Recept na raw tortu: Rýchla nepečená torta s jahodami bez cukru (vegan)

Na jar a v lete sú záhrady plné jahôd a vonku je príjemne teplo. To je ideálny čas na ľahkú, nepečenú raw jahodovú tortu a niečo dobré na pitie. Tento recept je určený pre všetkých, ktorí majú radi kešu orechy, makadamové orechy a, samozrejme, veľa jahôd.

Na túto nepečenú jahodovú tortu nepotrebujete žiadne špeciálne nástroje, stačí mixér, forma na tortu a chladnička. Vrstvy (korpus, krém a poleva) musia byť vždy pred nanesením ďalšej vrstvy vychladené, takže príprava je časovo náročná. Príprava vrstiev je však veľmi rýchla a výsledok rozhodne stojí za to.

Základom raw torty sú zrelé jahody

Na Ochutnejorech.sk sa snažíme pripravovať recepty najmä zo sezónnych surovín. Nie je to len preto, že sa nám nechce kupovať zeleninu a ovocie z druhého konca sveta, ale hlavne preto, že čerstvé ovocie má tú najúžasnejšiu chuť.

Nepečená jahodová torta sa skvele hodí ako torta k narodeninám.
Nepečená jahodová torta sa skvele hodí ako ľahká a rýchla torta k narodeninám.

Čas jahôd je preto ideálny na tvorbu jahodových dezertov. Samozrejme, na tejto nepečenej jahodovej torte si môžete pochutnať aj v zime, ale v lete chutí o 100 % lepšie. Je vhodná aj ako rýchla ovocná torta na narodeniny pre deti.

Tip: Hľadáte inšpiráciu pre raw diétu? Pozrite si najlepšie raw recepty z blogu.

Korpus nepečenej ovocnej torty vyrobený z orechov

Bežné slovenské nepečené torty sú plné cukru, krému a piškót, ktoré zvyčajne tvoria základ torty. Korpus a telo koláča sú vyrobené zo samých zdravých dobrôt, a to makadamových orechov, kešu orechov, datlí, javorového sirupu a kokosového oleja.

Ani posledná vrstva torty nie je sladená cukrom a pozostáva z kešu orechov, množstva jahôd a kokosového oleja. Aby sme dosiahli sladšiu chuť, pridávame javorový sirup, ale nie je to nevyhnutné.

Skladom 31.99 €
Prírodné makadamové orechy vysokej kvality typu 0 a 1, t. j. najvyššej kvality a veľkosti. Práve veľkosť jadier určuje chuť makadamových orechov. Veľké jadrá sú sladké, majú maslovú štruktúru a lahodnú chuť. Vynikajúco sa z nich pripravuje makadamové maslo s mliekom, sú výborné do domácich sušienok, ale zamilujete si ich aj samotné.
Skladom 1.4 €
Naše sušené datle sú jednoducho TOP. Sú 100 % prírodné! Neobsahujú žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor, napriek tomu sú poriadne sladké! Ak si chcete trochu osladiť život a zároveň sa necítiť previnilo, máte vyhranené! Navyše si ich môžete dopriať, aj keď držíte diétu. Rýchlo nimi zaženiete chuť na sladké a navyše si nimi doplníte energiu.
Javorový sirup 250 ml

Javorový sirup 250 ml

Nedostupné
Najobľúbenejší javorový sirup, ktorý má skvelú chuť a veľmi príjemnú vôňu. Ide o 100 % javorový sirup bez pridaných látok a aróm. Grade A označuje svetlú farbu javorového sirupu. Skvele sa hodí na palacinky alebo lievance, pridajte si ho namiesto cukru do jogurtov alebo do vašej obľúbenej raňajkovej kaše.

Čo znamená raw?

Je to dezert, ktorý neobsahuje žiadne potraviny, ktoré boli tepelne spracované pri teplote nad 40 – 48 °C. Namiesto toho obsahuje suroviny, ktoré sú buď čerstvé, dehydrované, alebo fermentované. Orechy, semienka a datle, ktoré sa často nachádzajú v raw vegánskych dezertoch, majú pridanú výhodu v podobe značného množstva vlákniny.

Naša torta s jahodami sa nepečie, pretože neobsahuje žiadnu surovinu, ktorá by to vyžadovala.

Suroviny na korpus – iba kešu, makadamové orechy a sušené datle.
Suroviny na korpus – iba kešu, makadamové orechy a sušené datle.

Vďaka tomu je torta vláčna a plná živej chuti, ktorá by sa po upečení stratila. Nepečená jahodová torta je v našej verzii vegánska, a keďže neobsahuje žiadne obilniny, je prirodzene bezlepková.

Tip: Prečítajte si článok o raw diéte – všetko, čo o nej potrebujete vedieť.

Príprava korpusu torty

Výroba korpusu je jednoduchá. Predtým, ako ju začnete vyrábať, vložte kešu orechy aspoň na hodinu do vody, aby zmäkli a lepšie sa rozmixovali.

Po hodine vložte makadamové a kešu orechy do mixéra. Len čo ich rozomeliete na jemnú múčku, pridajte nadrobno nasekané datle a kokosový olej.

Prvú vrstvu torty stačí vložiť na dno tortovej formy.
Prvú vrstvu torty stačí vložiť na dno tortovej formy.

Zmes dobre premiešajte a dno tortovej formy (24 cm) vyložte papierom na pečenie. Potom ju vložte do chladničky, aby sa aspoň na pol hodiny schladila a vy ste mohli položiť ďalšiu vrstvu.

Základ nepečenej torty s jahodami

Výroba krémového stredu torty je rovnako jednoduchá. Všetky prísady na krém (kešu oriešky, javorový sirup, vanilkový extrakt, kokosový olej a citrónovú šťavu) zmiešajte v mixéri a rozmixujte.

Vzniknutú zmes rozotrite stierkou na korpus a vložte na hodinu do chladničky.

Krémová vrstva raw jahodovej torty bez cukru.
Krémová vrstva raw jahodovej torty bez cukru.

Tip: Prečítajte si článok o bezlepkovej diéte – všetko, čo o nej potrebujete vedieť.

Horná vrstva nepečenej torty s jahodami

Najchutnejšou vrstvou torty je poleva. Tvoria ju prevažne jahody!

V mixéri zmiešajte kešu orechy, jahody, javorový sirup, kokosový olej a citrónovú šťavu. Pol šálky jahôd si nechajte na ozdobenie. Hotovú polevu nalejte na tortu, ozdobte ju jahodami a dajte do chladničky na 3 – 4 hodiny. Hotovo!

Hotovú jahodovú tortu po odležaní v chladničke môžete servírovať.
Hotovú jahodovú tortu po odležaní v chladničke môžete servírovať.

Tip: Ak vás táto zdravá torta zaujala, pozrite si na blogu ďalšie recepty na raw torty a cheesecaky.

Ochutnajte 100 % sirup z lesného ovocia.

Maškrtite radi? Vyskúšajte:

FAQ – Najčastejšie otázky

Akým ovocím môžem nahradiť v torte jahody?

Táto nepečená torta skvele chutí s akýmkoľvek čerstvým ovocím. Najlepšie sa hodia k torte čučoriedky alebo maliny.

Môžem ozdobiť tortu sušeným ovocím?

Áno, lyofilizované ovocie, čiže ovocie sušené mrazom, sa skvele hodí na posypanie tort či iných zdravých dezertov.

Čím môžem dosladiť nepečenú tortu s jahodami?

Vyskúšajte prírodné alterntívy cukru v podobe sirupov a prírodných cukrov, s ktorými môžete zdravo maškrtiť bez výčitiek.

Tip: Najlepšie tortu oslaďte javorovým sirupom alebo čakankovým sirupom.

Je recept na tento raw tortu bezlepkový?

Áno, torta je vegánska aj bezlepková zároveň. V recepte na tortu je korpus vyrobený z orechov namiesto múky.

Je tento recept na jahodovú tortu vegánsky?

Áno, je vyrobená iba z vegánskych dobrôt, ako sú makadamové orechy, kešu, datle, javorový sirup a kokosový olej.

Raw torta sa nepečie?

Raw dezert je v podstate to, čo napovedá jeho názov, ide o nijako tepelne upravený dezert. Teda áno, raw torty sa nepečú.

Môžem jesť pri raw diéte v dezertoch orechy?

Všetky naturálne orechy a semienka, ktoré sú obvykle obsiahnuté v raw vegánskych pokrmoch a dezertoch, sú pokladnicou nenasýtených tukov, ktoré potrebujeme na zdravé stravovanie. 

Tipy na ďalšie recepty z blogu Ochutnej Ořech

Nepečený jahodový dort

Recept: Jahodová nepečená torta

Ak máte v záhradke jahody, skúste tento lahodný vegánsky recept na nepečenú tortu.
4.80 z 5 hlasů
Čas prípravy 20 minút
Čas varenia 20 minút
Celkový čas 40 minút
Porcie 1 torta

Ingrediencie
  

Korpus

  • 1 šálka makadamových orechov
  • 1 šálka kešu orechov
  • 1 šálka datlí
  • 2 lyžice kokosového oleja

Krém

  • 2 šálky kešu orechov
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • šťava z dvoch citrónov

Poleva

  • 1 šálka kešu orechov
  • 1 a 1/2 šálky jahôd
  • 2 – 4 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • šťava z polovice citróna

Pokyny
 

Korpus

  • Orechy rozmixujeme na jemnú múčku a pridáme k nim nadrobno nakrájané datle a olej. Zmesou vyložíme tortovú formu a dáme stuhnúť do chladničky.

Krém

  • Všetky ingrediencie na krém dáme do mixéra a rozmixujeme. Pomocou stierky rovnomerne rozprestrieme na korpus.

Poleva

  • Do mixéra vložíme ingrediencie na polevu a rozmixujeme. Pol šálky jahôd si necháme na dozdobenie.

Dokončenie torty

  • Tortu dozdobíme jahodami a dáme na 3 – 4 hodiny vychladiť do chladničky.
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Zaujal vás tento recept? Vyskúšajte aj ďalšie nepečené torty!

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




2 Shares
Share
Tweet
Share
Pin2