Ak radi experimentujete v kuchyni a máte radi zdravé recepty, tento recept je určený práve pre vás. Nepečená modrá torta je vyrobená bez lepku a pridaného cukru, spodná vrstva obsahuje makadamové orechy a krém je osladený zrelým banánom. Modrú farbu torta získala pridaním modrej spiruliny, ktorá je plná antioxidantov, bielkovín, vitamínov a minerálov. Poďme si pripraviť recept na zdravú modrú nepečenú tortu pre deti aj dospelých.
Prečo sa nepečená torta označuje „raw“ tortou?
Torty a dezerty pripravené podľa zásad raw kuchyne. Niekedy sa stretnete aj s pojmom „surová strava“ alebo „vitariánstvo“. Toto stravovanie je založené na konzumácii tepelne a chemicky neupravených potravín (teplota pri príprave týchto pokrmov nesmie prekročiť 42 °C). Konzumujú sa predovšetkým strukoviny, ovocie, zelenina, semienka a orechy.
Raw torty sú teda nepečené dezerty, ktoré sa pripravujú bez múky, rafinovaného cukru a mliečnych výrobkov. Sú zdravou alternatívou tradičných dezertov, sú vyrobené z kvalitných a zdravých surovín a aj malý kúsok vás zasýti na dlhý čas.
TIP: Ďalšie skvelé raw recepty nájdete TU.
Farbivo nepečenej torty: Je modrá spirulina zdravá?
Modrá spirulina je druh modrozelenej riasy, ktorá obsahuje množstvo prospešných živín. Obsahuje betakarotén, ktorý preukázateľne zlepšuje imunitu, a vitamíny skupiny B vrátane B12, ktoré sú dôležitým zdrojom energie. Obsahuje aj vlákninu, ktorá podporuje trávenie a má vysoký obsah železa. Je tiež bohatým zdrojom bielkovín, v jednej polievkovej lyžici sú 4 g bielkovín (približne 7 g). Modrá spirulina je preto veľmi obľúbená medzi vegánmi a športovcami.

V modrej spiruline však nájdeme aj fytonutrienty, vitamín E, zinok, meď, mangán, selén a kyselinu gama-linolénovú a typ esenciálnej mastnej kyseliny omega-6. Je to superpotravina, ktorú používali už Aztékovia. Je vhodným výživovým doplnkom pre alergikov, pretože látky, ktoré obsahuje, tlmia alergické reakcie.
Modrá spirulina sa predáva ako vysokokoncentrovaný prášok. Hoci je jedno balenie na prvý pohľad veľmi drahé, na väčšinu receptov stačí jedna polievková lyžica. My sme ju dnes použili do raw torty, ale môžete ju použiť aj na zafarbenie smoothies, vykúzliť z nej modré lievance alebo ju použiť do latte.
Čo budete potrebovať na prípravu modrej nepečenej torty
Keďže ide o raw tortu, nie je potrebné ju piecť. Všetko, čo potrebujete, je tortová forma a výkonný mixér. Celá výroba vám zaberie 30 minút času.
Modrá nepečená torta: Prvá vrstva z makadamových orechov
Na spodnú vrstvu modrej torty sme použili makadamové orechy, ktoré majú vysoký obsah zdravých tukov a podľa nášho názoru patria medzi najchutnejšie orechy na trhu. Okrem toho viaceré štúdie potvrdili, že konzumácia makadamových orechov znižuje riziko srdcových ochorení a cholesterolu. Navyše makadamové orechy obsahujú druhy vitamínu E nazývané tokotrienoly a flavanoidy, ktoré sa ukázali ako veľmi účinné v boji proti rakovine.
Torta je prirodzene bezlepková
Naša nepečená raw torta je prirodzene bezlepková. Namiesto tradičnej múky používame mandľovú múku (nadrobno nasekané mandle), ktorá neobsahuje lepok a často sa používa nielen v raw dezertoch, ale aj pri low carb stravovaní. Múku si môžete kúpiť namletú, prípadne ak máte veľmi výkonný mixér, môžete si ju vyrobiť sami.
Z čoho sa vyrába korpus
Korpus sme ochutili domácim pravým vanilkovým extraktom, javorovým sirupom a domácim orechovým maslom. Vybrali sme arašidové maslo, pretože je najchutnejšie, ale môžete použiť akékoľvek orechové maslo, ktoré máte radi (recept na kešu maslo nájdete tu).

Krém do modrej torty z kešu a banánu
Rovnako ako väčšina raw tort, aj v tomto recepte je krém vyrobený z kešu orechov. Kešu orechy treba najprv namočiť, a to aspoň na štyri hodiny. Ak chcete mať krém naozaj jemný, nechajte ich namočené cez noc. Platí, že čím dlhšie kešu orechy namáčate, tým ľahšie sa budú dať rozmixovať. Záleží, samozrejme, aj na výkonosti vášho mixéra.
Použite dostatok kokosového oleja, aby torta stuhla
Aby krém držal, musíte pridať kokosový olej. Ten v chladničke stuhne a torta bude držať svoj tvar. My sme do tohto receptu dali pol šálky a vôbec nám nevytiekol.
Torta je bez cukru, sladená len banánom a javorovým sirupom
Krém je sladený prezretým banánom a javorovým sirupom. My sme použili jeden malý banán a štvrť šálky javorového sirupu. Počas mixovania krém ochutnávajte a prisladzujte podľa chuti. Môžete tiež použiť stéviu.

Modrú spirulinu sme do mixéra pridali ako poslednú a v malých dávkach, aby sme mohli kontrolovať výslednú farbu. Ak ste o niečo zdatnejší ako my, môžete si krém rozdeliť na dve polovice a zafarbiť iba jednu z nich. Vytvoríte tak viacfarebnú tortu.
TIP: Deťom urobia radosť tiež kyslé pendreky s ovocnou príchuťou.
Tipy na ďalšie raw recepty z blogu
- Čokoládové raw guľky bez cukru zo slnečnicových semienok
- Nepečená torta s jahodami
- Pistáciová raw torta
- Recept na najlepší nepečený cheesecake s čučoriedkami (raw)
- Recept na zdravý vegánsky mrkvový koláč bez cukru
Maškrtíte radi? Vyskúšajte:
- praclíky v čokoláde,
- čokoládové kôstky,
- orechové maslo,
- veľké balenia orechov – mandle 1 kg, vlašské vylúpané orechy 1 kg, pistácie 1 kg.
FAQ – Najčastejšie otázky
Ako dosiahnuť, aby torta bola modrá?
Pridajte do krému modrú spirulinu.
Aké modré farbivo je zdravé?
Zdravá je modrá spirulina, ktorú môžete zafarbiť prakticky čokoľvek.
Z čoho sa vyrábajú raw dezerty?
Väčšinou sa vyrábajú z kešu a ďalších orechov a ako sladidlo sa používajú datle. Aby dezert držal, používa sa kokosový olej.
Sú raw torty vhodné pre deti?
Áno, raw torty sú vhodné pre deti, pretože sú zdravé a chutné. Navyše zasýtia a obsahujú dostatok zdravých tukov a proteínov.
Pre koho nie sú raw torty vhodné?
Raw torty nie sú vhodné pre ľudí s alergiou na orechy.
Sú raw torty bezlepkové?
Väčšina raw tort je bezlepková, ale vždy si skontrolujte zloženie.
Ako dlho vydrží raw torta v chladničke?
V chladničke vydrží 3 – 5 dní, ale najlepšie je ju skonzumovať v priebehu 2 – 3 dni.
Môžem raw modrú tortu zamraziť?
Áno, tortu môžete zamraziť, v mrazničke vám vydrží až 6 mesiacov.

Recept: Zdravá nepečená modrá torta pre deti (raw dezert)
Ingrediencie
Prvá vrstva
- 1 šálka makadamových orechov
- 1/3 šálky mandľovej múky
- 2 lyžice kokosového oleja
- 1 lyžica orechového masla
- 1 lyžica javorového sirupu
- štipka soli
Krém
- 2 šálky kešu orechov
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1 malý prezretý banán
- 1/4 šálky javorového sirupu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/4 šálky kokosového mlieka z plechovky
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1 lyžica modrej spiruliny
- štipka morskej soli
Pokyny
Korpus
- Jednu šálku makadamových orechov spolu s 1/3 šálky mandľovej múky vložíme do výkonného mixéra a rozmixujeme.
- Pridáme do mixéra kokosový olej, jednu lyžicu orechového masla, vanilkový extrakt, javorový sirup a štipku soli.
- Mixujeme, kým sa všetky ingrediencie poriadne nepremiešajú.
- Ochutnáme a prípadne ešte dochutíme.
- Zmes rovnomerne rozprestrieme do tortovej formy.
- Vložíme do chladničky.
Krém
- Namočené kešu orechy prepláchneme a vložíme do výkonného mixéra spolu s kokosovým olejom, banánom, javorovým sirupom, citrónovou šťavou, vanilkovým extraktom, kokosovým mliekom a soľou.
- Mixujeme do hladka a prípadne dosladíme.
- Postupne pridávame modrú spirulinu, kým nedosiahneme požadovanú farbu.
- Krém rovnomerne rozprestrite na korpus a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?