Kešu syr: Recept na vegánsky syr

Tento jednoduchý päťminútový recept je presne to, čo hľadáte, keď pripravujete večerné stretnutie pre rodinu alebo priateľov. Vegánsky kešu syr je skvelou alternatívou k bežným syrovým omáčkam, ktoré kúpite v obchode. Tie bývajú plné éčok a iných nezdravých vecí. Náš kešu syr obsahuje len kešu oriešky (a trochu korenia), ale vždy zmizne zo stola ako prvý!

Syrový dip z kešu je naozajstná pochúťka

Sedem ingrediencií, 5 minút a mixér. To je všetko, čo potrebujete na prípravu lahodného vegánskeho syrového dipu, ktorý sa hodí najmä na namáčanie rôznych dobrôt. Skvele chutí s nachos, kukuričnými lupienkami, pečenými zemiakmi a ďalšími dobrotami, ktoré všetci radi konzumujete pri dobrej zábave.

V recepte nájdete viac ingrediencií, ako v skutočnosti potrebujete. Je to preto, že každý má rád kešu syr trochu inak. Niektorí ľudia od neho očakávajú skutočnú syrovú chuť, preto používajú viac sušeného droždia. Ak máte radi chuť údeného syra, môžete pridať väčšieho množstva mletej rasce a každému, kto má rád pikantné, odporúčame pridať čili.

Našou tajnou prísadou, ktorú v iných receptoch nenájdete, je kurkuma. Tá dip zafarbí a dodá mu príťažlivú oranžovú farbu, navyše je veľmi zdravá (!) a podľa mnohých štúdií pôsobí proti depresii.;)

Kešu syr – lahodná vegánska omáčka.
Vegánska syrová omáčka na nachos.

Tip: Na oslavy či k zemiakom sa hodí aj domáca kešunéza: Vegánska majonéza z kešu.

Ako vyrobiť syr z kešu

Syrovú kešu dobrotu vyrobíte veľmi jednoducho. Do mixéra nalejte takmer plnú šálku horúcej vody a pridajte plnú šálku prírodných kešu orieškov. Zmes mixujte, kým nevytvoríte hmotu, ktorá má konzistenciu roztaveného krémového syra. Nebojte sa, s vodou ani kešu to nesmiete preháňať. Ak je zmes príliš riedka, pridajte kešu oriešky. Ak je príliš hustá, pridajte horúcu vodu.

Skladom
8 € 5.99 €
Nepražené a nesolené prírodné kešu orechy, ktoré sú ešte väčšie a chutnejšie. W320 je znakom vysokej kvality a vynikajúcej veľkosti.
Kurkuma mletá 500 g

Kurkuma mletá 500 g

Nedostupné
Kurkuma je namleta zo sušeného koreňa tropickej rastliny kurkumovníka. Je dôležitou súčasťou karí korenia a často je tiež nazývaná ako indický šafran.
Skladom 3.25 €
Doviezli sme pre vás kvalitnú tmavú rascu na dochutenie polievok, zemiakov a šalátov. Nie je totižto rasca ako rasca a na slovenskom trhu je ťažké nájsť kvalitnú rascu.

Voda musí byť naozaj horúca, aby rozmixované orechy dostatočne zmäkli. Vyššia teplota navyše výslednému dipu dodáva efekt čerstvo rozpusteného syra. Preto tiež odporúčame pri opakovanom jedení syr trochu prihriať.

Keď ste kešu orechy dostatočne rozmiešali s vodou, na rad prichádza dochucovanie. Podľa chuti použite kurkumu, sušené droždie, rascu, čili, soľ a cesnak. Sľubujeme, že výsledok bude stáť za to v akejkoľvek kombinácii!

Ingrediencie na kešu syr – paprika, čili, soľ, cesnak, kurkuma, sušené droždie, kešu a rascu.
Ingrediencie na kešu syr

Na čo sa dá použiť vegánsky kešu syr?

Kešu syr nájde vo vašej kuchyni uplatnenie predovšetkým ako dip, teda niečo na spôsob syrovej omáčky, do ktorej si v kine namáčate nachos. My do syra namáčame pečené zemiaky, opečenú zeleninu alebo mäsové guľky.

Je dobrý aj len tak pri sledovaní televízie, ideálne v kombinácii s neochutenými tortillovými čipsami.

Tip: Odporúčame vyskúšať si vyrobiť domáci vegánsky syr.

Ako dlho vydrží kešu syr?

Ak dip nezjete hneď, v uzavretej nádobe vydrží v chladničke 5 – 7 dní. Kešu syr môžete aj zamraziť, ale nezabudnite naň. Zmrazený syr by ste mali spotrebovať do jedného mesiaca, inak postupne stratí svoju chuť a konzistenciu. Rozmrazujte ho postupne, najprv ho na 24 hodín presuňte do chladničky a potom ho pred konzumáciou zohrejte v mikrovlnnej rúre alebo v hrnci. Syr je naozaj najlepší teplý.

Možno vás bude zaujímať, že v našom e-shope nájdete ďalšiu kešu pochúťku, a to hotové kešu maslo v 300 g balení. Keďže ho vyhľadáva čoraz viac gurmánov, je možné, že do našej ponuky pridáme aj 1 kg kešu maslo.

Ako môžem použiť zvyšné kešu orechy v kuchyni?

V kuchyni sa používajú v prírodnej forme, pražené alebo vo forme rôznych kešu výrobkov, ako je kešu maslo alebo kešu mlieko. Ich orechová chuť a krémová konzistencia dodajú jedlám zaujímavý prvok z hľadiska chuti a výživovej hodnoty.

Kešu orechy sa často používajú v raw tortách namiesto tvarohu, smotany a iných zahusťovadiel.

Ak hrsť kešu orechov zmiešate s mliekom, môžete ich použiť namiesto smotany na zahustenie polievok a omáčok. Kešu orechy nachádzajú uplatnenie v slovenskej, ázijskej a indickej kuchyni.

Viac informácií nájdete v článku: 10 skvelých tipov na varenie s kešu.

FAQ – Najčastejšie otázky

Čo je kešu orech?

Z botanického hľadiska vlastne nejde o orechy, ako si veľa ľudí myslí, ale o semená plodov tropického a vždy zeleného stromu obličkovca západného, ​​podľa ktorého majú kešu orechy tvar obličky.

Aký má vplyv kešu syr na zdravie?

Kešu orechy pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré chránia ľudský organizmus pred voľnými radikálmi, ktoré na nás útočia každý deň. Vďaka tejto skvelej vlastnosti pomáhajú redukovať celkový zápal v tele a podporujú zdravie a imunitu.

Koľko môžem zjesť denne kešu orieškov?

Pre vaše zdravie urobíte najlepšie, keď zjete maximálne 1 hrsť kešu orechov denne. Kešu orechy môžete chrumkať len tak pri sledovaní filmu, ako desiatu alebo ako menšie občerstvenie na výlety, cestovanie alebo turistiku. Kešu orechy sú totiž výživné a v batohu nezaberú skoro žiadne miesto.

Sú kešu orechy jedovaté?

Zvláštnosťou je, že aj keď sú kešu orechy jedlé, obal semena je jedovatý. Obsahuje látku, ktorá sa volá urushiol a nachádza sa v brečtane. Pri kontakte môže spôsobiť alergickú reakcia a pôsobiť toxicky.

K čomu môžem podávať kešu syr?

Vegánsku syrovú omáčku či dip z kešu môžete podávať k rôznym prílohám, ako sú zemiaky, zelenina či nachos.

Aká je tajná ingrediencie kešu syra?

Naša tajná ingrediencia, ktorú v iných receptoch nenájdete, je kurkuma. Tá dip zafarbí, dodá mu lákavú oranžovú farbu a navyše je veľmi zdravá.

Ako dlho kešu syr vydrží?

Ak dip nezjete hneď, vydrží v chladničke 5 – 7 dní v uzavretej nádobe. Kešu syr môžete tiež zamraziť, ale nezabudnite naň. Zamrazený syr by ste mali spotrebovať do jedného mesiaca, inak postupne stratí chuť a konzistenciu.

Recept na kešu syr

Recept pripravený za päť minút, výsledok za milión. Najjednoduchší spôsob, ako vyrobiť výborný dip z orechov. Kešu syr je dokonalá alternatíva syrových omáčok.
4.54 z 30 hlasů
Čas varenia 5 minút
Celkový čas 5 minút
Samozrejme Dessert
Kuchyňa zdravá výživa
Porcie 0

Ingrediencie
  

Ingredience

  • 1 šálka naturálnych kešu orechov
  • 3/4 až 1 šálka horúcej vody

Přísady na dochucení

  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 1/2 lyžičky sušenej rasce
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička mletého čili
  • 1/2 lyžičky soli (prípadne viac, podľa chuti)

Pokyny
 

  • Všetky ingrediencie vložte do mixéra (začnite s menším množstvom vody) a rozmixujte do hladka. Postupne pridávajte, až dosiahnete konzistenciu rozpusteného ​​krémového syra. Ak to s vodou preženiete, jednoducho pridajte ďalšie kešu orechy.
  • Pridajte ostatné ingrediencie podľa chuti. Servírujte ešte teplé.
  • Nespotrebovaný kešu syr spotrebujte do 5 – 7 dní alebo zamrazte (maximálne na 1 mesiac).
Kľúčové slovo kešu sýr, sýr z kešu
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

Inšpirujte sa ďalšími receptami z kešu orechov na našom blogu

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




14 Shares
Share
Tweet
Share
Pin14