Hoci doma nie sme vegáni, túto úžasnú a chutnú vegánsku nátierku z pečenej mrkvy a kešu orechov milujeme. Skvele sa hodí na krekry, ako základ na chlebíčky alebo len tak so zeleninou. Pripravuje sa len z kešu orechov a zeleniny, je prirodzene bezlaktózová, bezlepková a hlavne zdravá a lahodná.
Mrkva je zdravý, chutný a cenovo dostupný základ na nátierky
Mrkva je bohatým zdrojom vitamínov a ďalších prospešných látok. Medzi najdôležitejšie patrí betakarotén, ktorý má priaznivý vplyv na zrak. Mrkva obsahuje napríklad aj vlákninu, vitamín C, vápnik, draslík, sodík a vitamín E.
Ak dávate prednosť sladkým pochutinám, siahnite po morušiach. Sú plné bielkovín, železa, vitamínu C, vlákniny, vápnika a antioxidantov.
TIP: Ochutnajte tiež našu falošnú škvarkovú nátierku z pohánky, ktorá je zdravá a poriadne vás zasýti.
Cesnak podporuje metabolizmus a znižuje únavu
Do nátierky pridajte aspoň jeden strúčik cesnaku, ktorý jej dodá výraznejšiu chuť.
Cesnak, čiže Allium sativum, má silné antibakteriálne, protiplesňové a antivírusové vlastnosti a považuje sa za veľmi účinný stimulátor imunity. Cesnak obsahuje vitamíny A a B, ktoré podporujú metabolizmus a pomáhajú znižovať únavu. Okrem toho obsahuje aj vitamín C s antioxidačnými účinkami.

Rímska rasca CELÁ 500 g

Kurkuma mletá 500 g
Kešu orechy pomáhajú aj pri chudnutí
Kešu orechy sú mimoriadne obľúbené vo vegánskej strave, používajú sa do nátierok, ale aj namiesto smotany. Tieto orechy nielen dobre chutia, ale sú aj zdravé, hoci sú pomerne tučné. Tuky, ktoré obsahujú, patria medzi „zdravé tuky“.
Kešu orechy zároveň patria medzi menej kalorické orechy a obsahujú veľké množstvo minerálov, vitamínov, bielkovín a vlákniny. V našom obchode si môžete kúpiť 1 kg balenie kešu orechov.

Recept: Mrkvová vegánska nátierka z kešu
Ingrediencie
- 2 mrkvy nakrájané a opečené v rúre alebo na panvici
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1/8 lyžičky mletej rímskej rasce
- 1 lyžica olivového oleja
- 3/4 šálky vody
- 1/2 šálky pražených kešu orechov
- 1/2 šálky tahini
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Pokyny
- Najprv rozmixujte kešu orechy na jemný prášok.
- Rozmixujte pečenú mrkvu s časťou vody na pyré.
- Pyré a prášok z kešu orechov zmiešajte.
- Pridajte cesnak, kurkumu, rímsku rascu, olej, tahini a citrónovú šťavu.
- Všetko zmixujte a postupne pridávajte zvyšok vody, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Dosoľte podľa chuti.

Ďakujeme, že nás čítate
Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?