Kuskus: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Kuskus je obľúbená potravina, ktorá sa bežne používa v severoafrickej kuchyni a tiež v kuchyni Blízkeho východu. U nás je bežne dostupný a nájdete ho v každom supermarkete. Viete, aký je rozdiel medzi marockým a izraelským kuskusom a viete ho správne pripraviť?

Čo je kuskus?

Prekvapivo, kuskus nie je ani zrno, ani semeno, ako si možno mnohí myslia. Kuskus je forma cestovín vyrobená zo suchej zmesi krupice a vody.

Kuskus je často hlavnou súčasťou jedál v kultúrach severnej Afriky. Rovnako ako ryža dokáže na seba viazať najrôznejšie chute, sladké aj slané, vďaka čomu je veľmi univerzálnou surovinou.

Keď sa kuskus robí ručne, zmes krupice sa v mise premieša, pridá sa voda a do zmesi sa tzv. vtiera, tým vzniknú malé guľky do podoby kuskusu, ktorý už poznáte. Podľa druhu si môžete vybrať biely kuskus alebo celozrnný kuskus, ktorý sa vyrába z neolúpaných semien.

Marocký kuskus

Marocký kuskus je tradičná forma cestovín vyrobená zo zmesi krupice a vody. V severoafrických kultúrach sa často používa ako základná surovina a vďaka svojej univerzálnosti sa dá kombinovať s rôznymi chuťami. Tradičný ručne vyrábaný kuskus sa varí v pare v hrnci nazývanom couscousier. Je to najmenšia forma kuskusu.

Kuskus alebo cous-cous je vlastne tvrdá pšenica spracovaná do malých guľôčok.
Kuskus alebo cous-cous je vlastne tvrdá pšenica spracovaná do malých guľôčok.

Tip: Cícer: všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Izraelský kuskus

Spomenuli sme marocký kuskus, ale môžete sa stretnúť aj s izraelským kuskusom. Vyrába sa z rovnakej krupicovej múky ako marocký, ale guľôčky sú väčšie a dokonale guľaté. Technicky ide o cestoviny, takže izraelský kuskus sa musí variť vo vode 8 – 10 minút.

Vymysleli ho v Izraeli v 50. rokoch 20. storočia, keď vláda potrebovala nakŕmiť masy migrantov, ktorí denne prichádzali.

Môžete sa stretnúť aj s názvom perlový kuskus. Podľa názvu spoznáte, že v tomto prípade sa kuskusové guľôčky prirovnávajú k malým perlám. A je to len iný názov pre izraelský kuskus.

Vyskúšajte náš kuskus, ktorý vám v špajze vydrží až 1 rok.

Z čoho sa kuskus vyrába?

Všetok kuskus sa vyrába zo semoliny, konkrétne z krupice. Čo to je? Semolina je názov pre múku z tvrdej pšenice. Má vyšší obsah bielkovín ako klasická biela pšeničná múka, takže bude určite lepšia aj pre naše telo.

Semolina je zlatožltá a dodáva kuskusu krásnu farbu a orieškovú chuť. Pri používaní kuskusu majte na pamäti, že sa vyrába z pšenice, a preto nie je bezlepkový.

Skladom 3.72 €
Najrýchlejšie jedlo na svete! Kuskus stačí zaliať horúcou vodou alebo vývarom a za 5 minút je hotový. Kuskus sú hrubo mleté cestoviny, ktoré sa vyrábajú z tvrdej časti pšenice. Pochádza z Talianska a je skvelou prílohou napríklad namiesto ryže. My osobne máme najradšej zeleninový šalát s kuskusom!
Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Olivový olej extra panenský KORONEIKI 250 ml

Nedostupné
TOP produkt medzi olivovými olejmi! Tento extra panenský olivový olej pochádza z veľmi vzácnej odrody Koroneiki, ktorá rastie na Kréte. Olivový olej je lisovaný za studena a vyniká špecifickou chuťou a vôňou. Zaručujeme vám nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.
ČIERNE korenie celé 500 g

ČIERNE korenie celé 500 g

Nedostupné
Čierne korenie používame v kuchyni takmer všetci. Má typicky výraznú ostrú chuť a používa sa predovšetkým na zvýraznenie chuti takmer všetkých druhov pokrmov. Môžeme ho použiť na dochutenie mäsa, rýb, teplých aj studených omáčok, polievok alebo šalátov. Najvýraznejšiu chuť korenia docielime tým, že ho čerstvo rozdrvíme.

Ako sa je kuskus vo svete

Kuskus je vo svete pripravovaný na mnoho spôsobov, ktoré odrážajú miestne tradície. V severnej Afrike je základom rodinných jedál, kde sa podáva s duseným mäsom, zeleninou a množstvom korenia. Na Strednom východe sa kuskus často podáva s jahňacím mäsom a sušeným ovocím, ako sú hrozienka a marhule, čím vzniká harmonická sladko-slaná chuť. V Európe je populárny ako osviežujúci základ pre ľahké šaláty, kuskusové rizotá alebo ako obľúbený kuskus s kuracím mäsom v omáčke.

Ako správne uvariť kuskus?

Pravý, ručne vyrábaný marocký kuskus sa varí trikrát v pare. Poradíme vám, ako pripraviť instantný kuskus, ktorý nájdete v supermarkete. Návod na prípravu kuskusu nájdete na každom obale, ale ak budete postupovať podľa našich pokynov, nemôžete nič pokaziť.

  1. Dajte zovrieť 1 diel vody.
  2. Do misky dajte 2 diely kuskusu.
  3. Kuskus zalejte vriacou vodou, misku zakryte pokrievkou alebo plastovou fóliou a počkajte 5 minút.
  4. Odstráňte vrchnák alebo fóliu a nakoniec kuskus napučte vidličkou, aby sa nezlepil.

Malý tip pre vás: Skúste pripraviť kuskus v čo najširšej nádobe, napríklad aj na menšom plechu na pečenie. Prečo? Kuskus nebude na dne zlepený a na vrchu nedokončený. Skúste to v hlbokej miske aj na plechu a uvidíte, čo sa vám bude lepšie hodiť.

Varenie s kuskusom je radosť. V porovnaní s inými prílohami to trvá len chvíľu.
Varenie s kuskusom je radosť. V porovnaní s inými prílohami to trvá len chvíľu.

Mohlo by vás zaujímať: Bulgur: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Zdravotné prínosy kuskusu

Keď zaradíte kuskus do jedálnička, tak si nielen ušetríte čas pri varení, ale doplníte svojmu telu aj potrebné živiny. Prečo je kuskus zdravý?

Vysoký obsah selénu: Selén je stopový minerál, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Funguje ako antioxidant, ktorý chráni cievy a srdce a znižuje riziko aterosklerózy, infarktov či mŕtvice.

Posilňuje imunitný systém: Podporuje regeneráciu vitamínov C a E a môže mať preventívne účinky proti rakovine.

Zdroj draslíka: Draslík znižuje krvný tlak a podporuje zdravie srdca.

Obsahuje bielkoviny: Napomáha rastu svalovej hmoty a urýchľuje hojenie rán. 

Vysoký obsah vlákniny: V kuskuse nájdeme veľa vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie, podporuje zdravie tráviaceho traktu a môže prispieť k prevencii zápchy i rakoviny hrubého čreva.

Výživové hodnoty kuskusu

Výživový profil kuskusu závisí od spôsobu jeho prípravy, preto sa pozrime, čo obsahuje 1 šálka kuskusu, ktorý je pripravený bez pridanej soli, korenia a tuku, pretože všetky tieto zložky menia nutričné hodnoty kuskusu.

  • 1 šálka = 176 kalórií
  • 0 g tuku
  • 8 mg sodíka
  • 36 g sacharidov
  • 2 g vlákniny
  • 0 g cukru
  • 6 g bielkovín

Väčšinu sacharidov v kuskuse tvorí škrob. Glykemický index je o niečo vyšší ako pri iných prílohách a má hodnotu 65.

Kuskus poskytuje dôležité vitamíny a minerálne látky, ako sú niacín, kyselina pantoténová, mangán, fosfor, tiamín, vitamín B6, kyselina listová, horčík, železo, zinok, vápnik a draslík.

Mohlo by vás zaujímať: Cícer: Všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Recepty s kuskusom

Provensálsky kuskus s pečenou zeleninou a dipom tzatziki

Tento recept je ideálny na teplú večeru po náročnom dni a skvele vás zahreje v chladnom jesennom období. Príprava tohto pokrmu je jednoduchá, zaberie vám zhruba 15 minút a naje sa celá rodina.

Provensálský kuskus.
Provensálsky kuskus. Zdroj: recepty.cuketka.cz.

Potrebujete:

  • 100 g kuskusu v suchej forme
  • 200 ml vriacej vody
  • 100 g baklažánu
  • 100 g cukety
  • 100 g červenej papriky
  • 2 šalotky alebo 1 červenú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 PL provensálskeho korenia
  • soľ
  • korenie
  • biely jogurt
  • uhorku
  • korenie tzatziki

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si nádobu na pečenie.
  2. Medzitým pripravte kuskus podľa pokynov na obale.
  3. Baklažán a cuketu nakrájajte na kolieska alebo polmesiačiky a papriky na pásiky. Cesnak pomeľte a šalotku alebo cibuľu nakrájajte nadrobno.
  4. Všetku zeleninu zmiešajte s olejom, soľou, korením a provensálskym korením v pripravenej zapekacej miske.
  5. Vložte pekáč do rúry a pečte približne 15 – 20 minút pri teplote 200 °C, ale počas pečenia zeleninu občas skontrolujte, aby sa nepripálila.
  6. Keď je zelenina upečená, zmiešajte ju s pripraveným kuskusom a máte hotovo.
  7. Ak je pre vás jedlo príliš suché, pripravte si k nemu dip tzatziki, ktorý je veľmi jednoduchý, ale výborný.
  8. Do jogurtu nahrubo nastrúhajte uhorku, pridajte soľ, korenie a korenie tzatziki. A teraz už len ochutnajte.

Sladký kuskus s vôňou jesene

Pripravíme si typické jesenné raňajky alebo desiatu, pretože v ponuke dominuje nielen kuskus, ale aj hrušky a jablká. A tá vôňa? Škoda, že sa nedá preniesť.

Sladký kuskus.
Sladký kuskus. Zdroj: countrylife.cz.

Potrebujete:

  • 1 šálku kuskusu
  • 1 – 2 polievkové lyžice medu podľa chuti
  • 70 g vlašských orechov
  • 1 veľkú hrušku
  • 1 malú čajovú lyžičku mletej škorice
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • citrónovú šťavu podľa chuti
  • 1 šálku mlieka
  • 4 klinčeky
  • 2 jablká
  • 50 g sušených brusníc
  • ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru

Postup:

  1. Mlieko dáme do menšieho a vyššieho hrnca a spolu s klinčekmi privedieme do varu. Pridajte med a ochutené mlieko nalejte na kuskus.
  2. Kuskus prikryjeme pokrievkou a necháme stáť asi 5 minút.
  3. Jablká a hrušky nakrájajte na kocky a pokvapkajte ich citrónom, ktorý zvýrazní potrebnú chuť.
  4. Pripravte si panvicu, rozohrejte ju a vložte do nej jablká a hrušky, trstinový cukor, korenie a nechajte variť asi 5 minút.
  5. Na panvici môžete opražiť aj vlašské orechy, majú lepšiu orechovú chuť a viac chrumkajú.
  6. Nakoniec vyberte väčšiu misu, vložte do nej kuskus (pozor na klinčeky!), ovocie, brusnice, orechy a premiešajte.
  7. Ak chcete pokrmu dodať ešte viac chuti, opäť ho pokvapkajte citrónom či medom alebo pridajte bylinku, napríklad medovku. Vychutnajte si.

A na záver. Viete, aká je najväčšia výhoda kuskusu? Je to najrýchlejšie jedlo na svete. Zalejete a za 5 minút je hotové, ideálne pre študentov, mamičky na materskej dovolenke alebo jednoducho pre tých, ktorí nechcú stáť dlhé hodiny pri sporáku.

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech

TIP: Ochutnajte naše božské ovocné šťavy. Nám veľmi chutí hruškováananasová alebo šťava z čiernej moruše či papáje.

FAQ – Najčastejšie otázky

Ako uvariť kuskus správne?

– Uvarte vodu vo vhodnom hrnci.
– Pridajte kuskus do vriacej vody.
– Prikryte hrniec a nechajte kuskus odstáť 5 – 10 minút.
– Počkajte, až sa voda vsiakne a kuskus zjemní.
– Jemne pretrepete kuskus vidličkou, aby sa zrnká oddelili.
– Môžete pridať soľ, korenie alebo ďalšie prísady podľa vašej chuti.

Poznámka: Presný postup varenia kuskusu sa môže líšiť v závislosti od konkrétneho receptu.

Aké existujú druhy kuskusu?

Existuje jemný kuskus a hrubý kuskus.

Je kuskus zdravý?

Áno, kuskus je zdravý a výživný pokrm bohatý na vlákninu a minerály. Je vhodnou alternatívou k ryži, cestovinám alebo zemiakom.

Aké alergény obsahuje kuskus?

Kuskus môže obsahovať pšenicu, ktorá je alergénom pre ľudí s celiakiou alebo alergiou na pšenicu.

Do čoho môžem dať kuskus?

Kuskus sa často podáva ako príloha k mäsu, rybe alebo zelenine. Môžete ho napríklad pridať do šalátov, polievok alebo ho použiť pri príprave rôznych pokrmov.

Je kuskus bezlepkový?

Nie, kuskus patrí medzi prílohy, ktoré obsahujú lepok.

Koľko sacharidov obsahuje kuskus?

Približne 73 gramov sacharidov na 100 gramov kuskusu.

Ako ochutiť kuskus?

Pridajte do kuskusu bylinky, korenie alebo zeleninu podľa svojej chuti.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

3 Shares
Share
Tweet
Share
Pin3