- 1 lyžička cukru
- 300 g karfiolu, rozdeleného na ružičky
- 1 plechovka cícera (či 2 šálky vareného cíceru)
- šťava z limetky
S čím podávať
- nasekaný čerstvý koriander
- 2 šálky basmati či karfiolovej ryže alebo indické placky
Pokyny
- Cibuľu najprv opražte na oleji dozlatista.
- Pridajte cesnak, čerstvú čili papričku a zázvor a spolu ich 2 – 3 minúty restujte na miernom plameni.
- Pridajte korenie, okrem bobkového listu, a restujte ďalšie 2 minúty.
- Zalejte kokosovým mliekom, pridajte paradajky z konzervy a mandľové alebo kešu maslo rozšľahané vo vode. Osoľte podľa chuti a varte 15 minút.
- Paradajky roztlačte a pridajte cícer, bobkový list a karfiol. Varte 15 – 20 minút, kým karfiol nezmäkne.
- Vyberte bobkový list.
- V prípade potreby dochuťte soľou, limetkovou šťavou a cukrom.
- Podávajte s ryžou alebo indickou plackou. Ozdobte čerstvým koriandrom.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
