Recept: Plnené košíčky s čokoládovým krémom

Plnené košíčky s čokoládovým krémom zbožňuje hádam každý. Krehké maslové cesto s orechmi a lahodný čokoládový krém sa jemne rozplýva na jazyku. Pečivo je prekvapivo jednoduché na prípravu a krásne sa dá ozdobiť. Hodí sa nielen na vianočný stôl, ale aj ako dezert na zvláštne príležitosti.

Orechy a čokoláda – dokonalé spojenie chutí

Spojenie orechov a čokolády patrí medzi najharmonickejšie kombinácie v cukrárstve. Orechy prinášajú plnú, jemne maslovú chuť s výraznou prírodnou arómou, zatiaľ čo čokoláda dodáva dezertu hĺbku, sladkosť a zamatovú štruktúru. Spoločne vytvárajú chuťový kontrast, ktorý je bohatý, vyvážený a neodolateľný.

Horká čokoláda zvýrazní zemitosť vlašských orechov, mliečna sa krásne prepojí s jemnosťou lieskových orechov a biela čokoláda dodá košíčkom elegantne sladký tón. Práve preto sme naše plnené košíčky pripravili presne takto.

Skladom 8.5 €
Ikonická belgická horká čokoláda v podobe zrniečok od slávneho výrobcu čokolády Callebaut. Má bohatú kakaovú, horkosladkú chuť. Uplatnenie nájde na maškrtenie, ale aj ako kvalitná prísada pri varení a pečení.
Nedostupné 15.5 €
Prírodné lieskové orechy so šupkou bez škrupiny. Naše lieskové oriešky sú väčšie (akosť 13-15) ako klasické lieskové oriešky zo supermarketu (akosť 11-13), vďaka čomu sú mäkšie a chutnejšie. Sú ideálne na chrumkanie, výrobu domácej Nutelly, lieskového mlieka a masla.
Skladom 3.1 €
100% prírodný snack bez pridaného cukru a konzervačných látok. Maliny si zachovávajú svoje pôvodné živiny, sú mierne chrumkavé a chutia ako maliny zo záhrady.

Ako na najlepšie plnené košíčky s čokoládovým krémom

Cesto na košíčky sa pečie priamo vo formičkách, takže si krásne drží svoj tvar. Po upečení sa naplní jemným ganache krémom z čokolády, smotany a masla. Chuť krému ešte viac podčiarknu rozmixované datle. Kombinácia krehkého korpusu a zamatového čokoládového krému vytvára niečo také dobré, že odoláte len ťažko.

TIP: Ak máte radi trochu ostrejšiu chuť, vyskúšajte vianočné orechové košíčky.

Ako sa pripravuje cesto na plnené košíčky

Do misy dajte špaldovú múku, studené maslo nakrájané na kocky, trstinový cukor (najlepšie rozmixovaný na múčku), najemno mleté orechy a žĺtok. Rýchlo vypracujte nelepivé cesto rukami alebo v robote. Ak cesto príliš lepí, pridajte trochu múky. Chcete mať košíčky krásne krehké? Čím kratšie cesto spracovávate, tým krehkejšie budú. Hotové cesto zabaľte do fólie a nechajte minimálne 30 minút odpočívať v chladničke, ideálne cez noc.

Tvorba korpusu na plnené košíčky a pečenie

Odpočaté cesto rozvaľkajte na plát hrubý približne 3 mm, vykrajujte kolieska a vtláčajte ich do formičiek. Dbajte, aby cesto priliehalo aj k stenám formičky, aby sa košíčky pri pečení nedeformovali. Spodok môžete jemne prepichnúť vidličkou, aby sa lepšie prepiekol. Pečte pri teplote 170 °C (horný a dolný ohrev) 15 – 20 minút, kým okraje nezačnú jemne zlátnuť. Nechajte krátko vychladnúť a opatrne vyklopte.

Plnené košíčky s čokoládovým krémom.
Plnené košíčky s čokoládovým krémom.

Ako pripraviť najlepší čokoládový krém

V menšom hrnci zohrejte smotanu na šľahanie, stiahnite z ohňa a nalejte na kúsky kvalitnej belgickej čokolády. Nechajte minútu stáť, potom miešajte, až vznikne hladký ganache krém.

Pridajte zmäknuté maslo a rozmixované datle, ktoré dodajú jemnú karamelovú sladkosť a zvýšia pevnosť krému. Všetko dôkladne premiešajte. Pre väčší šmrnc môžete pridať aj kvapku rumu. Pripravený krém nechajte dobre vychladnúť, potom ho vyšľahajte mixérom do krémovej konzistencie a môžete plniť košíčky.

Ako košíčky naplniť a ozdobiť

Do vychladnutých košíčkov naneste čokoládový krém pomocou cukrárskeho vrecka alebo lyžičky. Môžete vytvoriť hladký povrch alebo dekoratívnu špirálu či pusinku. Nanesený krém posypte kúskami lyofilizovaných malín či jahôd, cukrárskym zdobením alebo nasekanými orechami. Na čokoládovom kréme skvele vyzerajú napríklad pistácie.

Košíčky plnené čokoládovým krémom.
Košíčky plnené čokoládovým krémom.

TIP: Vyskúšajte rýchly nepečený dezert – čokoládové košíčky s arašidovým maslom.

Plnené košíčky s čokoládou trochu inak

Čokoláda existuje v rôznych druhoch a každá sa najlepšie kombinuje s niečím iným. Môžete sa pohrať a vytvoriť čokoládový krém na viacero spôsobov.

  • K horkej čokoláde pridajte namiesto rumu trochu kávy, čím vznikne jemný kapučínový tón.
  • Mliečna čokoláda vytvorí jemnejší a sladší krém.
  • Biela čokoláda bude sladšia, jemnejšia a s nasekanými pistáciami vyzerá fantasticky.
  • K čokoláde sa hodí aj karamel – skúste horkú čokoládu vymeniť za karamelovú.
  • Pre slávnostnejšiu verziu pridajte kvapku likéru Baileys.

Ako skladovať plnené košíčky

Hotové košíčky uchovávajte v chladničke, ideálne v uzavretej dóze. Vydržia čerstvé a krehké až 5 dní. Košíčky môžete tiež zmraziť, ale iba v jednej vrstve.

Ak si chcete uľahčiť prípravu, prázdne korpusy môžete upiecť aj niekoľko týždňov vopred a zamraziť. Krém pripravte až tesne pred Vianocami. Keď upečiete viac korpusov, môžete pripraviť rovno aj niekoľko druhov krémov a mať tak hneď viac druhov vianočného pečiva.

Vyskúšajte aj naše ďalšie vianočné pečivo

Na Vianoce pečieme množstvo rozmanitých dobrôt a každý rok skúšame aj niečo nové. Medzi naše obľúbené patria tieto recepty:

  • Poľovnícke gombíky s lekvárom
  • Najlepšie kakaové linecké koláčiky s orechmi
  • Korenisté škoricové hviezdičky s mandľami a polevou
  • Nadýchané babičkine zázvorníky
  • Recept na krehké vínové koláčiky: Sladká aj slaná verzia
Plnené košíčky čokoládovým krémom.

Plnené košíčky s čokoládovým krémom

Naše plnené košíčky spájajú krehké maslové cesto s orechmi a bohatý čokoládový krém, ktorý sa krásne rozplýva na jazyku. Upečte si ich na Vianoce spolu s nami.
Čas prípravy 30 minút
Čas varenia 20 minút
Samozrejme Dezert, Vianočné pečivo
Kuchyňa česká
Porcie 30 kusov

Ingrediencie
  

  • 150 g špaldovej múky
  • 80 g masla (alebo ghí)
  • 50 g trstinového cukru (rozmixovaného na múčku)
  • 50 g mletých lieskových orechov
  • 1 žĺtok

Čokoládový krém

  • 200 g horkej belgickej čokolády
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 50 g masla
  • 50 g vykôstkovaných datlí

Zdobenie

  • lyofilizované maliny
  • cukrárske zdobenie

Pokyny
 

  • Vypracujte cesto z múky, cukru, orechov, masla a žĺtka.
  • Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte odpočívať do chladničky aspoň 30 minút.
  • Odpočaté cesto vyvaľkajte na plát hrubý 3 mm, z ktorého vykrajujte kolieska a vtlačte ich do formičiek.
  • Pečte pri teplote 170 °C na horný a dolný ohrev asi 15 – 20 minút, kým okraje nezačnú ružovieť.

Čokoládový krém

  • Zahrejte smotanu v menšom hrnci, ale nevarte ju.
  • Nalejte ju na kúsky čokolády a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  • Pridajte maslo a najemno rozmixované datle a dobre premiešajte.
  • Hotový krém nechajte vychladnúť a potom vyšľahajte mixérom do krémovej konzistencie.

Plnenie a zdobenie

  • Naplňte cukrárske vrecko krémom a ozdobte košíčky podľa želania.
  • Posypte drvenými lyofilizovanými malinami a cukrárskym zdobením.
Kľúčové slovo čokoládové košíčky plnené krémom, košíčky s čokoládou, plnené košíčky
Vyskúšali ste tento recept?Dajte nám vedieť ako vám chutilo!

FAQNajčastejšie otázky

Aké orechy sú na plnené košíčky najlepšie?

Plnené košíčky pripravujeme s rôznymi orechmi. Výborné sú lieskové aj vlašské, kombinácia oboch dodá dezertu plnú a hlbokú chuť.

Čím plniť plnené košíčky?

Plnené košíčky z krehkého cesta sú obľúbeným vianočným pečivom. Korpusy sú samy o sebe jemné a lahodné, môžete ich naplniť čokoládovým, maslovým či pudingovým krémom, ovocím alebo nadýchanou šľahačkou. Výhodou je, že zdobenie prebieha až tesne pred servírovaním, takže košíčky vždy zostanú čerstvé a chutné.

Kedy plniť košíčky krémom?

Krém sa do upečených korpusov nanáša až po ich vychladnutí, najlepšie pomocou cukrárskej zdobičky alebo vrecka. Cesto na košíčky môžete pripraviť deň vopred alebo ho zmraziť. Hotové korpusy vydržia pri skladovaní približne 2 – 3 týždne a naplniť ich môžete deň pred servírovaním.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Hodnocení receptu




0 Shares
Share
Tweet
Share
Pin