Veľkonočný baránok je symbolom Veľkej noci vo väčšine domácností, minulý rok sme pripravili nízkosacharidový variant baránka, tento rok sme sa rozhodli použiť cesto z mrkvy, orechov a kokosového mlieka. Chutil výborne. Takže ak máte radi mrkvové dezerty, určite si ho zamilujete.
Prečo piecť zdravšiu verziu veľkonočného baránka
Tradičný veľkonočný baránok vznikol ako symbol baranieho mäsa, ktoré sa bežne jedlo po pôste. Je síce chutný, ale obsahuje zbytočne veľa rafinovaného cukru a tuku. Preto ak chcete maškrtiť bez obáv, neváhajte vyskúšať tento recept na dokonale vláčneho baránka z mrkvy.

Mohlo by vás zaujímať: Chcete na oslavu Veľkej noci upiecť tradičné dezerty, na ktorých si pochutí celá rodina? Inšpiráciu nájdete na našom blogu.
Veľkonočný baránok: Ako pripraviť dokonalé mrkvové cesto
Najprv si mrkvu nastrúhajte najemno, môžete použiť kuchynský robot, sekáčik na orechy alebo klasické strúhadlo. Ak budete mať príliš veľké kúsky, bude sa vám s cestom ťažšie pracovať. Na druhej strane nechcete, aby mala mrkva príliš kašovitú konzistenciu, pretože práve vďaka kúskom mrkvy je tento báranok výnimočný.
Orechy pomeľte len nahrubo, aby mal baránok po upečení peknú textúru. My sme opatrne použili sekáčik na orechy.
Po príprave základných surovín si oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh spolu so štipkou soli.

V inej miske vyšľahajte žĺtky so sladidlom, ak namiesto sirupu používate cukor, stačí vyšľahať žĺtky a postupne pridať kokosové mlieko, múku s práškom do pečiva, škoricu, nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
Všetko rozmixujte v kuchynskom robote alebo ručne a potom jemne vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto nalejte do vopred vymastenej a kokosom vysypanej formy na baránka (ak máte silikónovú formu, nie je potrebné ju vymastiť). Baránka pečte pri teplote 180 °C približne 40 – 60 minút v závislosti od veľkosti formy.
TIP: Najkvalitnejšie vlašské orechy z USA a Čile si môžete kúpiť v našom e-shope.
Aké sladidlo použiť do baránka z mrkvového cesta
Výber sladidla na veľkonočného baránka je veľmi dôležitý. My sme použili čakankový sirup, takže náš baránok bol len veľmi mierne sladký. Ak ste zvyknutí na tradičné pečenie, môžete použiť napríklad javorový sirup alebo aj cukor. Ak použijete cukor, odporúčame pridať trochu viac kokosového mlieka, aby bol baránok vláčny.
Tip: Ďalšie cukry a alternatívne sladidlá nájdete TU.
Čo robiť, ak nemáte formu na baránka?
Ak nemáte formu na baránka, môžete skúsiť upiecť veľkonočného zajačika alebo srnčí chrbát. Postup bude rovnaký ako pri tomto osvedčenom recepte na veľkonočného baránka. Dávajte pozor na veľkosť formy a množstvo cesta.

Mohlo by vás zaujímať: Vlašské orechy – všetko, čo o nich potrebujete vedieť.
Tipy na zdravšie veľkonočné pečenie
Chcete na oslavu Veľkej noci upiecť tradičné dezerty, na ktorých si pochutí celá rodina? Na našom blogu nájdete inšpiráciu na chutné a zdravé veľkonočné recepty.
Na Veľkú noc môžete vyskúšať fitnes verziu klasického mazanca. Dá sa pripraviť úplne bez lepku a cukru s použitím tvarohu a orechovej múky.

Zelený štvrtok, deň pred Veľkým piatkom, je dňom odpustenia a obnovy. V tento deň upečte judáše, ktoré sa podávajú na raňajky. Judáše majú priniesť zdravie a ochrániť pred chorobami, uštipnutím hadom a bodnutím osy.
Veľkonočná kuchárska kniha na stiahnutie zadarmo
Naša kuchárska kniha vznikla spojením našej lásky k zdravému životnému štýlu a našej vášne pre varenie, pečenie a experimentovanie. Za receptami sú roky skúšania a testovania rôznych kombinácií pomerov a ingrediencií.

V kuchárskej knihe nájdete naše obľúbené veľkonočné a jarné recepty, ktoré sú založené na kvalitných a zdravých surovinách, ale sľubujeme vám, že oslovia aj tých, ktorí zdravý životný štýl príliš neobľubujú.
FAQ – Najčastejšie otázky
Prečo do cesta na baránka použiť špaldovú múku?
Celozrnná špaldová múka sa od bežnej líši najmä obsahom klíčkov a otrúb. V kuchyni má široké využitie a pri použití špaldovej múky a vďaka nej získajú vaše jedlá zaujímavejšiu, tmavšiu farbu.
Čím nahradiť v recepte na baránka kokosové mlieko?
Môžete použiť mandľové mlieko alebo inú alternatívu rostlinného mlieka.
Čím mrkvového baránka osladiť?
Odporúčame čakankový sirup.
Ako vznikol veľkonočný zajac?
Tradičného veľkonočného zajačika si Slovensko osvojilo z Nemecka.
Vlašské orechy a zdravie?
Obsahujú skutočne veľké množstvo zdraviu prospešných látok a sú dokonca označované ako jedna z 10 potravín s najväčším antioxidačným účinkom.
Ako uskladniť vlašské orechy?
Vlašské orechy sa odporúča skladovať na suchom a tmavom mieste pri teplote 10 až 20 °C.

Recept na zdravého mrkvového baránka
Ingrediencie
- 500 g nastrúhanej mrkvy
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 ml kokosového mlieka
- čakankový sirup
- 150 g vlašských orechov
- 4 vajcia (oddeliť bielky od žĺtkov a zvlášť vyšľahať)
- 1 prášok do pečiva
- 2 lyžičky škorice
- štipka soli
Pokyny
- Oddelíme žĺtky a bielky.
- Bielky so štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu.
- V druhej mise zmiešame žĺtky so sladidlom a vyšľaháme.
- K žĺtkom postupne pridávame kokosové mlieko, múku s práškom do pečiva, škoricu, nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy.
- Všetko premiešame v robote alebo ručne a potom opatrne vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
- Cesto vlejeme do formy na baránka do vopred vymastenej a kokosom vysypanej formy (ak máte silokonovú formu, nie je potrebné ju vymastiť).
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C cca 40 – 60 minút podľa veľkosti formy.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?
Koľko čakankového sirupu dávate? Nikde som sa to nedočítala 🙁