Para orechy: Všetko, čo o nich potrebujete vedieť

Para orechy patria medzi najväčšie orechy vôbec. Majú maslovú, jemne sladkú chuť. Najčastejšie sa konzumujú samostatne, ale môžete ich nájsť v raňajkových zmesiach a müsli tyčinkách. Vedeli ste, že sa nazývajú brazílske orechy podľa krajiny pôvodu, hoci ich najväčším producentom je úplne iná krajina?

Brazílsky orech = para orech

Brazílsky orech, známy aj ako para orech, je v podstate jedlé semeno veľkého juhoamerického stromu, ktorý pochádza z amazonského dažďového pralesa v Brazílii, Peru, Kolumbii a Ekvádore. V Bolívii sa brazilské orechy nazývajú aj castañas o nuez de brasil.

Hoci názov naznačuje, že orechy pochádzajú skôr z Brazílie, najväčším producentom je v súčasnosti Bolívia. V roku 1980 bola ročná produkcia približne 40 ton ročne, pričom všetka pochádzala z Brazílie. V súčasnosti sa ročná produkcia znižuje a Bolívia sa stala s 80 % najväčším producentom brazílskych orechov.

Para orech je kráľom Amazónie

Para orech nedostal svoje meno náhodou. Je pomenovaný podľa brazilského štátu Pará, odkiaľ pochádza a kde patrí medzi hlavné vývozné produkty.

Je tiež jedným z najcennejších produktov v celej Amazónii. Orechy sú, bohužiaľ, veľmi citlivé na odlesňovanie a ich pestovanie si vyžaduje špecifické ekologické podmienky.

Brazílske orechy sa bežne konzumujú surové alebo blanšírované. Majú vysoký obsah bielkovín (15 – 20 %), selénu, medi a horčíka. Obsah tuku je 70 %, vlákniny 8 % a sacharidov 7 %.

100 g brazilských orechov obsahuje približne 656 kalórií.

Ako rastie para orech?

Para orech rastie na strome v povodí Amazonky a môže dosiahnuť výšku 50 m a viac. Koruna stromu má priemer viac ako 30 m a strom sa môže dožiť až 1 000 rokov. Plody pripomínajú kokosový orech a struk, v ktorom sa orechy ukrývajú, obsahuje približne 12 až 24 orechov, ktoré sú usporiadané ako mesiačiky pomaranča.

Plod para orecha.
Plody para orecha. Zdroj: palomar.edu.

Tip: Hľadáte inšpiráciu na varenie s para orechmi? Tu ste na správnom mieste.

Júvia štíhla

Strom, na ktorom para orechy rastú, sa nazýva júvia šíthla. Ide o vždy stálozelený strom, ktorý si vyžaduje hlbokú a bohatú pôdu a tropické podnebie.

Strom obsahuje kvety, ktoré musia opeľovať špeciálne miestne včely. Opeľované kvety a plody dozrievajú 15 mesiacov a potom začnú padať na zem počas obdobia dažďov, čo je od januára do februára.

Dospelý strom produkuje viac ako 300 strukov. Po zbere sa semená vyberú zo strukov, vysušia sa na slnku, umyjú a potom sa v škrupinách vyvážajú na ďalšie spracovanie.

Júvia štíhla. Brazílsky orech alebo para orech má vynikajúcu krémovú chuť a je skvelý zdojem vitamínu E, selénu a zdravých tukov.
Júvia štíhla. Zdroj: pixabay.com.

Zber para orechov

Para orechy zbierajú najmä miestni obyvatelia vo voľnej prírode. Domorodí obyvatelia Amazónie dokonca používali struky ako náčinie alebo na varenie a pitie vývaru. Údajne mal pomáhať pri liečbe ochorení pečene. Orechy sa zbierajú veľmi ťažko, pretože sa zbierajú takmer každý deň.

Hnedá škrupina je veľmi tvrdá a tvarom pripomína ihlu, pretože všetky tri strany sú trojuholníkové. Nie je ľahké ju rozlúsknuť a vybrať orech. Preto, aby sa uľahčilo rozlúsknutie, orechy sa rýchlo ošetria horúcou parou a potom sa namočia do studenej vody, aby škrupina praskla.

TIP: A čo hovoríte na domáce orechové maslo? Na jeho výrobu sa para orechy skvele hodia a navyše vás vyjde lacnejšie ako to kupované.

Škrupinu rozlúskne jediné zviera na svete

Škrupina je údajne taká tvrdá, že ju dokáže rozlúsknuť len jedno zviera žijúce v amazonskom pralese, a to aguti. Je to malý hlodavec, ktorý sa ako jediný dokáže dostať k orechu, ktorý zje alebo zahrabe do pôdy.

Keďže orechy sa zbierajú v období dažďov, je dôležité zbierať ich čo najrýchlejšie, aby boli chránené pred teplom a vlhkosťou, ktoré ich môžu poškodiť a ohroziť ich kvalitu.

Aguti  – jediné zviera, ktoré rozlúskne škrupinu para orecha.
Aguti – jediné zviera, ktoré rozlúskne škrupinu para orecha. Zdroj: pixabay.com.

Orechy sa tiež musia čo najskôr vysušiť, aby sa zabránilo vzniku plesní. Je to do 10 dní od zberu orechov. Potom sa orechy triedia podľa veľkosti a kvality. V neposlednom rade sa dôkladne vysušia, aby sa zabezpečil obsah vlhkosti okolo 5 %. Potom sa začnú baliť.

Balenie orechov sa nesmie podceniť a venuje sa mu veľká pozornosť. Obalový materiál musí byť čistý a takej kvality, aby nedošlo k poškodeniu výrobku. To isté platí aj pre nálepky alebo etikety, ktoré sú na obale.

Ako sa delia para orechy?

V supermarketoch sú najčastejšie dostupné jadrá para orechov označené ako MIDGETS. Ide o druhé najmenšie predávané jadrá. V 1 kg je približne 352 – 396 jadier.

U nás si môžete kúpiť para jadrá, ktoré majú označenie MEDIUM, ide o druhú najväčšiu veľkosť para orechov, ktoré sú na trhu. V 1 kg je približne 242 – 286 jadier.

Ak by ste chceli para orechy pridať do zmesí, tyčiniek alebo kaší, odporúčame vyskúšať PARA KÚSKY, čo sú v podstate nasekané jadrá para orechov, ktoré sú však cenovo dostupnejšie ako celé jadrá.

Zaujíma vás, aké sú ďalšie veľkosti para orechov a koľko ich môžete dostať v 1 kg? Pozrite si túto tabuľku:

Označenie veľkostiPočet jadier na 1 kg
LARGE176 – 242
MEDIUMS242 – 286
MALLS308 – 352
MIDGETS352 – 396
TINY396 – 484
Označovanie veľkosti jadier para orechov.

Účinky para orechov a ich vplyv na zdravie

Para orechy sú nielen chutné, ale aj výnimočne prospešné pre naše zdravie vďaka svojej bohatej výživovej hodnote. Patria medzi najbohatšie prírodné zdroje selénu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu mnohých telesných procesov, a to vrátane imunitného systému a zdravia štítnej žľazy. Pravidelná konzumácia para orechov môže mať pozitívny vplyv na ochranu mozgových buniek a celkové zdravie kardiovaskulárneho systému.

Selén je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy, imunitného systému a rast buniek. Nedostatok selénu môže viesť k poškodeniu štítnej žľazy a vzniku autoimunitných ochorení a dokonca rakoviny štítnej žľazy.

Ďalšou spomínanou výhodou selénu je ochrana mozgových buniek, ktoré na správne fungovanie selén priamo potrebujú. Nedostatok selénu môže viesť k Alzheimerovej a Parkinsonovej chorobe.

Ďalšie látky, ktoré stoja za zmienku, sú horčík, meď, fosfor, vitamín E a zinok. Presné množstvo je ťažšie určiť, pretože množstvo zdraviu prospešných látok sa mení v závislosti od podnebia a kvality pôdy. Para orechy sú tiež zdrojom zdravých tukov, ktoré prospievajú zdraviu srdca.

Skladom 24.59 €
Naturálne para orechy sú nepražené, nesolené a vždy čerstvé. Para jadrá MEDIUM sú celé, veľké, svetlé jadrá para orechov, ktoré sú skvelé ako každodenná desiata, ale hodia sa aj do šalátov, na prípravu vegánskeho mlieka alebo granoly.
Nedostupné 6.54 €
Para jadrá v karobe, to je exotická pochúťka! Karob, známy aj ako svätojánsky chlieb, ocenia všetci tí, ktorí nemôžu jesť kakao. Karob je tiež menej tučný a obsahuje významné množstvo vlákniny, stopových prvkov a vitamínov.
Skladom 6.54 €
Dokonca aj veľký para orech sa dá obaliť v jogurtovej poleve! A chuť para jadier v jogurtovej poleve je prekvapivo dobrá! Môže za to typická sladkokyslá chuť jogurtovej polevy. Posúďte sami. Stačí ochutnať!

Akú majú para orechy vyžívovú hodnotu?

Para orechy majú skvelé výživové​​ hodnoty. V 100 gramovej porcii obsahujú približne 15 – 20 % bielkovín, čo zodpovedá 15 – 20 g. Tuky tvoria približne 70 % ich hmotnosti, z čoho väčšinu predstavujú zdravé mononenasýtené a polynenasýtené tuky. Sacharidy tvoria zhruba 7 %, čo je 7 g, pričom väčšinu z nich tvorí vláknina a malé množstvo prírodných cukrov. Vláknina je obsiahnutá vo výške 8 %, čo zodpovedá 8 g na 100 g para orechov a prispieva k dobrému tráveniu a tiež dobre zasýti.

Koľko para orechov jesť a odporúčaná denná dávka

Para orechy sú skvelým zdrojom energie, takže je najlepšie je jesť skôr počas dopoludnia alebo popoludní, kedy sme aktívni a môžeme túto energiu využiť. Na doplnenie živín stačí úplne 1 – 2 orechy denne, čo je ideálne množstvo. Ak ich človek zje veľa, môže hroziť predávkovanie.

Čo sa vyrába z para orechov?

Para orechy sa môžu konzumovať ako občerstvenie, surové a neupravené. Môžete sa stretnúť aj s rôznymi úpravami tejto pochúťky. Ak máte pocit hladu alebo neviete, čo si dať ku káve na obed, vyskúšajte para orechy v sladkej verzii. Možností je veľa, k dispozícii sú parené orechy v tiramisu, karobu alebo jogurte.

Orechy môžete pridať, samozrejme, aj do šalátov alebo do rannej kaše. Veľmi často ich nájdete práve v müsli alebo orechových tyčinkách.

Maslo z para orechov.
Maslo z para orechov si môžete ľahko vyrobiť aj doma. Recept na domáce maslo vám zaberie 5 minút.

Zo semien sa vyrába olej, ktorý sa okrem potravinárskeho využitia používa aj v hodinárskom, lakovníckom a kozmetickom priemysle. Veľmi často sa používa v šampónoch, mydlách, kondicionéroch na vlasy a prípravkoch na starostlivosť o telo.

Na trhu nájdete aj múku alebo pastu z para orechov, ktorá sa výborne hodí na výrobu raw cukroviniek. Tak si to vychutnajte.

Ako vyzerá predávkovanie para orechmi

Pedávkovanie para orechy môže nastať, ak sa ich konzumácia vymyká odporúčanej dennej dávke. Jeden para orech obsahuje približne 68 až 91 mikrogramov selénu, čo môže pokryť až 165 % odporúčanej dennej dávky. Preto sa odporúča jesť 1 – 2 para orechy denne. Pri nadmernom množstve môže dôjsť k otrave zvanej selénová toxicita. Medzi príznaky predávkovania patrí nevoľnosť, únava, strata vlasov, poruchy trávenia a iné vážne zdravotné komplikácie.

Ako sa vyhnúť predávkovaniu para orechmi

Aj keď para orechy chutia skvele, skúste si užívať ich chuť s mierou a dodržujte odporúčanú dennú dávku. Ak máte obavy z nadbytočných látok a predávkovania para orechy, môžete ich namočiť na niekoľko hodín do vody. Aj keď zmäknú, stačí ich na chvíľu dať do rúry, aby opäť získali svoju chrumkavú textúru.

Tipy na články z blogu Ochutnej Ořech:

FAQ – Najčastejšie otázky

Aký je denný príjem para orechov?

Odporúča sa ako denný príjem 1 hrsť akýchkoľvek orechov.

Môžem jesť para orechy počas tehotenstva?

Áno, môžete jesť para orechy počas tehotenstva. Sú prospešné aj pre plod, pretože prispievajú k správnemu vývoju mozgu.

Môžem sa predávkovať para orechmi?

Riziko predávkovania para orechmi je minimálne, pokiaľ sa konzumujú v primeranom množstve. Napriek tomu je vždy dobré dodržiavať odporúčanú dennú dávku, ktorá predstavuje približne jednu až 2 porcie para orechov denne.

Sú para orechy zdravé pre človeka?

Áno, para orechy sú zdravé pre človeka.

Môžu byť para orechy jedovaté?

Para orechy obsahujú selén, ktorý môže byť vo vysokých dávkach toxický. Ak však budete konzumovať para orechy v bežnej miere, nemusíte sa obávať.

Koľko selénu obsahuje para orech?

Približne 19,9 mikrogramu selénu obsahuje jeden kus para orecha.

Sú para orechy prospešné pre vegánsku stravu?

Áno, sú tiež skvelým zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov, pretože obsahujú 9 základných aminokyselín.

Môžem jesť para orechy pri chudnutí?

Áno, para orechy môžu byť súčasťou vyváženej stravy pri chudnutí, pretože obsahujú zdravé tuky, vlákninu a bielkoviny.

Aké para orechy mám použiť do receptov?

Ak chcete para orechy pridávať do zmesí, tyčiniek alebo kaší, odporúčame PARA KÚSKY, čo sú nasekané jadrá para orechov. Tie sú cenovo dostupnejšie ako jadrá celé.

Prečo sa para orechom hovorí brazílske orechy?

Para orechom sa hovorí brazílske orechy, preto vás asi neprekvapí, že sú pôvodom z Brazílie a nájdete ich v amazonských pralesoch. Rastú na strome, ktorý sa volá júvia štíhla.

Aké môžu byť vedľajšie účinky jedenia para orechov?

Možné vedľajšie účinky konzumácie para orechov zahŕňajú alergické reakcie, ako sú vyrážky, svrbenie alebo opuchy. Môžu sa vyskytnúť aj tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, hnačka alebo pálenie záhy. Para orechy treba preto konzumovať s mierou a v súlade s odporúčaným denným množstvom.

Ďakujeme, že nás čítate

Tento blog pre vás píše tím obchodu s orieškami a zdravou výživou ochutnejorech.sk. Celý nás svet sa točí okolo zháňania tých najkvalitnejších surovín – sami z nich pripravujeme naše recepty. ? Už ste skúsili naše oriešky?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

1 Shares
Share
Tweet
Share
Pin1